Hver høst skjer det samme: Bladene skifter farger og faller ned fra trærne. For oss voksne kan det virke nærmest dagligdags, et tegn på at dagene blir kortere, temperaturen lavere og været surere. Men for barna er det veldig spennende med blader som skifter farge. Ungene kommer løpende med en liten bukett for å pynte opp hjemme og spør hvorfor bladene ser så annerledes ut om høsten eller hvilket tre de ulike fargeklattene egentlig tilhører.

Ta med vår lille bildeguide ut med mobiltelefonen din, og lær ungene om blader og hvilke trær de hører til.

Lag kunst av høstbladene

- Høstfargene kommer som en forberedelse til vinteren, når trærne må spare vann. Den grønne fargen i bladene forsvinner, og andre fargestoffer får vise seg fram, sier Elin Nordli i Opplysningskontoret for blomster og planter.

Grunnen til at bladene skifter farge er at klorofyllet, stoffet som gir grønnfargen i bladene, brytes ned til andre kjemiske forbindelser og trekkes tilbake til stammen i treet.

- Høstfargene blir sterkere når det er varmt om dagen og kaldt om natten. Det er fordi grønnfargen brytes raskere ned i lav temperatur, samtidig som det dannes mer av det røde fargestoffet, forteller Nordli.

Det finnes mange trær og busker med fine høstfarger, og i vår lille guide finner du noen av dem.

Les også:

Barn bør svette seg gjennom hverdagen

Stress og lite aktivitet gir barn hodepine

Ville barn? Slik roer du dem ned!

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!