Slik unngår du smitte

Influensa på vei opp i hele landet

INFLUENSASESONG: Influensaen er på topp over hele landet. Er du nøye på håndvasken, kan du slippe unna.

INFLUENSASESONG: Influensaen er på topp over hele landet. Er du nøye på håndvasken, kan du slippe unna. Foto: Foto: Istock.com

Publisert Oppdatert

- Influensa er på vei opp over hele landet. Det er en ganske høy forekomst i alle regioner, og det har ennå ikke nådd toppen. Vi forventer at det topper seg innen et par uker, og at det deretter snur. I løpet av mars pleier det som regel å være over, sier Karin Rønning, overlege og avdelingsdirektør, avdeling for infeksjonsovervåking ved Folkehelseinstituttet.

Følg debatten: Sammenheng mellom svineinfluensa-vaksine og narkolepsi?

Barn mer utsatt

- Barn er generelt mer utsatt for influensasmitte fordi de ikke har vært borti viruset før, og derfor ikke fått utviklet immunrespons. I andre land vaksinerer man gjerne barn mot sesonginfluensa for å lette på byrden til småbarnsforeldre, men her i Norge vurderer vi ikke risikoen for at små barn blir alvorlig syke som stor, med mindre de er svekket fra før. Det er derfor bare barn med en risikofaktor som anbefales vaksine, men det er helt opp til foreldrene om de vil vaksinere friske barn også.

Myte at man blir syk av å fryse

Råd for god håndhygiene

 • Prøv å lære barna å unngå å gni seg i øynene, putte fingre i munnen eller bite negler.
 • Både barn og voksne bør vaske hendene ofte med såpe og varmt vann.
 • Grundig håndvask er viktig etter toalettbesøk, før og etter måltider og matlaging, etter bleieskift, hosting, nysing og snyting.
 • Ikke glem å vaske under negler, innerst mellom fingrene og begge tomlene.
 • Vask i minst 30, helst 60 sekunder (Minst tiden det tar å synge tre vers av Mikkel Rev)
 • Sørg for enkel tilgang til dispensersåpe. Unngå å dele såpestykker.
 • Skikkelig tørking er like viktig som selve vasken. Tørk helt tørt.
 • Bruk gjerne engangs papirhåndtørk, som så kastes.
 • Ikke del på håndklær.
 • Det er spesielt viktig å vaske vekk synlig snørr, avføring og oppkast med såpe og vann.

(Kilde: Cecilia Tomter, avdelingssjef for avdeling smittevern og hygiene ved Sykehuset Innlandet, Karin Rønning ved Folkehelseinstituttet og Tork.no)

Myten om at man blir syk av å fryse, er bare delvis sann.

- Vi vet for lite om dette. Det har vært gjort noen forsøk på å ha noen personer i et fryserom og noen i et vanlig rom - og så utsatt de for smitte. Det var ingen forskjell på gruppene når det gjaldt å bli syke eller ikke. Men her blir det mest gjetting. Men det vi vet er at når man fryser reduseres blodsirkulasjonen i hud og slimhinner. Det gjør at det kan bli dårligere forsvar i cellene som skal reagere og drepe virus, sier Karin Rønning.

Grundig håndvask er det viktigste

Ifølge Karin Rønning ved Folkehelseinstituttet er grundig håndvask det aller viktigste for å unngå å bli syk. Men også alkoholbasert hånddesinfeksjon gir god beskyttelse mot influensa. Men mot norovirus (omgangssyke) kan alkoholbasert hånddesinfeksjon gi en falsk trygghet, det er nemlig slik at virusene har forskjellige egenskaper og at sprit ikke virker like godt på norovirus.

- Det er spesielt viktig å vaske vekk synlig snørr, avføring og oppkast med såpe og vann. Man bør gjerne bruke hansker ved bleieskift og tørking av oppkast, sier overlegen.

Kan være vanskelig å skille influensa og forkjølelse

Hun mener det kan være vanskelig å skille sesongvirus fra en kraftig forkjølelse.

- Men sesonginfluensa gir gjerne kraftigere symptomer. Barn kan imidlertid få lettere symptomer enn voksne. Noen får lett feber, mens andre reagerer lite. Influensa er ikke en sykdom man får hyppig. Folkehelseinstituttet anslår at gjennomsnittet er med 20 års mellomrom, hvis det går sin vanlige gang uten vaksinering.

Vask i minst 30 sekunder

Cecilia Tomter, avdelingssjef for avdeling smittevern og hygiene ved Sykehuset Innlandet, bekrefter at både influensa og norovirus er på topp nå. Har man disse sykdommene, må man holde seg hjemme fra jobb, skole og barnehage til man er helt frisk. Dette for å unngå smitte.

Slik smitter influensa

 • Influensa smitter ved kontakt mellom mennesker. Smitteoverføring skjer ved hosting, nysing og nær kontakt med syke mennesker.
 • Influensaviruset finnes i luftveiene. Smittefaren er derfor størst dersom den syke hoster eller nyser rett på en annen person, slik at viruset overføres til den friskes slimhinner.
 • Den syke kan også få viruset på hendene. Viruset kan så overføres fra hendene til gjenstander (f.eks dørhåndtak) der det kan leve et par timer. Andre kan få viruset på sine hender og føre det inn i nese eller munn. Sjansen for å bli smittet på denne måten er mye mindre enn ved hosting og nysing.

(Kilde: Folkehelseinstituttet)

- Disse sykdommene følger med denne tiden av året når vi er mye inne og barna er tett på hverandre på skolen og i barnehagen. Hjemme er solid håndvask det beste middelet mot smitte. Det er ikke nok å vaske i 5-6 sekunder, lengden bør minst være 30 sekunder. Det tar nemlig tid for virkestoffene i såpen å tære gjennom fettlaget som sitter i huden. Det er her viruset sitter, og da kreves det at man må vaske en viss tid, forklarer Cecilia Tomter.

Les også: Slik vet du at du har influensa

Flytende såpe er best

Hun mener flytende såpe er best å bruke, fordi det er mer hygienisk. Skyll godt med vann. Hun råder oss til ikke å skru av krana med hånda. Da er du nemlig like lang, så bruk for eksempel albuen istedet. Det er også viktig å bytte håndkle ofte. Sprit virker ikke så bra mot norovirus (omgangssyke), men mot influensa kan det fungere.

Tomter mener ingenting slår såpe og vann. Fordi barnas hender ofte er veldig skitne bør de vaskes godt og være synlig rene.

På tur råder smitteverneksperten småbarnsforeldre til å ha med antibac-servietter. Ikke glem å vaske hender etter du har pusset nesa på barnet ditt.

Lær barna håndvask

Avdelingssjefen for smittevern og hygiene mener det er viktig at foreldrene lærer barna til å vaske hendene sine både når de kommer hjem fra barnehagen og skolen, men også etter at de har lekt både ute og inne. De bør selvsagt vaske hendene etter å ha vært på do, før de skal spise og etter at de har vært i kontakt med dyr.

HØY FEBER: Myten om at man blir syk av å fryse er bare delvis sann. Men en avkjølt kropp kan svekke kroppens forsvar mot virus.

HØY FEBER: Myten om at man blir syk av å fryse er bare delvis sann. Men en avkjølt kropp kan svekke kroppens forsvar mot virus. Foto: Foto: Istock.com

Slik beskytter du andre mot smitte dersom du er syk

 • Vær hjemme fra jobb, skole eller barnehage.
 • Når du har vært feberfri i 24 timer og for øvrig føler deg frisk, kan du gå tilbake til barnhage, skole eller arbeid.
 • Begrens antall personer du har kontakt med.
 • Hold (om mulig) en avstand på minst én meter til friske personer.
 • Papirlommetørkle foran munnen beskytter andre når du hoster eller nyser. Kast papirlommetørkleet etter bruk. Vask så hendene.
 • Bruk albukroken når du må hoste, eller nyse og ikke har papirlommetørkle tilgjengelig.

Slik beskytter du deg mot influensasmitte

 • Vaksine er den beste beskyttelse mot influensaen.Vaksinering er særlig viktig for visse grupper som er mer utsatt for komplikasjoner og dødsfall av influensa.
 • Hold hendene rene. Vask deg grundig og ofte med såpe og vann, spesielt når du har vært ute blant folk.
 • Hånddesinfeksjon med alkoholholdige midler er et godt alternativ når håndvask ikke er mulig, for eksempel på reise.
 • Unngå å ta deg til munnen, nesen og øynene med uvaskede hender når du er ute blant folk.

(Kilde: Folkehelseinstituttet)

(Kilde: Folkehelseinstituttet)

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

Les mer:

Alt om omgangssyke

Alt om influensa

Slik vet du at du har influensa

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning