aktiviteter i jula

JULEAKTIVITETER: Barn elsker å gjøre ting sammen med voksne, så hvorfor ikke sette av en gråværsdag til å legge puslespill. © FOTO: Istockphoto

Spilldag

Spilldag passer perfekt dersom været er ufyselig. Finn frem monopol, geni, kort eller andre spill dere har i huset. Kok en kopp kakao, eller gløgg, ta frem julekaker, nøtter, clementiner eller marsipan, tenn lys og kos dere inne.

Les også:

Kos deg med gløgg.

Helst hjemme på julekvelden.

Puslekonkurranse

Har du litt større barn, kan dere konkurrere om hvem som kan legge puslespillet rasket. Prøv flere ganger, og den som klarer å pusle det fortest flest ganger, vinner en sjokolade, eller noe annet godt dere har i huset.

Kos dere med julegavene

Hva med å sette av litt tid til å leke med julegavene barna har fått? Barn elsker å leke med foreldrene, så sett av tid til det. Har du større barn og har fått en bok eller lydbok til jul, så synk ned i sofaen og slapp av. La huset se litt uryddig ut en dag i allefall.

Ta med barna på kino

Ta med barna på kino. På filmweb.no finner du kinoprogrammet til over 300 kinoer. Har du ikke mulighet til å gå på kino der du bor, så lag kinobilletter hjemme, lei barnas favorittfilm, og lag kino hjemme i stua.

En av foreldrene kan være billettselger og selge billetter til barna og dem som skal se på filmen. Pop popcorn og benk dere foran sofaen i mørket.

Les også: Barneaktiviteter i Oslo.

Bruk opp gamle stearinlys

Finn en kopp med kaldt vann, tenn på stumper av stearinlys og la det dryppe opp i koppen til vannet er helt dekket av stearin. Da får du søte, små stearinrundinger du kan henge i vinduene, eller gi bort på romjulsbesøk. For en gang skyld får barna holde i levende lys selv.

Be barna være forsiktige likevel, og hjelp de minste barna.

Vennelunsj

Dersom dere ikke har fullbooket jula med avtaler, hvorfor ikke la barna invitere en venn, eller venninne på besøk en dag i romjula. Søsken blir ofte litt lei av å gå oppå hverandre i jula, og det kan være fint med et lite avbrekk.

Invitér vennene på julelunsj dersom de er hjemme, og la de få leke sammen noen timer. Avtal det gjerne noen dager i forveien, slik at du vet at vennene er hjemme.

Skriv takkekort

Hvorfor ikke la barna tegne et kort til besteforeldre, eller annen slekt som bor langt unna og som dere ikke får vært sammen med i jula, for å takke for julegavene. Da gjør du noe hyggelig sammen med barna, samtidig som de lærer seg til å takke for gavene de har fått.

Dessuten er det sikkert noen mottakere som blir ekstra glade i julen.

Bruk gjerne vanlig tegnepapir til å lage kortene. Brett det i to, eller i fire, og la barnet tegne på forsiden.

aktiviteter i jula

JULEAKTIVITETER: La barna tegne et takkekort, som dere sender til slekt og venner langt unna for å takke for julegavene. © FOTO: Istockphoto

Gå på ski, eller ta en tur i slalombakken.

Kanskje har barna fått nye ski til jul? Hva passer ikke bedre enn å prøve dem i skiløypa eller i bakken.

Ta med pølser på termos, eller grill dem på bålet. Husk kakao og sjokolade eller appelsin. Vil ikke barna gå så langt på ski, motiver barna til å gå til dere finner en liten bakke, ta med akebrett og sett dere ned.

Det er ikke noe poeng i å presse barn til å gå langt på ski. Lysten kommer etter hvert, dersom de blir glad i å være ute på skitur.

Les også: Norges beste skibakker

Skinfo gi deg opplsysninger om ski og føreforhold i skibakker i Norge og utlandet.

Les også: Alt om ski

Aketur

Ta med nistepakke og kakao og gå, eller kjør til nærmeste akebakke. Ha gjerne akekonkurranse sammen med barna ved å se hvem som aker lengst på rompeakebrett. Ikke glem å la barna vinne...de fleste gangene i allefall.

Les også: Guide til riktig akebrett

aktiviteter i jula

JULEAKTIVITETER: Ta med barna på ski, dersom vær og føre tillater det i jula. © FOTO: Line Fredheim Storvik

Skøyter

Er du heldig bor du på et sted med snø og is i jula. Kanskje har du en idrettsplass, eller lekeplass i nærheten som har sprøytet skøytebane? Ta med barna ut på skøyter. Flere byer og steder har tilbud om innendørs skøytehall, der du også kan leie skøyter.

Et par- tre timer holder i massevis for små legger, gir dere et pusterom ut og forhåpentligvis masse energi til resten av jula. Ta med en bruskasse, som barna kan gå etter for å holde balansen, dersom de er nybegynnere, eller hold dem i handa.

aktiviteter i jula

JULEAKTIVITETER: Har du ikke skøytebane der du bor, kan du sjekke om det finnes en innendørs skøytehall i nærheten av der du bor. © FOTO: Istockphoto

aktiviteter i jula

JULEAKTIVITETER: Foreslår du å spille dataspill med barna i jula, blir du garantert helt. © FOTO: Istockphoto

aktiviteter i jula

SUNN DRIKKE: Hva med å lage en Hawaii-smoothie i jual?

Playstation-dag

Hvorfor ikke ta del i det universtet vil vil at barna skla være minst mulig i: Spillverden. Sett av en dag til å spille dataspill, så kutter dere det ut andre dager. Spill sammen med barna. Da får du selv se hva de spiller, dersom du ikke allerede vet det, og det blir sikkert populært.

Les mer på:

Spillene barna digger

Slik lærer du barna nettvett

Arranger Hawaii- dag

Ta på lette klær, finn frem solbrillene, en solhatt og lat som dere er på Hawaii! Lag smoothies sammen med barna og skjær opp frisk frukt i små biter og server på et fat. En fin variasjon til alle julematen og godteriet.

 

 

Lag pikekyss

Lei av marsipan og sjokolade? Hvorfor ikke ta barna med på å lage pikekyss. Du trenger bare eggehvite og sukker. Putt noen av dem i en gjennomsiktig liten pose og sett på et rødt julebånd og vips, så har du en liten gave som du kan ta med på julebesøk.

Har du noen gode ideer du vil dele med andre foreldre? Send dem inn ved å kommentere denne artikkelen.

 

Slik lager mesterkokk Hellstrøm ribbe

Les hele saken
Les alt om:

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!