Hodelus barn

Slik blir du kvitt lus i håret

Her får du gode råd for å oppdage og behandle hodelus.

LUS I HÅRET: Har barnet ditt først fått hodelus kan den være vanskelig å bli kvitt, her er rådene for hvordan du fjerner det.
LUS I HÅRET: Har barnet ditt først fått hodelus kan den være vanskelig å bli kvitt, her er rådene for hvordan du fjerner det. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Hodelus er vanligst blant barn mellom 3-12 år, men både eldre og yngre kan få det.

Lus i håret har har ingen sammenheng med dårlig hygiene, de trives faktisk best i rent og nyvasket hår.

Hodelus smitter fra hode til hode, og gjerne via hodeplagg eller kosedyr.

– Det er veldig viktig å sjekke for lus i håret, og vi anbefaler at man gjør det en gang i måneden, for å raskt oppdage om man har det. Det er faktisk ikke alltid det klør. Hvis man ikke sjekker grundig med kam kan man rekke å smitte mange før man oppdager det, forteller Bjørn Arne Rukke, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet. Han har blant annet hodelus som spesialområde.

Mange er også usikre på om det er lus eller flass i barnas hår, men det er ikke vanskelig å finne ut dersom du sjekker nøye.

Les også: Advarer foreldre: – Denne metoden hører fortiden til

LUS I HÅRET: Slik ser hodelus ut.
LUS I HÅRET: Slik ser hodelus ut. Foto: Getty Images

Hva er hodelus og hvordan ser de ut?

Pediculus capitis er grå eller brune, og 2-4 mm lange insekter uten vinger - og de kan heller ikke hoppe. De har tre bein med klør som er spesialdesignet for å krype og holde seg fast på hårstrå og derfor beveger de seg raskt i tørt hår.

Lus trives best i en T-sone fra nakken, oppover mot issen og frem mot tinningen. Den eneste næringen deres er menneskeblod, og dette trenger de to ganger i døgnet for å reprodusere seg. Eggene fester seg til håret ca 1 cm fra hodebunnen med et limlignende sekret. De klekkes 7-10 dager senere, og det tar ca 12 dager før lus er utvokst og kan legge nye egg, ifølge luseradar.no.

– Det kan gå mange uker før det begynner å klø, og mange merker ikke engang at det klør. De krabber fort fra hode til hode om man kommer tett sammen, sier Rukke hos Folkehelseinstituttet.

På en vanlig dag i løpet av høsten har to til fire prosent hodelus. Mellom sju og åtte prosent av alle norske barn får lus i løpet av et år. Mange voksne kan også ha det, så det er ikke bare barna som bør sjekkes med lusekam.

Lus kan ikke hoppe. De kryper, og overføres ved bytte av klær eller kroppskontakt. Normalt kan de leve i ca 24 timer utenfor hodebunnen.

Les også: (+) Eksperten svarer: Kan sjefen legge seg opp i om det er jeg eller mannen min som tar sykt barn-dager?

Symptomer på lus i håret

– Vi har kampanjer to ganger i året der vi fokuserer ekstra på hodelus, sier Rukke.

Det vanligste symptomet på at barnet er smittet av lus er kløe i hodebunnen, men det kan være at du ikke opplever symptomer i det hele tatt.

Du kan også oppleve symptomer som at noe beveger seg i håret, røde bitemerker i hodebunnen, hvite luseegg i hodebunnen eller i håret og at du faktisk ser lus som kryoer.

Slik oppdager du hodelus

Gunhild Kile Sandvik, apoteker og tidligere fagredaktør i Apotek 1, har følgende råd for å finne lus:

– Bruk en fintagget kam til å kjemme håret. Vær ekstra nøye bak ørene, i nakken og oppover mot issen hvor det er mest vanlig å finne egg og lus. En grundig sjekk tar normalt 15 minutter.

Det finnes egne lusekammer man kan bruke til å lete etter lus, og det beste er å gre mens håret er tørt. Lusa trives best i underhåret, og vil lettere falle ut når man lener seg fremover når man grer.

Ifølge Sandvik bør du gjøre følgende for å oppdage lus:

– Legg et hvitt håndkle over skuldrene. Lus som faller ned på håndkleet blir da lettere å oppdage. Luseegg kan sitte fast nederst på hårstrå som faller av. Fukt håret godt, og bruk gjerne litt hårbalsam for å lette kjemmingen, sier hun.

Deretter må du gre håret systematisk til hele hodet er gjennomgått, med rolige tak fra innerst ved hårfestet og helt ut i hårets lengde. Lusene vil falle ned på håndkleet eller klebes til kammen.

– Undersøk både håndkleet og kammen underveis for lus og egg.
Håndkleet og kammen må vaskes ved 60 ºC eller fryses ned ved minimum -20 C i minst fire timer for å drepe lus og egg. Det er viktig at dette gjøres mellom hver kjemming, sier hun.

Les også: Sjekk om barnet ditt har riktig leggetid

Riktig behandling av lus

Det finnes mange produkter på markedet for å bli kvitt lus, også uten resept.

– Luseprodukt sprayes ofte inn i håret og masseres godt, gjerne ved hjelp av lusekammen. På den måten sørger man for at produktet kommer i kontakt med alle lus, nymfer og egg og at det virker optimalt. Kontroller spesielt at håret nær hodebunnen og bak ørene er godt dekket av, det er nemlig her man finner de fleste lusene og luseeggene, forteller Sandvik.

Det kan imidlertid være lurt å behandle flere ganger for å være på den sikre siden. Årsaken til at enkelte familier ikke blir kvitt lus kan være at de ikke følger bruksanvisningen til punkt og prikke.

Flere av behandlingene skal sitte i nærmere 12 timer, og gjentas etter omkring 8 dager. Da må det kammes nøye med lusekam daglig i en lang periode, under behandlingen. Håret på hodet kan også barberes vekk, eller klippes helt kort.

For å fjerne gamle lus, hudrester og avføring fra lusene, må sengetøy vaskes.

Kan føre til infeksjon

Klør barnet mye, kan det føre til infeksjon i hodebunnen. Det største problemet er at folk synes det er ekkelt å ha lus. Barn som har fått lus trenger ikke å gå hjem fra skolen eller barnehagen. Dagen etter at kuren er startet kan barnet igjen være sammen med andre.

I følge FHI er det i de fleste tilfeller en lusebestand på 1-10 lus per hode. Mellom 11 og 100 lus er vanlig, mens over 100 er sjelden.

En voksen hunnlus lever i cirka 25 døgn, og i løpet av denne tiden legger hun bortimot 90 egg. Eggene klekker etter cirka åtte døgn. En voksen hunnlus kan legge opptil åtte egg i døgnet, og etter en parring kan hun legge cirka 56 egg.

Denne saken ble første gang publisert 29/08 2014, og sist oppdatert 14/03 2024.

Les også