Barn og kosthold:

- Kan noen vennligst forby tullete matforbud i barnehagen?

Gir du barnet feil mat, risikerer du nå en "dialog" med bydelen.

FORBY MATFORBUD: Kan noen vennligst forby tullete matforbud i barnehagene, skriver Morten Solli.

FORBY MATFORBUD: Kan noen vennligst forby tullete matforbud i barnehagene, skriver Morten Solli. Foto: FOTO: Privat

Publisert Oppdatert

Morten Solli

Morten Solli er testansvarlig i Klikk.no.

KOMMENTAR:

Nylig kom en sånn nyhet som kanskje farer stille forbi for de fleste av oss.

Matforbud i barnehagen. Men nei, det handler ikke om sjokolade, is eller boller denne gangen: Alna bydel i Oslo vil gi barnehagene forbud mot yoghurt i matpakka!

Min første reaksjon var, aha, de har ikke kjøleskap. Men selvfølgelig har de det. Neida, det er er sunnhetspolitiet som er ute.

"Vi ønsker ikke yoghurt i barnehagen. Yoghurt gir lav metthetsfølelse, og fører til at barnet blir raskt sultent igjen. Noen typer yoghurt inneholder kunstig søtningsmiddel som barn ikke bør spise, mens andre kan inneholde store mengder tilsatt sukker", står det så fornuftig i en informasjonsbrosjyre.

Og det er ikke bare yoghurt det er snakk om - pølser, pizza og hamburgere er også på fy-lista, helt i tråd med den tradisjonelle norske misforståelsen om hva som er sunt og usunt.

Dialog om matpakka

Bydelen sier det slett ikke er meningen at barna skal fratas mat, skriver NRK.

– Det er en misforståelse. Personalet skal ikke være matpakkepoliti, men hvis det er matpakker som ikke er i tråd med våre anbefalinger, går vi i dialog med foreldrene, forteller prosjektansvarlig og enhetsleder i bydel Alna, Elisabet Eggan.

Nettopp. Ikke forbud, men retningslinjer. Personalet skal ikke være matpakkepoliti. I stedet får man en "dialog med bydelen".

OK. Jeg vet ingenting om hva de har på matpakka i bydel Alna. Men bydelen vet hva du har i matpakka! Om du bor i Alna bydel, i hvert fall.

Tenk så artig å få en invitasjon til samtale med bydelen - om hva du har i matpakka!

Dette er altså en av Oslos største bydeler, med en befolkning på 48.000 innbyggere, jevnstor med en godt over middels norsk by. Det kan bli travelt for matpakke-dialog-forvalterne.

Jeg har vært borti sånne sunnhetsprosjekter før. Brunost kom på fy-lista i min datters barnehage en periode. Det gikk heldigvis over.

Mat kan være vanskelig

Hvordan oppstår slike regler? Er det noen som overvåker matpakkeinnholdet? Foreldre som projiserer slankeprosjektet sitt over på ungene? Foreldre som irriterer seg over at lekekameratene har morsommere matpakke? Ansatte på 5:2-diett?

For noen av oss foreldre er mat vanskelig. Det er en seier hver gang matboksen er tom når poden kommer hjem fra barnehagen.

Vi kan putte oppi yoghurt, gulrøtter, pølser, brødskiver, knekkebrød, middagrester. Blir noe spist, har vi vunnet!

Er vi heldige er yoghurten spist opp, og kanskje to biter av brødskiva. Ofte er det bare de to bitene av brødskiva som er spist. Frister vi med litt blåbær eller druer, er brødskiva kanskje urørt.

Men du trenger ikke å ha en småspist unge for å skjønne idiotien i dette:

Slike forbud er nemlig også betenkelig rent ernæringsmessig. Barn trenger proteiner. Yoghurt er en god proteinkilde. Noen barn trenger også alle kaloriene de kan få.

Og hva i all verden er galt med noen pølsebiter fra gårsdagens middag? Måltidet er kanskje midt på dagen en gang. Etterpå er ungene ute og leker og forbruker masse energi. I hvert fall hvis barnehagen gjør det som faktisk ER personalets jobb.

Er det fedme vi er redd for? Greit nok - men barnas mat og aktivitetsnivå er ditt ansvar som forelder. Hold barnehagen og andre foreldre utenfor.

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag