Lesestund er gull i grunn

Det er gode grunner til at foreldre bør lese høyt for barna sine.

LESESTUND: Høytlesning for barna er både hyggelig og gunstig.

LESESTUND: Høytlesning for barna er både hyggelig og gunstig. Foto: Foto: Crestock

Publisert Oppdatert

Høytlesning styrker utviklingen av både talespråk og lese- og skriveferdigheter, viser en ny gjennomgang av studier. Måten de voksne leser på har også betydning, melder Forskning.no.

Fordelene med høytlesning er flere, ifølge gjennomgangen.

Sannsynligheten øker nemlig for at barna blir glade i å lese senere i livet, noe som kan være enda viktigere enn å ha et forsprang når man begynner på skolen, påpeker forskerne fra Reach Out and Read National Center i Boston, og Boston University School of Medicine i USA.

En lesestund, for eksempel om ettermiddagen eller før leggetid, synes altså gunstig for barnets fremtid. Og ikke minst gir det både liten og stor en koselig hyggestund i en travel hverdag.

Brev fra bestemor: Les for barna

Kule menn leser

Forskning viser at det er middelklasseforeldre som er flinkest til å lese for barna, og at de leser med større interaksjon og innlevelse enn foreldre fra lavere samfunnslag. I Horten inviterer de hvert år menn fra forskjellige yrkesgrupper til å lese for elevene, iet prosjekt med tittelen "Kult at menn leser". I følge biblotekar Berit Knai Johansen sier de inviterte at de ser det som en ære å bli spurt.

- Vi vektlegger å få inn menn fra forskjellige yrkesgrupper, sier hun til Gjengangeren. - Og helt klart litt ansikter barna har sett i aviser og liknende.

Tanken bak tiltaket er å gjøre noe for at menn skal begynne å lese mer for barna sine, at det skal bli litt "kult" å lese, og at barn skal oppleve roen og hyggen som det er å bli lest for - sammen med en mann. Det er, i følge Johansen, liten tvil om at det i første rekke er mor som gjør dette, og de fleste lærere i dag er også kvinner.

- Vi kan se at barna liker det, sier hun.

- Og det hjelper? Fedrene leser mer?

- Det må du nok spørre dem om, ler hun. - Men det hadde vært artig å undersøke. Foreldrene sier at de liker dette, sier Knai Johansen.

Les også:

- Barnehagebarn snakker best

Bli med i Kamilles leserpanel

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning