Den såkalte marsmallow-testen ble utviklet av den amerikanske professoren i psykologi, Walter Mischel, på slutten av 60-tallet.

Han brukte marshmallows for å teste 4-åringers viljestyrke og evne til å motstå fristelser.

En oppfølgingsundersøkelse flere år senere viste at barna som hadde bestått testen, hadde større suksess i livet, de hadde flere venner, gjorde det bedre på skolen og i arbeidslivet enn barna som mislyktes.

Prøv den hjemme

Du kan utføre den samme testen hjemme i din egen stue (på en høyst uvitenskapelig måte, selvsagt).

Les også: Tiril (8 mnd.) tjente 2000 kroner per dag

©Laurence Mouton/6PA/MAXPPP ; Little girl holding marshmallow, close-up=

Dette er Marshmallow-testen:

Den opprinnelige marshmallow-testen ble utført av psykologprofessor Walter Mischel for 40 år siden.

Testen skulle måle hvilke barn som hadde viljestyrke nok til å motstå en fristende marshmallow, når de fikk vite at det ville lønne seg å la være å spise den.

Oppfølgende studier viste at barna som klarte å vente når de var 4 år gamle, fikk som 18-åringer bedre resultater på skolen, de hadde høyere selvtillit og bedre konsentrasjonsevne.

Den opprinnelige testen ble gitt til fireåringer. Du kan imidlertid gi denne testen til barn uavhengig av alder, men barn yngre enn fire år vil nok ha svært vanskelig for å motstå fristelsen.

Er ikke barnet ditt glad i marshmallows, fungerer selvsagt et hvilket som helst annet godteri på samme måte.

Ikke overdriv. Barnet ditt skal ha det gøy.

Ikke ta resultatet for alvorlig. Utfører du marshmallow-testen på ditt eget barn, er det ikke et vitenskapelig eksperiment, og du har ikke samme form for kontroll som forskerne. Fokuser på å få en morsom, lærerik erfaring.

Gjør følgende:

1. Plasser barnet på en stol ved et bord der det ligger plassert én marshmallow.

I det opprinnelige eksperimentet gjemte forskerne seg bak et toveis speil. Du kan oppnå det samme ved hjelp av et videokamera eller webcam på pc-en din.

2. Forklar testens regler for barnet.

En marshmallow vil bli plassert på bordet. Du kommer til å forlate rommet for «et kort ærend». Barnet står fritt til å spise marshmallowen mens du er borte.

Men: Om barnet ikke har spist marshmallowen til du kommer tilbake, vil det få en ekstra marshmallow i belønning.

Les også: Gladnyhet for gravide sushi-elskere

3. Du forlater rommet når barnet forstår at han/hun enten kan spise én marshmallow nå, eller to senere.

4. Vent.

I det vitenskapelige eksperimentet på 60-tallet ventet Mischel i 15-20 minutter for å se om barna kunne motstå fristelsen. Men i en uhøytidlig versjon av testen, kan du vente 2-5 minutter.

5. Gå inn i rommet igjen og belønn barnet med en ekstra marshmallow om det er fortjent.

Forklar barnet at du er stolt av han/hun for å være så tålmodig. Om barnet spiste marshmallowen mens du var borte, kan du bruke øyeblikket til å lære barnet om selvkontroll og utsettelse av fristelser.

Les også: Slik får du barna til å vaske hendene

Det er velkjent at mennesker med selvkontroll har fordeler i livet.

Selvkontroll gir deg fordeler

Psykolog Rolf Lindgren kjenner godt til marshmallowtesten. Han mener at den absolutt har noe for seg.

- Marshmallowtesten er bare én av en rekke tester som har blitt brukt av Mischel og andre for å måle barns evne til å utsette tilfredstillelse. Og det er velkjent at mennesker med selvkontroll har fordeler i livet sammenlignet med mennesker som ikke har det, sier Lindgren til Klikk.no.

Men han understreker at det selvsagt ikke er slik at barna som spiser den første marshmallowen, automatisk vil gjøre det dårlig i livet.

- I gruppen som spiste marshmallwen, var det flere som som havnet i trøbbel senere i livet, enn blant de som hadde tålmodighet til å vente. Men det betyr ikke at alle som tok den ble kriminelle.

Her kan du se forskjellige barn som tar marshmallow-testen. Det er morsomt å se hvilke strategier barna bruker i kampen mot fristelsen. Noen av dem holder i cirka ti sekunder... (Artikkelen fortsetter under videoen)

To strategier

I en artikkel i The New Yorker forteller Walter Mischel, som i en alder av 79 år fortsatt virker som professor ved Columbia University, at videoopptakene av barna som var alene i rommet med marshmallowen avslørte deres to strategier for å motstå fristelsen.

Den ene kan faktisk brukes til å hjelpe barn og voksne til å forbedre sin viljestyrke.

Én strategi var distraksjon. Barna vred på seg, sang, telte høyt og så videre.

Les også: - Barn trener seg syke

Ifølge Mischel er distraksjon en glimrende måte å motstå fristelser på. Få oppmerksomheten over på noe annet, bort fra den fristende situasjonen.

Strategi nummer to er å forandre måten du tenker på.

Mischel bad barna å se for seg marshmallowen som en bomullsdott eller en sky, og det virket. Barna klarte å vente mye lenger.

For en voksen kan for eksempel det å se for seg langtidseffekten av røyking: kreftfare, dårlig råd, hjelpe han eller hun til å slutte å røyke.

Og det er ikke vanskelig å skjønne hvorfor viljestyrke er en god evne å ha med seg:

- Klarer du å motstå fristelser, da kan du lese til eksamen i stedet for å se på tv. Og du kan spare mer penger til pensjonisttilværelsen. Det handler ikke bare om marshmallows. sier Mischel til The New Yorker.

Les mer på Klikk Foreldre

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!