ENKELT: Det er enkelt og raskt å lage brød for hele uka.

ENKELT: Det er enkelt og raskt å lage brød for hele uka. © Foto: Bjørn Inge Karlsen/HM Foto

Jeg skal ikke si at det er noe galt med kjøpebrød.

Bakeren har mye godt, og nærbutikken steker selv. Ikke alle er like usunne, heller. Men hvis jeg skal kjøpe det brødet jeg liker best hver dag, blir det fort dyrt.

Og under slagordet alle kan bake, setter jeg i gang.

Ingen supermamma

Jeg er ingen supermamma. Hybelkaninene lever trygt hos oss, og ingenting bør ta for mye tid. Tid er nemlig det småbarnsfamilier har minst av.

Men jeg kan ofre en liten time, hvis det betyr at frysen fylles av brød nok til hele uka - sunt, godt og billig.

Derfor baker jeg brød i langpannen: Jeg dobler en oppskrift beregnet på to brød, hever i en time, og slenger alt i oljesmurt langpanne.

Derette trykker jeg deigen ut til en jevn flate, og deler den i fire med to snitt med en smørkniv. Så er det inn i ovnen med den mens jeg gjør noe annet (ser Barne-TV, for eksempel).

Etter det lar jeg den hvile på rist til den er avkjølt, brekker den i fire, og vips har jeg fått sunt brød for hele uka. Og jeg har til og med spart en hundrings - minst.

Bruk ferdigblanding

Jeg bruker gjerne to poser med ferdig melblanding, og tilsetter korn og nøtter (som treåringen deretter piller ut).

Hvis jeg har rå, revet gulrot igjen fra middagen, hiver jeg det i deigen. Det samme gjelder en liten rest havregrøt eller ris.

Alt dette gir brødet fuktighet, og en variasjon i smak og konsistens. En neve havregryn gir deg luftigere brød, mens nøtter, solsikkefrø eller linfrø gir deg sunne fettsyrer.

Som hovedregel tilsetter jeg maks en håndfull ekstra stæsj per to brød. Hvis du bruker mer bør du regulere væske- og gjærmengden.

Kan lage fra grunnen

Vil du heller lage deigen fra grunnen? Det er enda billigere.

Dessuten er det også sunnere, siden du unngår tilsetningsstoffene som ferdigposene faktisk har en del av.

Treningsekspert Yngvar Andersen oppgir dette som én av grunnene til at han foretrekker hjemmebakt, og han deler gjerne sine beste tips.

Her finner du våre beste brødoppskrifter

Les også:

Verdens enkleste eplekake

Slik lager du perfekte brownies

Slik lager du sjokoladepopcorn til bursdagen!

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Les hele saken
Les alt om:

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!