Søsken som deler rom er ofte tryggere og mer sosiale viser flere undersøkelser.

GLEDE: Barn er sosiale og undersøkende av natur. Å omgi dem med leker og farger er å bidra til en positiv hverdag. © FOTO: Kjersti Gjems Vangberg

Det blir kanskje ikke helt riktig å la barna velge interiøret i hele huset. Dersom du da ikke er forberedt på å bo i noe som ligner en krysning mellom Askepotts slott og Hans og Gretes papperkakehus.

Men å tenke på at det også bor små mennesker i huset ditt, ja det vil nok hele familien ha godt av.

Barn inspirerer til lek, moro og uhøytidelighet, og å skape flotte og inspirerende omgivelser for dem er gøy for alle foreldre. Og hva er det barn liker aller best?

Lekerapport

Ifølge Ikeas omfattende Playreport fra 2010, som tok for seg over 7000 voksne og 3000 barn i 25 land, er det uten tvil lek, og da gjerne lek som involverer både foreldre og barn, det aller morsomste barn vet.

Et stort flertall barn foretrakk ifølge undersøkelsen å leke i forhold til å gjøre andre aktiviteter, som for eksempel å se på TV.

Designer Steve Kuhl står bak sjørøverrommet.

GUTTEDRØM: Dette fantastiske gutterommet må vel være en drøm for alle Kaptein Sabeltann fans?! © FOTO: Steve Kuhl

På dette rommet leker mer enn gjerne små pirater.

HØUT UNDER TAKET: Det er de færreste hus som har plass til et helt skip under taket. © FOTO: Steve Kuhl

Flinke Kristina som har bloggen Love Peace Peonis har innredet datterens lekehytte.

KOKKEKUNST: EN fremtidig Nigella vil kunne bake deilige cupcakes på dette søte kjøkkenet. © FOTO: Kristina Landro/lovepeacepionies.blogspot.com

La barna være med å bestemme

Barnerom bør derfor på alle måter være på barns premisser.

Og om man kanskje må inngå en del kompromisser på enkelte ting, så kan det å la barna få være med på å ta avgjørelser være morsomt og smart for både store og små.

Barnerommet skal ikke vare evig, og det er kanskje her mange ser i lommeboken når de møblerer, men på en annen side; barnerommet trenger ikke koste all verden.

Tilfør hvite vegger farge med kule wallstickers.

LEKKERT: Fantasien kan få fritt spillerom på dette flotte jenterommet. © FOTO: Tia Borgsmith

Gjør barnerommet et sted barna elsker å være.

KLATREMUS: Barns motoriske utvikling trenger mye hopping, klatring og utforsking. © FOTO: Isabella Waldenmaier

Søte

MORSOM: Disse søte små nattlysene trenger ikke ledninger og vil være en god venn for de som er litt mørkeredd. © FOTO: Designdelicatessen

Skip O'Hoi

Prisen var nok ikke lav da sjørøver-rommet på bildene over ble ferdig. Minnesota-baserte Kulh Design Build fikk i oppdrag å gjøre noe utenom det vanlige på barnerommet til en velstående klient.

Arkitekt Steve Kuhl landet på ideen om et spekatulært piratskip montert i taket.

Gutten, som nok synes det erstor stas å invitere med seg lekekamerater hjem, kan blant annet lede dem ned fra skipet til fengselet, som befinner seg ved enden av broa.

Her kan en ifølge Steve Kulh innlosjere "ondsinnede, tyver og lillesøstre", som bør få problemer med å bryte seg ut - Kuhl har nemlig brukt en vaskekte ståldør for å gi fengselet en eim av realisme.

På barnerommet kan man tillate seg å være litt leken med innredningen.

PRINSESSEROM: Hvilken liten prinsesse ville vel ikke blitt glad av dette "nattbordet"?! © FOTO: Carmoebel

Denne kule senge/leke hytten fra amerkikanske Kids Rooms USA vil passe klatreglade småtroll.

I HØYDEN: Hva med et jungelrom med egen trehytte sengeplass? © FOTO: Kids Rooms USA

Wallstickers og tapet blir mer og mer populært på barnerommet.

TUT-TUT: Gutterommet blir ekstra kult med denne retroinspirerte biltapetet fra danske Ferm Living. © FOTO: Ferm Living

Fantasifull

Barndom og livlig fantasi går hånd i hånd. Det er en tidsepoke for oppdageler, moro, lek og læring. For mange foreldre er å oppleve sine barns barndom litt som å få på nytt muligheten til selv å være barn. Man tar del i barnas entusiasme og nyskjerrighet, og det å la dette få en plass i hjemmet vil være til glede for alle. Skap et barnerom som innbyr til fantasi og lek.

Rom som er dekorert rundt et tema, enten det er barnets favoritteventyr eller favorittactionfigur, er kanskje noe mange stiller seg litt skeptiske til, både fordi barn har en tendens til å skifte mening/favoritter/bestevenner raskere enn malingen tørker på veggene, og også fordi mange tenker på at man kanskje må gjøre noe med dette skulle man selge boligen.

Barnerom som er dekorert rundt et tema skaper en unik og spennende atmosfære for barn, og vil uten tvil stimulere til lek og fantasi. Og det trenger ikke koste all verden.

Er du kreativ kan du kanskje male et gigantisk veggmaleri rett på veggen? Eller hva med morsomme wallstickers? Mulighetene er bare begrenset av fantasi - og økonomi.

Det norske firmaet drommerom.no produserer morsomme møbler for barn.

FANTASI: Hvem sier at møbler ikke også kan være leker? © FOTO: Drommerom.no

Norske drommerom.no lager møbler til barnerommet.

NAM-NAM: Tenk å kunne sove i sin egen iskrembil?! © FOTO: Drommerom.no

Wallstickers er en rask og rimelig måte å gjøre veggene på barnerommet mer spennende på.

TELLE SAUER: Pynt opp med wallstickers. © FOTO: Studio E Glue

Maria Elander, daglig leder av Ikea Children's School, som var en aktiv del av Playreport undersøkelsen, forklarer hvorfor det er viktig at barn får utfolde seg hjemme:

- For barn er leken selve livet, og hjemmet er den viktigste lekeplassen av alle. Det er her barn føler seg tryggest og her de leker seg til fundamentale aspekter ved sin utvikling.

- Barn er de viktigste personene i verden, og de trenger å leke for å vokse, utvikle seg og å være glade!

Hvilke barn ville vel ikke elsket å bo i et hus som dette?

REGNBUEHUS: I dette huset i London sklir man rett ned i stuen og trappen er farget av regnbuen. © FOTO: Ab Rogers Design

Bring inn farger på møbler, leker og pynt.

BAKGRUNN: Det går fint an å ha hvite vegger på et barnerom. Bare man har massevis av farge på andre ting! © FOTO: Mari Eriksson

Lekekjøkken til minsta og lesekrok til skolejenta.

SONER: Søsken som er forskjellig alder kan også fint dele rom. Her gjelder det å dele rommet i soner slik at begge får et rom de trives på. © FOTO: Bjørg Hexeberg Staveli

Hemmelige rom

Det trenger ikke bare dreie seg om klistremerker og tapet, man kan godt tenke enda større når det gjelder utformingen av barnerommet. Hva med et hemmelig rom? En egen lesehule? Lekekjøkken eller en bilbake malt rett på gulvet?

Kuhl, som står bak den flotte sjørøverskiprommet kan åpenbart sine triks, for designfirmaet hans laget også et hemmelig rom bak et klesskap i rommet. Her fungerer det slik at dersom noen henger jakken sin på riktig knagg åpnes døra til det hemmelige rommet, der det finnes en helt innbygget sklie som snirkler seg ned to etasjer.

Det du ikke kan kjøpe, kan du alltids snekre selv!

LEK OG LÆR: Tenk på hva barna ville valgt selv når du innreder barnerommet. © FOTO: Kids Rooms USA

Tenk å få ta med kameratflokken hjem til dette rommet?!

TOPGEAR: Her er gutterommet alle pappaer blir sjalu på! © FOTO: Kids Rooms USA

Kule oppbevaringsløsninger gjør det morsommere å rydde opp!

RUNDE KANTER: Morsomme hyller til barnerommet fra Sprell. © FOTO: Sprell

Søsken og samboere

Det er svært vanlig - og også heldig - at søsken deler rom. Ofte fungerer dette for mange både fordi man på den måten kanskje frigjør et annet rom i huset, og også fordi barn gjerne synes det er trygt å sove sammen med et søsken.

Dobbeltrom kan også gjøres kule. Og fortvil ikke om du har en av hvert kjønn og vil pusse opp barnerommet; prinsesser og pirater kan fint leve lykkelige sammen! Er rommet stort nok kan det kanskje deles i forskjellige soner. Eller vær kreativ og lag et lekerom som er fullstendig uavhengig av kjønn og som alle vil synes er morsomt.

Har du barn med større aldersforskjell som deler rom må du kanskje tenke ekstra kreativt. Det som er tipp topp for fireåringen er muligens kjempeteit og barnslig for niåringen. Men med inndelte soner og hversine kriker og kroker er det ingen grunn for at ikke også dette rommet skal kunne bli unikt og morsomt.

Det er bare fantasien som setter grenser når verdens viktigste mennesker skal få et sted å bo.

Dette garderobeskapet er jo perfekt på et jenterom.

SKYLINE: Den flinke svenske bloggeren Isabella med bloggen rustaupp.blogg.se har laget en morsom garderobeløsning på datterens soverom. © FOTO: Isabella Waldenmaier

Alle barn elsker ballrom. Hvorfor ikke lage et hjemme?

FYSISK LÆRING: Barn utvikler seg og lærer gjennom lek. Lag et hjem som stimulerer lekelysten. © FOTO: Schinichi Tanaka:LEVEL Architects

Finn lignende tape hos Panduro Hobby.

KREATIV: Her har en flink og kreativ mamma laget et helt veggmaleri av fargerike tapebiter. © FOTO: Foreldremanualen

Redaktør Anette Snarby hos nettstedet Foreldremanualen legger også merke til at mange foreldre synes at det å innrede barnerom er både spennende og morsomt .

- Vi ser helt tydelig en trend blant foreldre at man bruker både tid og fantasi på å innrede barnerommene. Det finnes mange interiørinteresserte mammaer rundt om i landet, og dette sprer seg helt tydelig inn på barnerommet også, forteller primus motor bak det populære foreldre-og-barn nettstedet.

- Vi får inn mange flotte tips og ideer fra foreldre som har gjort små eller store endringer på barnerommene, og mange scorer mye høyere på kreativitet enn pris. Store forandringer og morsomme, flotte og smarte løsninger kan helt fint oppnås selv på et begrenset budsjett.

Så her er det bare å la kreativiteten slippe til!

Kilder: Ikeas Playreport undersøkelse, Nov. 2010, Aftenposten, Family Living av Judith Wilson, publisert av Ryland, Peters &Small

Her er det bare fantasien som setter grenser.

MED ENKLE GREP: Hvem hadde trodd at tape brukes til noe så flott?! © FOTO: Foreldremanualen.no

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!