Mormors saftige eplekake

4 porsjoner

3 epler

3 egg

2½ dl sukker

1½ dl smør

1 dl melk

3 dl hvetemel

2 ts bakepulver

1 ss sukker

1 ts malt kanel

Kresne barn: Slik får du barn som spiser alt!

Skrell eplene og del dem i skiver. Legg dem i litt vann med noen dråper sitron-saft. Da blir de ikke så fort brune.

Pisk eggedosis av egg og sukker. Bland sammen smeltet smør og melk, ha det i eggedosisen og bland godt. Sikt sammen hvetemel og bakepulver og rør det inn i kakerøren.

Smør en springform, ca. 24 cm og hell i kakerøren. Legg over epleskiver (tørk av vannet med kjøkkenpapir) og dryss på sukker og kanel.

Stek kaken på midterste rille i stekeovnen ved 200° i ca. 40 min. Avkjøl på rist.

Server kaken med vispet krem eller is. Vi brukte også litt ekstra med eplemos over kremen.

Tips: Ønsker du flere epler i kaken, kan du fint tilsette én til to epler til.

PØLSER: Kan brukes til nesten alt. Her har de fått følge med stekte epler og grønnkål. © Svein Brimi

Grønnkål

Grønnkål er en sesongvare og bare tilgjengelig noen korte uker om høsten. Grønnkål er stappfull av vitaminer og mineraler. Den tåler adskillig røffere behandling enn for eksempel spinat, og smaker godt til alle typer stekt kjøtt og fisk. Har du ikke grønnkål, kan du bruke annen kål.

Lun eplesalat med stekte pølser

4 porsjoner

250 g grønnkål eller annen kål

2 hvitløkbåter

1 ss olje

2 ss smør

2 epler

½ rødløk

2 ss nøttemiks med tørkede frukter (ev. bare valnøtter)

400 g pølser, valgfritt

PEPPERROTKREM:

3 dl rømme

1 dl revet pepperrot

2 ts flytende honning

salt og pepper

Vask og rens grønnkålen og finhakk hvitløk. Smelt 1 ss smør i en stekepanne, tilsett olje og damp kålen sammen med hvitløk til den faller sammen, og vannet er fordampet. Stek til grønnkålen begynner å bli litt sprø i kantene. Sett til side.

Del eplene i passe båter, løk i ringer og stek dem i 1 ss smør til eplene er nesten møre. Legg dette over grønnkålen. Dryss over nøttemiksen (valnøtter), salt og grovkvernet pepper.

Stek pølsene i stekepanne med litt smør.

Bland sammen ingrediensene til pepperrotkremen og server den sammen med pølsene og eplesalaten.

GOD DRIKKE: Varm epledrikk kokt med godt krydder, varmer på høstens friske dager. En enklere versjon er å koke opp ferdig eplemost med samme type krydder som er brukt i oppskriften her. © Svein Brimi

Varm epledrikk med eplechips

4 porsjoner

10 epler i biter

5 dl vann

2 ss sukker

12 hele nellik

1 ss frisk ingefær, revet

2 hele kanel

2 skiver sitron

EPLECHIPS:

1 eple

1 ts malt kanel

Del eplene i biter. Du behøver ikke skrelle dem. Legg eplebitene over i kjele med sukker og vann. Kok under lokk til eplene er møre, ca. 10 min.

Sil fra saften og tilsett alt krydderet og sitronen.

La eplesaften koke i 30 min. slik at krydderet setter smak.

Server epledrikken rykende varm til for eksempel toast eller som her til eple-chips.

Eplechips: Skyll, fjern kjernehuset og skjær eplene i tynne skiver. Bruk gjer-ne en "mandolin" eller en ostehøvel.

Dekk en stekeplate med bakepapir og legg epleskivene utover. Strø kanel over.

Sett inn i ovn ved 80° i ca. 2 timer. Snu epleskivene etter ca. 45 min. Legg eple-skivene over på rist og avkjøl. De er fortsatt myke, men blir sprø når de er av-kjølt.

Oppbevares tørt.

Tips: Epleships kan også brukes som pynt på kaker og desserter.

SKINKEBIFF: Chutney kan lages av mange forskjellige frukter og kjennetegnes ofte med at den er både hot, søt og sur. Denne eplechutneyen passer like godt til moden ost som til stekt kjøtt og fisk. © Svein Brimi-hj

Skinkebiff med eplechutney

4 porsjoner

500 g skinkebiff

smør til steking

salt og pepper

EPLECHUTNEY:

3 epler

1 dl eplecidereddik

100 g brunt sukker

2 sjalottløk

1 rød chili

2 hvitløkbåter

½ sitron, saften

salt

pepper

Krydre skinkebiffene og stek dem ca. 2 min. på hver side. La dem ettersteke på svak varme et par min.

Skrell eplene og skjær bort kjernehus. Kutt eplene i biter.

Ha eplebiter i en kjele sammen med eddik, sukker, løk i ringer, finhakket chi-li, finhakket hvitløk og sitronsaft. Kok opp og la det koke på middels varme i 15-20 min, eller til eplebitene er møre.

Smak til med salt og pepper. Hell varm chutney over på varme, rene og tørre glass, og sett på tette lokk. Avkjøl i romtemperatur.

Oppbevar glassene mørkt og kjølig.

Skinkebiffene serveres med kokt ris og eplechutney. Bruk stekesjyen som saus.

RASK PAI: Karamelliserte epler kombinert med skiver av marsipan, smaker godt på en butterdeigsbunn. © Svein Brimi

Rask eplepai

4 porsjoner

150 g smør

1 dl brunt sukker

½ ts kanel

2 ss sitronsaft

1 dl valnøtter

4 pl. butterdeig

12 tynne skiver marsipan

4 epler

Smelt smør og sukker i en stekepanne på lav varme til sukkeret har løst seg opp. Grovhakk valnøttene og tilsett i smørblandingen sammen med kanel og sitronsaft. La blandingen trekke på svak varme til passe karamellsaus.

Trykk ut butterdeigsplatene, men la det bli igjen en liten kant rundt.

Fordel marsipanskiver over butterdeigen. Rens og del eplene i skiver og legg over marsipanskivene. Hell karamellsausen over. Stek epletertene i ovn ved 200° i ca. 15-20 min.

Serveres med pisket krem eller vaniljeis.

PASSER TIL MYE: Hjemmelaget eplemos er raskt og enkelt å lage og fint å ha på lur til vinterens desserter og kaker. © Svein Brimi

Eplemos

4 porsjoner

600 g epler uten skall og kjernehus

1 kanelstang

250 sukker

1 ss sitronsaft

1 dl vann

Rens og del eplene i biter og legg i en kasserolle sammen med kanelstang og hell på vann. Kok i ca. 5 min til eplene er møre. Trekk kasserollen til side, tilsett sukker og sitronsaft. Sett kjelen tilbake på platen, rør godt om og la koke i 3 min. under omrøring.

Ta ut kanelstangen og fyll på rene, varme glass. Fyll helt opp og skru på lok-ket med en gang.

Tips: Eplemos passer også til oster.

NY VARIANT: Tilslørte bondepiker er en norsk, tradisjonell dessert. Den serveres gjerne i glass. Dette er en variant på tilslørte bondepiker, i stedet for brødsmuler, har vi brukt sjokoladekjeks © Svein Brimi

Tilslørte sjokoladepiker

6 porsjoner

6 sjokoladekjeks

4 dl eplemos (se oppskrift)

3 dl kremfløte

3 ss sukker

Smuldre sjokoladekjeksen og fordel i fire dessertglass sammen med eplemos.

Pisk fløten luftig med sukker og topp desserten med en god skje vispet krem. Pynt med eplebiter. Her har jeg også pyntet desserten med tørkede kokosflak.

Tips: Kokosflak kan kjøpes i helsekostbutikker. Kan brukes som snacks, til oster eller som pynt på kaker og desserter.

Saken er skrevet i samarbeid med Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Les hele saken
Les alt om:

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!