Skilsmisser og barn

Juleråd til skilte foreldre

Slik blir jula fin for barn med skilte foreldre.

JUL: Litt annerledes når man er skilt

JUL: Litt annerledes når man er skilt Foto: FOTO: Crestock

Publisert Oppdatert

Jula er en tid da mange av oss har sterke følelser, minner og forventninger til hvordan ting skal være

Snart skal mange skilsmissebarn feire jul hos enten mamma, pappa eller hos begge to.

Det finnes like mange gode løsninger for skilte foreldre i jula, som det finnes skilte foreldre. Likevel er det noen råd det kan være lurt å følge, forteller familieterapeut Torunn Sjølshagen.

Les også:

Steforeldre positivt for barna

Slik kurerer du nisseskrekken til barna

En følelsestid

- Jula er en tid da mange av oss har sterke følelser, minner og forventninger til hvordan ting skal være. Det viktigste skilte foreldre kan gjøre for barna sine er å sørge for at jula ikke blir en tid med mye konflikter og utrygghet for barna, sier hun.

- De aller fleste foreldre vil vel helst være så mye sammen med barna sine i jula som mulig. Men når man er skilt, må man sette barna behov foran sine egne, og ta konsekvensene av de valgene man har tatt. Noen deler opp jula i to, andre har jul annenhvert år og noen velger å feire julaften sammen.

- Er det best for barna at foreldrene er sammen på julaften?

- Hvis det er god stemning, er dette en ypperlig løsning. Men hvis foreldre kun gjør dette for "barnas skyld", senser barn den anstrengte stemningen med en gang. Da er det mye bedre å være hver for seg, istedenfor å presse hverandre inn i situasjoner man er ukomfortable med. Dessuten kan man jo lett forestille seg hvordan dette kan bli komplisert blir når det kommer en tredje eller fjerde part inn i bildet.

Langsiktig planer

Familieterapeuten tror faste avtaler og forutsigbarhet også er det viktigste for barna i jula.

- Det kan være lurt å lage en litt langsiktig plan for hvordan jula skal fordeles.

- Bør barna få være med på å bestemme hvor de skal være på julaften?

- Når de blir litt større som 12-13 år bør foreldre være åpne for at barna kan mene noe om dette. Men man bør jo prøve å legge til rette slik at julen blir like fin begge steder, selv om dette ikke alltid lar seg gjør i virkeligheten.

Den svenske barnepsykologen Hanna Thermaenius sier til det svenske nettstedet alltombarn at foreldre burde legge vekt på at jula ikke bare handler om julaften.

-Da vil barna lett sitte på julaften og synes synd på den forelderen som ikke er sammen med dem, sier hun.

Finn på noen annet!

Fokuset i jula er på familie og samvær. Det kan være sårt og vanskelig å forholde seg til når man er skilt, mener familieterapeut Torunn Sjølshagen.

- Hvis man ikke har annen familie eller venner å være sammen med den julen man ikke har barna, kan man jo gjøre en innsats for andre som ikke har det så bra på julaften. Det kan kanskje få tankene bort fra sårheten av å ikke ha julaften sammen med barna, sier hun.

Les også:

Slik lager mesterkokken ribbe

Juleverksted på 1-2-3

Pepperkakehus for dummies

BLOGG: - Jeg er fortsatt redd for julenissen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning