IKKE ARV: Barna bør ikke arve madrass av andre. © Lisa Swanson

Barna tilbringer mye tid i senga, og det er ofte her uhellene skjer. En madrass som stadig vekk blir full av bakterier må vaskes godt.

Bare det å vaske din egen madrass kan være en lang prosess, men er du flink til å lufte og støvsuge den kan du ofte komme unna med det.

En barnemadrass krever ofte at du går hardere til verks.

Bør vaskes ofte

– De fleste bruker tisselaken for de aller minste, men dersom det havner organisk materiale i form av gulp, sikkel, svette eller urin og avføring i madrassen bør den vaskes oftere, eventuelt skiftes ut hvis dette er noe man opplever ofte, sier Bo Gleditsch, Kommunikasjonssjef i Astma- og Allergiforbundet.

Sengevæting kan skyldes kosthold.

Han mener det er vanskelig å gi konkrete råd for hvor lenge en barnemadrass kan brukes før den må byttes ut.

– Mange vil gjerne ha konkrete råd, men det er så mange faktorer som spiller inn, og da blir tidsangivelse en sovepute. Man kommer langt med magefølelsen, så man må bare fjerne all støyen og lytte til den, oppfordrer Gleditsch.

Viktig med god hygiene

Det finnes mange ulike typer barnemadrasser, og både bruk og inneklima påvirker levetiden.

– Hva angår midd og støv finnes det nok ingen fasit, men det er lov å bruke sunn fornuft, støvsuge hyppig og helst vaske madrassen på 60 °C med jevne intervaller der dette er mulig. Små barn vokser heldigvis, slik at de vil over tid ha behov for større seng og ny madrass, sier han.

Også madrassleverandører legger vekt på god hygiene.

– Våre madrasser til barn kan absolutt holde i fem år eller mer, men det er viktig å passe godt på dem. Avgjørelsen for når man bør skifte den ut har mye med hygiene å gjøre. Hvis man sørger for å bruke en vaskbar overmadrass kan den holde lenge, sier Lea Sleimann, kommunikasjons- og PR-koordinator i Jysk Nordic.

Uten bruk av overmadrass mener Sleimann at det går på skjønn når man mener at madrassen er for skitten til å bli brukt.

– Vi anbefaler ikke å begynne å rense madrassen, overmadrass er bedre, sier hun.

Ikke la spedbarnsmadrasser gå i arv

Både Astma- og Allergiforbundet og Landsforeningen uventet barnedød mener at man ikke bør la barna arve madrasser.

En godt brukt madrass er ofte blitt mykere med tiden, og anbefales derfor ikke. Dersom barnet kommer over på magen risikerer barnet å få nesen «gravd ned» i madrassen, og pusteforholdene blir dårlige. Brukte madrasser kan i tillegg ha rester fra gammelt babyoppkast, urin og lignende, som kan gi en uheldig og fremmed bakterieflora barnet puster inn dersom det ligger på magen, skriver Landsforeningen uventet barnedød på sine nettsider.

De understreker imidlertid at risikoen for krybbedød om man arver madrass er veldig liten, så lenge madrassen ikke er slitt, myk eller skitten.

 

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!