Kroppspress hos barn

- Barna er gjerne like glad i mammaen sin, enten hun veier det eller det

Har du tenkt over hvordan du snakker om din egen kropp mens barnet ditt er sammen med deg?

KROPPSPRESS HOS BARN: Det er ikke alltid så hyggelige tilbakemeldinger vi gir oss selv, og dessverre preges også datteren eller sønnen vår av hvordan vi oppfører oss mot oss selv. FOTO: Getty Images
KROPPSPRESS HOS BARN: Det er ikke alltid så hyggelige tilbakemeldinger vi gir oss selv, og dessverre preges også datteren eller sønnen vår av hvordan vi oppfører oss mot oss selv. FOTO: Getty Images
Sist oppdatert

KOMMENTAR:

Har du tenkt over hvordan du snakker om din egen kropp mens barnet ditt er sammen med deg? Det kan være lurt å gjøre det, for barna tar gjerne etter oss der, som på de fleste andre områder.

Det er ikke alltid så hyggelige tilbakemeldinger vi gir oss selv, og dessverre preges også datteren eller sønnen vår av hvordan vi oppfører oss mot oss selv.

Særlig er vi kvinner «flinke» til kommentere dersom vi syns vi veier noen kilo for mye, om puppene henger litt, eller om kjolen sitter litt for trangt. Vi har også en lei tendens til å sukke over at vi burde tatt av noen kilo før bikinisesongen.

Det kan jo hende at det hadde vært greit, men det å drive en slik «fat talk» er ikke bra for oss, og i alle fall ikke for barna som står og hører på. De er gjerne like glad i mammaen sin, enten hun veier det eller det, og de måler ikke sin kjærlighet eller beundring for oss i midjemålet vårt.

Les også: Slik vet du om barnet ditt har en spiseforstyrrelse

Kroppspress hos barn

Kari Mogstad Løvendahl

Kari er fastlege og fembarnsmor, med stort engasjement innen svangerskaps- og barselsmedisin. Hun sitter i Nasjonalt Fagråd for svangerskapsomsorgen, i tillegg til jobben som fastlege og lektor ved NTNU, der hun underviser nybakte legestudenter. Hun har også skrevet boken Kroppsklemma.

Forskning viser at barn begynner å se sin kropp uten fra som et objekt rundt seksårsalderen. Man hører dessverre historier om barn som klager over for tykke rumper eller mangel på sixpack allerede når de er i starten av barneskolen.

Det er klart de må ha det fra et sted, det er ikke noe de kom mer på av seg selv. Det er selv sagt ikke bare fra oss for eldre; det kan være storesøsken og det kan være fra media, som våre barn har tilgang til stadig tidligere. Det er dessverre en ganske stereotyp framstilling av jenter spesielt, både i spill og i filmer. Det er nok også med og påvirker barna til å ville se ut på en spesiell måte.

Les også: Skal barnet få lov til å bruke sosiale medier?

Mindre kroppsfokus

Men, det er helt sikkert mye vi foreldre, og ikke minst mødre, kan gjøre for å få barna våre til å være lykkelige og frie i kroppene sine, så lenge som mulig.

Svenske forskere har gjort mye forskning på hva det er som kjennetegner barn som har positivt kroppsbilde. Det som går igjen, er at de lever i familier som ikke fokuserer så mye på hvordan kroppen ser ut, men at det fungerer, og kan brukes til så utrolig mye. Disse familiene har også et fokus på å spise flest mulig måltider sammen, de samles rundt matbordet, men snakker ikke om hvor mange kalorier det er i maten, eller at noen er på diett og lignende.

Slanking og slanke kropper er rett og slett uinteressant og ikke et tema som blir framhevet som så viktig som andre funksjoner kroppen har, i hverdagen.

Les også: Slik foregår mobbing i skolen

Å snakke godt om seg selv, og jobbe med å være glad i kroppen vår, er noe mange av oss sikkert kan bli flinkere til.

I en verden der vi stadig blir fortalt at vi burde jobbe enda hardere for å bli en enda bedre utgave av oss selv, er det viktigere enn noen gang. Og det vil også våre søte små ha masse glede av, så de får løpe lengst mulig ubekymret og lykkelige rundt i de nydelige og ulike kroppene sine!

Denne saken ble første gang publisert 14/06 2018, og sist oppdatert 14/06 2018.

Les også