Reise med barn

Lei en barnevakt til flyturen

Amerikanske foreldre synes det er slitsomt å reise med barn, og leier like godt en barnevakt til flyturen.

REISE MED BARN: Kunne du tenke deg å leie en barnevakt til å passe på barnet ditt under flyturen?

REISE MED BARN: Kunne du tenke deg å leie en barnevakt til å passe på barnet ditt under flyturen? Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com

Publisert Oppdatert

Synes du det er slitsomt å ha med barn på fly? Skulle du ønske du kunne sitte å lese avisen i fred, istedenfor å løpe etter barna opp og ned midtgangen? Da har det amerikanske selskapet Nanny in the Clouds løsningen.

Selskapet matcher foreldre som ønsker barnevakt på flyet, med personer på samme fly som har erfaring med barn og er interessert i å tjene noen kroner. Foreldrene betaler 10 dollar for å få kontaktinformasjonen til en potensiell barnevakt. Videre avtaler de to partene timepris, møtested og lignende seg imellom.

- Vi har hatt stor pågang siden vi ble etablert i fjor, og har inntrykk av at det er veldig mange foreldre som kunne tenke seg et ekstra sett med hender på flyturen, skriver grunnlegger Julie Melnick i en e-post til Foreldre & Barn.

Har du noen gode tips til foreldre som skal fly med barn? Delta i debatten her.

Slitsomt å fly alene med barn

Barnevennlige tips til flyturen

- Ta med leker. For eksempel tegnesaker, DS og bøker.

- Ta med MP3-spiller eller iPod med morsomme sanger og lydbøker.

- Skal du fly langt er det lurt å kle barna i behagelige klær.

- Under lange flyreiser vises det ofte film, men ikke alle filmene er barnefilmer. Dersom dere har en bærbar DVD-spiller kan dette være lurt å ta med, slik at barnet kan se sine egne favorittfilmer.

- Gi barnet vindusplassen, så kan de se ut av vinduet underveis og lene seg til veggen for å sove.

Julie Melnick fikk ideen til tjenesten etter en flytur alene med sin energiske toåring. Hun lurte på hvordan foreldre kunne klare å fly alene med flere barn, når det var så utmattende å fly med bare en. Rundt seg så hun masse potensielle barnevakter, og en idé ble født.

Selskapet gjør ingen bakgrunnssjekk, men barnevaktene må oppgi referanser. Foreldrene velger selv om de ønsker barnevakt kun under selve flyturen, eller hele veien fra innsjekkingen til hotellrommet.

Ikke forespørsel fra norske foreldre

Kommunikasjons- og markedsdirektør i Star Tour, Lena S. Petersson har ikke fått forespørsel om barnevakt om bord på flyene av norske småbarnsforeldre.

- Vi får heller forespørsel fra dem som reiser uten barn om at de vil sitte lengst mulig unna barnefamiliene. Men det vi ser er at stadig flere tar med au pair på ferie, og da får de nok litt avlastning på flyturen også, forteller hun.

Anne Lise Ellingsæter, professor ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi på Universitetet i Oslo, tror ikke det er en tendens til at foreldre outsourcer barna i større grad nå enn tidligere.

- Selv om mødre i dag er mer yrkesaktive er det ikke en tendens til at de bruker mindre tid med barna. Vi ser også at den tiden foreldrene bruker med barna intensiveres. Det stilles større krav til at foreldrene er deltagende den tiden de bruker med barna sine, forteller Ellingsæter.

Film og spill

Petersson i Star Tour har inntrykk av at barn i dag har nok av ting å sysselsette seg med på en flytur.

- På langdistanseflyginger har vi film og spill i setene som barna kan velge selv. I tillegg har jo barn blitt kløppere på å bruke smarttelefoner og iPad. Flyreisen går nok mye lettere i dag enn for bare noen år siden.

Pettersson har flydd mye med barn selv, og har inntrykk av at barn stort sett oppfører seg bra på fly.

- Det er klart at barn kan bli litt urolige på lange flyreiser, men det kan ikke en barnevakt gjøre noe med. Alle småbarnsforeldre vet jo at når barnet er vanskelig, så vil det bare være med mamma.

Les også:

Mamma skiftet bæsjebleie på matbrettet på flyet

Gambling å reise med barn uten forsikring

Ta med bilstol på flyet

Til Syden med baby

Reiseapotek for barnefamilier

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

På jakt etter brukt barneutstyr? Sjekk Foreldre & Barn-Torget.

Foreldre & Barns iPad-utgave er på over 140 sider og koster 49 kroner i Apples App Store.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning