Lær om bladene som faller:

- Mamma! Hvor kommer dette bladet fra?

Bladene begynner å skrifte farge, og høsten er kommet over hele landet. Ta med deg ungene på bladjakt i hagen eller skogen, og sjekk med vår bildeguide hvilke trær bladene kommer fra.

Publisert Oppdatert

Hver høst skjer det samme: Bladene skifter farger og faller ned fra trærne. For oss voksne kan det virke nærmest dagligdags, et tegn på at dagene blir kortere, temperaturen lavere og været surere. Men for barna er det veldig spennende med blader som skifter farge. Ungene kommer løpende med en liten bukett for å pynte opp hjemme og spør hvorfor bladene ser så annerledes ut om høsten eller hvilket tre de ulike fargeklattene egentlig tilhører.

Ta med vår lille bildeguide ut med mobiltelefonen din, og lær ungene om blader og hvilke trær de hører til.

Lag kunst av høstbladene

- Høstfargene kommer som en forberedelse til vinteren, når trærne må spare vann. Den grønne fargen i bladene forsvinner, og andre fargestoffer får vise seg fram, sier Elin Nordli i Opplysningskontoret for blomster og planter.

Grunnen til at bladene skifter farge er at klorofyllet, stoffet som gir grønnfargen i bladene, brytes ned til andre kjemiske forbindelser og trekkes tilbake til stammen i treet.

- Høstfargene blir sterkere når det er varmt om dagen og kaldt om natten. Det er fordi grønnfargen brytes raskere ned i lav temperatur, samtidig som det dannes mer av det røde fargestoffet, forteller Nordli.

Det finnes mange trær og busker med fine høstfarger, og i vår lille guide finner du noen av dem.

Les også:

Barn bør svette seg gjennom hverdagen

Stress og lite aktivitet gir barn hodepine

Ville barn? Slik roer du dem ned!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning