Forum Kommentar Mat Helse Tester DIY Bli gravid Gravid Baby 1-3 år 4-6 år 7+ år
BARNSLIG VOKSENKONFEKT: Dette ser virkelig ut som noe barna har vært langt unna. Sannheten er at dette er konfekt barna mer enn gjerne kan være med på å lage.

BARNSLIG VOKSENKONFEKT: Dette ser virkelig ut som noe barna har vært langt unna. Sannheten er at dette er konfekt barna mer enn gjerne kan være med på å lage. © Foto: Erik Sundt

Oppskrifter julebakst

Lag konfekt med barna

For barna handler ikke jula like mye om å spise mat som om å få være med og lage den.

null
© FOTO: Erik Sundt

Sett av en kveld med barna til å lage konfekt.

Her er oppskriftene du trenger til en koselig dag med barna.

Appelsinkonfekt

Marsipan

Appelsinsyltetøy

Kokesjokolade med 70 prosent kakao

Noen revne biter av appelsinskall

* Bland marsipan med appelsinsyltetøy

* Trekk bitene i sjokoladen som forklart under nougatkonfekten

* Pynt med biter av appelsinskall

* Bytt gjerne ut marsipan med for eksempel sjokoladekake. Legg syltetøy og kake lagvis før du stikker ut med små former

Les også:

Slik lager du pepperkakehus

Guide til juleverksted med barna

Slik lager du risgrøt

Slik lager du mesterkokken ribbe

Bilde

Oppskrifter julebakst © FOTO: Erik Sundt

Havregrynskuler

5 ½ dl havregryn

100 gram melis

4 ss kakaopulver

50 gram usaltet mykt smør

4 ss aprikossyltetøy

* Bland det tørre i en bolle

* Tilsett smør og syltetøy. Rør godt

* Trill små kuler, cirka 30 stykker, og rull kulene i ønsket pynt

* Sett kulene i kjøleskapet for at de skal bli litt fastere

* Vær kreativ når du velger pynt. Mandelflak, melis, kakaopulver og annen kakepynt er bare enkle forslag

Konfekt=
Konfekt © FOTO: Erik Sundt

Brente mandler

200 gram mandler

2 dl sukker

1 dl vann

* Ha alt i en stekepanne

* Kok mandlene på høy varme mens du rører hele tiden. Det brenner seg hvis du snur ryggen til!

* Først vil blandingen bli tørr og hvit. Fortsetter du å koke, vil sukkeret smelte og den gylne fargen vil etter hvert komme fram

* Spre mandlene utover bakepapir. La dem avkjøles, og brekk mandlene fra hverandre. Jula hyler etter lukten av brente mandler!

=

Oppskrifter julebakst © FOTO: Erik Sundt

Peppermyntekonfekt

½ dl fløte

500 gram melis

1 eggehvite

¼ ss tragant (bindemiddel som kjøpes på apoteket)

10 dråper peppermynteolje (fra apoteket)

* Bland fløte, melis og tragant. Sistnevnte kan sløyfes, men gjør blandingen enklere å jobbe med

* Tilsett eggehvite, og kna blandingen sammen

* Smak til med peppermyntedråper

* Ha i andre tilsetningsstoffer, alt etter hva som faller i smak. (Konditorfarge, appelsinsaft, sjokoladesaus eller lignende. Juster med melis om blandingen blir for myk)

* Trill små kuler, og pynt med for eksempel mokkabønner, kakepynt, brente mandler eller revet lime.

* La konfekten tørke på bakepapir før de legges på glass og nytes hele jula igjennom

null
© FOTO: Erik Sundt

Kokoskarameller

100 gram usaltet smør

2 dl fløte

3 dl sukker

1 dl lys sirup

1 ts vaniljesukker

3 ss kokosmasse

* Smelt smør i en kjele

* Tilsett resten av ingrediensene, utenom kokosmasse

* La blandingen koke mens du rører hele tiden. Når du heller noen dråper av blandingen i kaldt vann, skal den kunne formes til en kule. Da er den ferdig (cirka 15 minutter), og fargen er gyllen brun

* Bland i kokosmasse

* Hell massen over i en form dekket med bakepapir. Massen holder flere hundre grader, så ikke stikk fingeren nedi!

* La massen kjøles av, og kutt den opp i passende biter.

Konfekt=

Konfekt © FOTO: Erik Sundt

Sjokolademarsipan

Marsipanpølse

2 plater kokesjokolade med

70 prosent kakao

* Kutt opp marsipanpølse i passende biter

* Dekk marsipanen med smeltet sjokolade, og pynt med for eksempel hvit sjokolade

Bilde

Oppskrifter julebakst © FOTO: Erik Sundt

Hvit sjokolade

Hvit sjokolade i blokk

2 plater kokesjokolade med 70 prosent kakao

Melis

Sjokoladedråper

* Skjær terninger av hvit sjokolade

* Trekk den med kokesjokolade, og pynt med melis og sjokoladedråper

Konfekt=
Konfekt © FOTO: Erik Sundt

Kransekake

Ferdig kransekakedeig

2 plater kokesjokolade med 70 prosent kakao

* Skjær kransekakedeigen i passende skiver

* Stekes på 175 grader til de er gylne

* Trekk kransekakeskivene i sjokolade, og pynt med for eksempel sølvkuler

Les også:

Slik redder du barna fra nisseskrekken

13 ting å gjøre med barna i jula

Konfekt=

Konfekt © FOTO: Erik Sundt

Nougatkonfekt

Marsipan

Ferdig nougat

2 plater kokesjokolade med 70 prosent kakao

Brente mandler til pynt

* Kjevle ut marsipan

* Bruk små former, og stikk ut nougat og marsipan lagvis

* Smelt sjokoladen i vannbad. (Kok opp en kjele vann, ha i en mindre bolle med sjokoladebiter og ha det oppi vannet. La sjokoladebitene stå til det smelter av seg selv, før du rører ut små biter)

* Dypp bitene i sjokoladen. Bruk gafler, og la bitene renne av før du har dem over på bakepapir

* Dryss over knuste brente mandler. Sett kjølig til de skal nytes i sin helhet

Konfekt=
Konfekt © FOTO: Erik Sundt

Knekk

2 dl kremfløte

2 dl sukker

2 dl lys sirup

1 ss smør

* Bland fløte, sukker og sirup i en stor kjele

* Kok uten lokk til du kan ta dråpetesten (se under Kokoskarameller). Husk å røre underveis. Tilsett smør

* Stryk blandingen i et tynt lag utover bakepapir og avkjøl

* Knekk opp i passende biter når blandingen har stivnet

Kommentarer:

Rina Blekkerud Fungerende redaktør

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

På forsiden av Mat

svangerskap og kosthold,svangerskap og alkohol,gravid,spontanabort

Noen sushi-biter bør du holde deg unna

Sjekk ja- og nei-maten for gravide her.

Mest leste saker på klikk.no

artikkel bilde

Dette er langt verre enn matforgiftning

Det er mye rart du kan ta med deg hjem fra utlandet. Disse sykdommene bør du unngå.

henter innhold

Tjenester fra klikk.no

Mest leste på Mat

20 muffins av samme oppskrift

Muffins er en vinner i barnebursdag, og oppskriften er enkel. Vi lover!

Dette gjør du med innholdet i gresskaret

Ikke bare til å lage lykter av.

Slik lager du muffinsglasur

Én muffins - 9 glasurer.

Fungerende redaktør:

Leder digitale medier: Tore A. Godager

Redaktør: Susanne Kaluza

Ansvarlig redaktør/direktør: Axel Walø

Kontakt oss: Klikk her
Utgiver: Egmont Publishing

Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo

Telefon sentralbord: 22 77 20 00

Tips oss: desken@klikk.no

Klikk.no arbeider etter vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk