Har du noen gang kjøpt en leke til barna dine som du egentlig kan tenke deg å bruke selv? I så fall er du ikke alene.

Mange foreldre (stort sett fedre) innrømmer å ha kjøpt for avanserte leker til barna i håp om at de er nødt til å hjelpe til litt mer enn barna ønsker.

Gaver med baktanker og nostalgi

Bilbane eller fjernstyrt bil, båt eller helikopter topper lista over det fedre egentlig kjøper til seg selv - forkledd som en gave til barnet.

Hva med det gamle STIGA ishockeyspillet som fantes i de fleste norske hjem for en del år siden? Det er nok mange fedre som kjøper dette med en mulig baktanke om at det ville passet utmerket for neste guttekveld til helgen.

Mødre gjør også det samme, men da ofte av sentimentale og nostalgiske grunner. Som det gamle dukkehuset du aldri fikk som barn, og som du nå endelig har muligheten til å kjøpe til din lille datter?

For voksne kan da også få lov til å leke en gang i blant ....

Under har vi samlet 10 gaver som foreldrene kjøper til barna sine, men som de gjerne vil ha selv:

=

1. STIGA Ishockeyspill

Ishockeyspillet fra STIGA er en klassiker, det har stabile ben som gjør at de står støtt på bordet, spillerne rører seg smidig over platen med hjelp av styrepinnene og pucken glir lett på plasten.

Målteller finnes på banens langside. I denne varianten spiller Sverige mot Finnland men spillerne kan byttes ut, og landskampene kan bli like mange som i VM.

=

2. Radiostyrt bil

Hva med en tøff og kraftig batteridrevet off-road buggy?

Denne varianten har en kraftig 540 motor, aluminiumsaksel med høy ytelse. I tillegg har den oljedempere, justerbare hjuloppheng, og elektrisk hastighetskontroller som gjør at du får ekstra kontroll over kjøringen din.

=

3. Dukkehus

Lundby Småland dukkehus er et klassisk hus for den lille familien, hvor du er velkommen inn i en lekfull verden der bare fantasien setter grenser.

Småland har god plass for lek både inne og ute når været tillater det! Egnet for barn over 3 år (og mulig en leken mamma).

=

4. Bilbane

NINCO bilbane er en tøff bane med høy hastighet hvor du kjører i løp på to og to. Biler kan ogspå kjøpes separat, og bilbanen lover moro for både store og små entusiaster.

=

5. PS3

Playstation 3 har blitt utrolig populært de siste årene, og mulighetene med spillet er nesten uendelige. Her kan hele familien få spille samtidig, og utfordre hverandre i bilspill, spenning eller eventyr. Og kanskje mor og far kan ha en liten duell når barna har gått og lagt seg?

=

6. Twister

Hvem husker vel ikke Twister? Det klassiske spillet hvor det er en stor fordel å være så mye og fleksibel som mulig.

Du går helt sikkert i surr! Den siste som holder seg på bena, vinner.

=

7. Marklin togsett

I 1900 lanserte Märklin sitt 3-skinnesystem, der lokomotivene får strøm, og har siden den gang vært den ledene innen modelljernbane.

En modelljernbane kan av noen sees på som et rent leketøy, og det kan være en enkel skinneoval og et togsett som tas frem og pakkes ned hver gang det brukes, men for andre er det en seriøs og voksen hobby.

=

MORO FOR FAR? Hva med et fjernstyrt helikopter til sønnen? Helikopteret kan stå stille i luften, selv om dette krever noe trening, og flyr dessuten forover, bakover, høyre, venstre, opp og ned.

8. Fjernstyrt helikopter

Dette er et meget kraftig Helikopter med lang rekkevidde og flytid. Den Robuste konstruksjonen tåler gjentatte nødlandinger som kan være en fordel for de aller fleste.

Helikopteret kan stå stille i luften, selv om dette krever noe trening, og flyr dessuten forrover, bakover, høyre, venstre, opp og ned.

=

9. Stiga snowracer GT

Hvem liker vel ikke å ake? Og jo raskere det går, desto morsommere er det.

En snowracer er derfor perfekt fordi det er plass til både voksen og barn, de har god styring og lett å bremse. Så nå mangler vel bare snøen?

=

10. Arkitekt lego

Ta Lego til det neste steg og bygg kjente bygg fra alle verdens hjørner av Lego.

Bygningene ser svært så realistiske ut, og er en fin aktivitet å gjøre sammen med barna (eller alene).

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

På jakt etter brukt barneutstyr? Sjekk Foreldre & Barn-Torget

Foreldre & Barns iPad-utgave er på over 140 sider og koster 49 kroner i Apples App Store.

Les også:

12 julegaver du ikke visste at du ønsket deg

10 kule julegaver til den bilinteresserte

Delta i årets julekalender for Foreldre og Barn

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!