Epler - Slik barna vil ha dem.

EPLE PÅ PINNE: Karamelliserte epler er lette å lage og slår an hos barna! © FOTO: Morten Bendiksen

Sommeren er fin, men høsten er jammen ikke verst, den heller! Spesielt bra blir den hvis du har et lite epletre i hagen og kan lage morsomme og barnevennlige epleretter. For det er ikke bare ulike deilige eplekaker man kan lage av høstens friske epler. Lilou (3) og nabo Marcus (3) i Lille Tøyen hageby i Oslo har klatret om kapp og plukket epler. Små barn elsker å føle at de bidrar til matlaging. La deg inspirere av de raske og lettvinte oppskriftene de laget etter at kurven var full av duggfriske røde høstepler. Og epler kan også brukes til middag.

Karamelliserte epler

4 små epler

2 dl sukker

2 ss smør

½ dl vann

1 1/2 ss lys sirup

1 ss eplesidereddik

Litt olje

  • Vask og tørk eplene godt. Fjern stilken, og erstatt den med et trespyd. Pass på at spydet sitter godt fast. Ha sukker, smør, sirup, eddik og vann i en tykkbunnet kjele.Kok opp, og rør til sukkeret har løst seg opp. La karamellblandingen småkoke uten omrøring til den er ca 140 grader (bruk termometer). Hvis det former seg sukkerkrystaller langs kanten av kjelen underveis, fjerner du dem forsiktig.
  • Legg voks- eller bakepapir på et stekebrett, og smør papiret med litt olje. Ta kjelen av varmen, og dypp ett eple om gangen i karamellmassen.
  • Sett dem på papiret til tørking.La karamellen bli HELT KALD før du serverer eplene!
  • Karamellblandingen er farlig varm. Dette er en jobb for voksne!
Epler - slik barna vil ha dem

MØRK OG KALDT: Visste du at epler holder seg bedre når de oppbevares mørkt og kaldt? Smaken blir mer konsentrert. © FOTO: Morten Bendiksen

Tørkede epleringer

  • Bruk epler uten støtskade. Fjern kjernehusene og skjær eplene i tynne skiver
  • Legg dem i vann tilsatt litt sitronsaft mens du holder på, for å unngå at de blir brune.
  • Ta epleringene ut av vannet, legg dem på et stekebrett med bakepapir, og tørk i oven i ca. fem timer med ovnsdøra på gløtt.
  • Epleskivene er ferdige når de er myke, litt læraktige og seige.
Epler - slik barn vil ha dem

EPEKAKE: Hvorfor ikke ha marnegs på toppen av eplekaka? © FOTO: Morten Bendiksen

Eplepai med marengs

Bunn:

225 g Digestivekjeks

110 g usaltet smør

  • Knus kjeks, smelt smør og bland godt sammen.
  • Press kjeksblandingen til bunn i en springform. Start med sidene: Bunnen skal ha en kant som rekker omtrent halvveisopp på sidene.
  • Sett bunnen kaldt mens du lager fyllet.

Fyll:

500 g epler

50 g sukker

25 g maisenna

40 g usaltet smør

4 eggeplommer

  • Skrell og del eplene Legg bitene i en kjele, tilsett to spiseskjeer vann og sukkeret, og kok opp. La det småkoke under lokk i ca 15 minutter eller til eplene er møre. Rør av og til.
  • Mos eplene. Bland maisenna og to spiseskjeer vann i en bolle, og tilsett mosen. Kok opp mens du rører.
  • Fortsett å røre til blandingen tykner.Ta kjelen av varmen, og rør først inn smør, så eggeplommer.
  • Hell eplefyllet på kjeksbunnen, og sett det kaldt i en time (da vil ikke marengstoppen blande seg med eplefyllet) .

Marengstopp

4 eggehvitter

200 g sukker

  • Ha eggehvitene i en ren bolle og pisk dem til skum.
  • Det er viktig at både bollen og vispen er helt rene, ellers vil ikke eggehvitene bli stive. Vask evt. med edikk, for det fjerner fett).
  • Tilsett sukker litt etter litt mens du fortsetter å piske.
  • Ha marengsen oppå kaken, jevn toppen med en slikkepott.
  • Stek paien på 190 grader (varmluft 170) i 30 minutter eller til marengsen har fått en gyllen skorpe.
  • Vent til kaken er helt kald før du fjerner ringen på springformen.
Epler - slik barna vil ha dem

EPLER TIL MIDDAG: Bruker du ferdig grillet og ternet kyllingkjøtt, er denne suppen en perfekt hverdagsmiddag som er rask å lage. © FOTO: Morten Bendiksen

Epler- slik barna vil ha dem.

EPLER PÅ INDISK VIS: Epleretter trenger ikke bare være søte. Her er eplene puttet oppi en indisk suppe. Og Marcus slurper den i seg. © FOTO: Morten Bendiksen

Mulligatawnysuppe

Til 4 store porsjoner trenger du:

1 finhakket løk

2 finhakkede gulrøtter

2 finhakkede stilker stangselleri

1 cm ingefærrot

2 fedd hvitløk

1 ts currypaste

1 boks (4 dl) kokosmelk

1 liter kyllingkraft (eller 2 terninger

kyllingbuljong blandet ut i kokende vann)

½ finhakket squash

3 finhakkede epler

En pakke (200 g) grillet, ternet kylling eller kyllingfilet

Koriander

  • Ha olje i en stor kjele og surr løk, gulrøtter og stangselleri på middels varme til de er møre.
  • Press ingefær og hvitløk i en hvitløkpresse, og ha det i kjelen. Bland godt.Tilsett kyllingbuljong og kokosmelk, og kok opp
  • Tilsett så squash, kylling og epler, og la det småkoke i 5-10 minutter. Topp med hakket koriander, og server med ris eller fersk brød.
Epler - slik barn vil ha dem

GJORT I EN FEI: Denne kaken tard et like lang tid å lage som å spise. © FOTO: Morten Bendiksen

Rask eplekake

3-4 epler

1 kopp mel

½ kopp sukker

1 ts bakepulver

Margarin, ca 100 gram

  • Fyll hele bunnen av en form med eplebiter (jeg liker å skrelle dem først, men det er ikke nødvendig.
  • Bland mel, sukker, bakepulver og kanel. Dryss blandingen over eplene. Rist litt på formen så det fordeler seg mellom eplene.
  • Bruk ostehøvel til å skjære margarin i tynne skiver, og fordel dem over hele kaken.
  • Sett kaken inn i en kald ovn, still ovnen på 200 grader, og stek på 30 minutter.
  • Server med én gang, gjerne med en kule vaniljeis eller pisket krem.

Les også:

Navn som aldri går av moten

8 tegn på at babyen har det bra

Ikke gi dette til barna

En oppskrift- 20 muffins

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!