Andreas Blom-Bakke bor i Asker med kone og to døtre på 5 og 2 år, og en liten gutt på 9 måneder. Det var da den eldste datteren var rundt året at behovet for å feire en tradisjonell jul meldte seg.

- For fire år siden var Oda 1 år, og vi skulle pynte ordentlig til jul for første gang. Den ene tingen jeg virkelig hadde lyst til å lage, var pepperkakehus, forteller 33-åringen.

Del

Er du i julestemning? Bli med i Foreldre & Barns adventskalender og vinn flotte premier!

Fersk pepperkakebaker

Hjemmelagede pepperkaker er alltid populært. Andreashadde aldri laget et pepperkakehus, men i kraft av sin stilling som konstruktør og sivilingeniør, skred han til verket. Helt forenklet kan man si at han kan materialteknikk og er god på å finne ut hvordan man kan sveise eller sette ting sammen.

Andreas Blom-Bakke

TIL ARBEID: Sivilingeniør Andreas Blom-Bakke står bak CutterKIT, et sett med former til pepperkakehus som settes sammen uten knekk. Her baker han selv hjemme på kjøkkenbenken. © FOTO: Privat

Han gjorde dermed som han pleier når han skal finne mekaniske løsninger på et problem; han satte seg ved tegnebordet.

Pepperkakehus på pc-en

Det vil si, siden verden stadig går framover, satte han seg faktisk ned med det profesjonelle tredimensjonale tegneprogrammet på pc-en.

- Så da satt jeg der og tenkte: Hvordan kan jeg gi kunden, altså meg selv, en løsning som er noe utover det vanlige? Jeg fant ut at det optimale måtte være et pepperkakehus som man kan pynte før man setter det sammen, og at man kan sette det sammen veldig raskt, konkluderte den selvoppnevnte byggherren.

Helt uten knekk

Og selvfølgelig måtte huset være helt uten knekk.

- Alt dette surret med sukker og ødelagte stekepanner! Jeg husker fra barndommen hvordan jeg ble jagd ut av kjøkkenet gang på gang. "Nå ser du å komme deg ut av kjøkkenet! Dette er FARLIG! Vi skal ha det KOSELIG!" - og så en kjøkkendør som smalt igjen.

Puslet seg fram til pepperkakehus

Så med en innprentet forestilling om at knekk var noe av det farligste man kunne drive med her i verden, gikk han i gang og prøvde å tegne et knekkfritt hus.

Ideen som etter hvert snek seg fram var vegger og tak skulle kunne settes sammen som en slags krysning mellom lafting og puslespill.

Sto av seg selv

Han fikk tegnet et hus og printet det ut på papir, og skar ut malene med pizzarulle. Så ble delene stekt i ovnen og til slutt satt sammen. Det ble et hus!

Og selv om det kanskje ikke holdt byggteknisk standard, hadde det fire vegger og tak og stod helt av seg selv uten annen knekk utover små skjevheter i konstruksjonen.

- Pepperkakehuset var ikke så veldig pent det første året, innrømmer pepperkakebakeren.

- Men jeg var veldig stolt av det!

Printet ut plastformer

Så gikk det noen juler forbi og noen pepperkakehus ble bygd og spist, før en nyanskaffelse skulle sette fart på saker og ting.

- I sommer fikk jeg en 3D-printer. Den er fantastisk morsom, og printer ut ting i plast. Da tenkte jeg at jeg endelig skulle få printet ut formene og slippe den årlige printing og klippingen, forteller Blom-Bakke.

Patentert pepperkakehus

Andreas Blom-Bakke

FØRJULSTEMNING: Oda (5), Tyra (2) og Ivar (9mnd) i vogna er sammen med faren Andreas Blom-Bakke snart klare for jul. Det skal bare bakes et pepperkakehus først. © FOTO: Privat

Da plastformene kom ut av printeren, så de så bra ut at han skjønte at dette ville han dele med flere.

Han tok kontakt med et patentkontor, noe engstelig for å få pepper fordi han ville ha patent på noe så hverdagslig som et pepperkakehus.

Mye å gjøre

Men beskjeden han fikk var at dette handlet om en teknisk løsning som han fint kunne søke å ta patent på.

Etter at søknaden ble levert, måtte mye på plass før han kunne tenke tanken på å selge så mye som et eneste formsett.

Frakt og logistikk

- Det må for eksempel kunne fraktes på euro-paller, noe som var helt nytt for meg. Jeg kan mye om produksjon, for det har jeg jobbet med. Men nå har jeg også lært utrolig mye om logistikk, forteller Blom-Bakke.

Foruten ham selv, har også to brødre investert i pepperkakehusløsningen hans. Og ikke bare har svigermor falt for hans pepperkakehus - hun har til og med investert i det.

Sent ute til jul

Egentlig var han litt for sent ute med å selge produktet sitt inn til butikkene. Det er ingen tvil om at høysesongen for bygging av pepperkakehus er i førjulstiden.

Men nå skal det gå an å få tak i formene i alle Jernias butikker, og i noen butikker i Spar-kjeden. Blom-Bakke har i tillegg til rene penger også investert en god slump tid. Han tror ikke han kommer til å tjene seg rik på prosjektet med det første.

- Det blir ikke noen ny Mercedes neste år, ler gründeren, som er fornøyd den dagen han går i null.

Satser utenlands

Han har allerede førjulsplanene klare for neste år.

- Da skal vi utvide til Tyskland, USA, Sverige og Finland. Sverige er jo omtrent dobbelt så stort som Norge. Og i Tyskland bygger de veldig mange pepperkakehus, sier han ivrig.

- Og kanskje det blir noen nye byggverk etter hvert, sier han, uten å ville røpe noe mer.

Ett pepperkakehus igjen

Inntil videre har han ett husprosjekt igjen før han kan ta juleferie.

Bygge pepperkakehus sammen med familien. Uten knekk.

Se huset bli bygd i videoen under:

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!