Lusfri Norge

  • Lusfri Norge er en organisasjonen som jobber for å bekjempe hodelus.
  • Etablert i 2006 etablert.
  • Har ledet nasjonale kampanjer mot hodelus i Norge.
  • Mer enn 2.000 skoler og barnehager har aktivt deltatt med utlevering av lusekammer.
  • Har sendt ut 319.000 lusekammer.

Kiler det i hårbunn? Hodelusene sprer seg, og apotekene selger lusemiddel som aldri før. Tall fra apotekene viser at salget av lusemidler har gått opp med en tredjedel sammenlignet med tall fra samme tid i fjor. De siste 10 år er salget av brukerdoser nær doblet.

Folkehelseinstituttet får mange henvendelser om hodelus både fra privatpersoner og helsepersonell. Fordi pågangen er så stor, har instituttet satt i gang et prosjekt der de ser på om antall smittede barn varierer gjennom året.

Unngå lus - ikke bytt lue

Det er nok ikke slik at du kjenner lusa på gangen. For de fleste mennesker som har lus, har ikke merket noe. Alle med hår på hodet kan få hodelus , uansett alder og hårtype, men det er først og fremst barnehage- og skolebarn som får det fordi de leker tett sammen.

Lusesmitte skjer ved at lus, oftest voksne lus, kryper fra en person til en annen når hodene legges inntil hverandre. Det er svært liten risiko for at de små krypene spres via nakkeputer, møbler, kosedyr og klær. Folkehelsa anbefaler likevel ikke å låne lue eller annet hodeplagg av en som har lus.

Hvis det oppdages hodelus hos barn i barnehagen eller på skolen, er det ikke nødvendig å sende barnet hjem. Sannsynligvis har barnet hatt hodelus i lang tid, så noen timer fra eller til har ingen betydning, mener Folkehelsa. Barnet kan fortsette i barnehagen eller på skolen som normalt, men bør begynne på lusekur så fort som mulig. Barnehage/skole og vennekrets bør umiddelbart informeres om at et barn i nærmiljøet har hodelus for å unngå gjensmitte.

Lus er dødsdømt uten blod

Hodelusa holder til i hodehårene. Der suger de blod for å overleve, og bittene gir kløe. Men det kan ta flere uker fra man blir smittet til kløen starter.

I de fleste tilfeller er lusebestanden 1-10 lus per hode, mellom 11 og 100 lus er vanlig, mens over 100 er sjelden. En voksen hunnlus lever i cirka 25 døgn, og i løpet av denne tiden legger hun bortimot 90 egg. Eggene klekker etter cirka åtte døgn.

Ved 30 grader vil lusa dø innen ett døgn uten mat, og ved 23 grader dør den innen to døgn. Allerede etter ett døgn uten mat ved vanlig romtemperatur vil hodelusa være så svekket at den ikke klarer å suge blod, og den vil derfor være dødsdømt.

- Det betyr at ingen barnehager, eller skoler har levende lus etter en helg, sier Anne Louise Leikfoss, daglig leder i Lusfri Norge, en organisasjon som jobber for å bekjempe lus.

Skammer seg over lus

- Tabuer hindrer den viktige kampen mot lus. Mange ønsker ikke å snakke om lus, og mange vil ikke innrømme at de har hatt lus. Lus forbindes ennå med skam, fordi folk tror at det skyldes urenslighet, forteller Leikfoss.

Hun påpeker at lus, tvert imot, trives best i rent hår.

Sjekk lus hver uke

For 100 år siden var det rutine hos de fleste familier å kjemme håret til barna hver lørdag for å se etter lus . Leikfoss skulle ønske foreldre i dag også kunne gjøre det, særlig når de har fått beskjed om at det er lus i barnehagen, eller på skolen.

- Det er ikke flaut å ha lus, men det er flaut å ikke gjøre noe med lus, sier Leikfoss.

Leikfoss startet Lusfri Norge etter at datteren fikk lus for to år siden. Siden har hun forsket på lus, og ledet nasjonale kampanjer på skoler og barnehager i Norge. Over 2000 barnehager og skoler har deltatt med å gi ut lusekammer.

Sa ikke ifra om lus

Ringerunden Anne Louise Leikfoss tok til datterens skole og foreldrene til vennene hennes er grunnen til at hun startet den frivillige organisasjonen.

- Alle var klar over epidemien, men ingen hadde sagt ifra. Vi hadde ikke blitt informert om lusesmitten fra skole, eller venner. Hadde vi vært klar over epidemien hadde vi kunnet gjort forebyggende tiltak og sluppet det store utbruddet av lus, sier Leikfoss.

Les hele saken
Les alt om:

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!