Ny ungdomsstil

Jeg er scene. Hold kjeft!

Er fjortisen blitt mer rappkjefta det siste halvåret? Kanskje hun er scene.

SCENE: Volum, lengde, farger, og klipp i forskjellige lag kjennetegner håret til en scene.

SCENE: Volum, lengde, farger, og klipp i forskjellige lag kjennetegner håret til en scene. Foto: Foto: Scene Style

Publisert Oppdatert

Barne- og ungdomsstilene er flyktige, men altomfattende for fjortiser og tweens. Ser barnet ditt ut som et juletre og smeller med leppa på inn- og utpust, kan det være hun eller han er blitt en såkalt "scene" (uttales "sin" med lang "i"). Scene er den aller nyeste stilen i Norge, og kommer i kjølvannet av emostilen.

Spraglete

Ordet "scene" brukes, i tillegg til å bety "hendelse", "arena" og "begivenhet", i det engelske språket til å beskrive forskjellige subkulturer og bevegelser. Den mest kjente og utskjelte er musikkscenen, særlig sidegrener av den alternative musikkscenen, som hardcore, indie og fashioncore.

Musikkpoliti

IDOLER: Det tyske bandet Tokio Hotel og spesielt vokalist Bill Kaulitz, har stått helt i forrest når scene-stilen har utviklet seg.

IDOLER: Det tyske bandet Tokio Hotel og spesielt vokalist Bill Kaulitz, har stått helt i forrest når scene-stilen har utviklet seg. Foto: Debbie Van Story

En gruppe "scenesters", ungdommer i musikkmiljøet som har begynt å skille seg ut og som ofte opptrer som en slags musikkpoliti, kaller seg scene. De er ekstremt trofaste overfor en spesifikk sjanger, som hardcore, metal, indie, retro, 80's new wave og classic rock, og de kler seg for å vise sin tilhørighet. Scene kan derfor deles inn i forskjellige undergrupper som rock scene, pop scene, goth scene, emo scene, hardcore scene og straight edge scene (straight edge = som ikke drikker, røyker, tar dop eller ligger rundt).

Egen språkstil

Med disse stilene kommer et visst tungsinn og apati, men scener er relativt happy-og-lucky og behøver ikke å være deprimerte selv om de kan både se og høres sånn ut. De kjennetegnes ofte ved at de er rappkjefta, og ved at det er viktig for dem å være mest mulig scene. Musikken de hører på kan være alt mulig bortsett fra coutry og hip hop. Scener skriver med ekstra vokaler, for eksempel kan ordet baby bli "babyy". Konserter er viktig for scene-er. Musikk som er popluært er blant annet Metro Station, M.I.A., Tokio Hotel, The Medic Droid og Shiny Toy Guns. Scene-ere blir ofte sett på som rappkjefta og svarer hverandre ganske stygt. Det er viktig for en scene å ha sin egen profil på Facebook eller MySpace, og å legge ut bilder av de forskjellige hårfargene og "outfits"-ene sine.

SCENE? Stilen til Erlend Bratland fra Haugesund som vant finalen i Norske talenter  på TV 2, er ganske scene.

SCENE? Stilen til Erlend Bratland fra Haugesund som vant finalen i Norske talenter på TV 2, er ganske scene. Foto: Foto: Heiko Junge / SCANPIX

Ekstremt mottakelige

Emo , opphavet til scene og den største alternative ungdomsstilen på 2000-tallet, var opprinnelig en musikkstil. Etter 2005 er emo også blitt oppfattet som en klesstil. Emo er de siste årene nærmest blitt et skjellsord, og i enkelte deler av verden går det hardt for seg mellom emoer og punkere, som mener emoene har stjålet deres stil. Mange tror emo kommer fra det engelske ordet "emotional" (følsom). Andre mener det kommer av at en gren innen hardcore-sjangeren på 90-tallet ble kjent som "emotive hardcore" (emotive= ekstremt mottakelig for inntrykk).

Streng uniform

Er du scene, skal håret skal klippes lagvis og farges gjerne i kontraster. Hårspenner med Hello Kitty, Pokémon og andre fargerike figurer er populære hos jentene. Scener går med fargerike klær, T-skjorter med bandnavn på, strekkbukser i dyremønster, knæsje ballerinaskjørt og slitte olabukser. Trange jeans er et must, likeledes basketsko med fargerike lisser, høyhælte sko i glade farger, store og klumpete smykker i plast og store belter som skiller seg ut. Hvite naglebelter er en naturlig del av tilbehøret. De kan ha piercinger, men ikke for mange, for da er man emo. Scene bruker også masse øyesminke!Gjerne falske øyevipper, flytende eyeliner. Gutta har samme stil som jentene, men ikke like mye farger. De skal også ha eyeliner.

SCREAM SCENE: Den estiske sangeren Kerli opptrådde på Scream Awards 2008 og kjører scene-stil.

SCREAM SCENE: Den estiske sangeren Kerli opptrådde på Scream Awards 2008 og kjører scene-stil. Foto: Foto: Stella Pictures

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning