Uenige om antall barn

- Ikke lur partneren til å få barn

– Å lure partneren sin til å få barn er ofte starten på slutten, sier psykolog og parterapeut Karen Kollien Nygaard.

SKÅR I GLEDEN: Er ikke partneren med på planen om familieforøkelse, kan en positiv graviditetstest gi bismak.
SKÅR I GLEDEN: Er ikke partneren med på planen om familieforøkelse, kan en positiv graviditetstest gi bismak. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
Sist oppdatert

- Dette med antall barn - eller å få barn overhodet - er et ikke sjeldent tema. Ut fra hva jeg ser rundt meg, ikke bare i terapi, har jeg inntrykk av at dette er en veldig vanlig diskusjon. Det er et ganske sårt tema, og da er det ikke overraskende at det ofte dukker opp også i terapi, sier psykolog Karen Kollien Nygaard.

Vondt å være uenig om antall barn

Dette handler jo mye om å realisere drømmer og visjoner man har hatt, og kanskje vært enige om før, eller har tenkt at man sikkert kom til å bli enige om med tiden, og så blir det ille når det viser seg at holdningene er så ulike, sier psykolog og samlivsterapeut Peder Kjøs til Foreldre & Barn.

- Det er vondt å være uenig om antall barn, for dette betyr så mye for folk. Det er ikke bra å få et barn man ikke ønsker seg. Da går det garantert galt. Man må respektere partneren sin. Det er nok mange som tenker "han kommer til å ombestemme seg når jeg først blir gravid". Men det er viktig å huske på at dette kan være et veloverveid valg, og det må respekteres.

Debattér i forum: Han vil ikke bli pappa

Peder Kjøs tror det er enda vanskeligere om man har barn fra før. Men man har uansett vetorett. Det er verre å få et barn som ikke er velkomment, enn å ikke få et barn som er velkomment.

Må bestemme hva som er viktigst

Og ja, det hender absolutt at partneren IKKE ombestemmer seg.

- I ytterste konsekvens må man tenke etter hva man ønsker mest. Er det forholdet eller barnet? Men det går også an å ombestemme seg "den andre veien". Har man to barn fra før, og partneren vil ha det tredje, kan man også tenke: " hvor stor er forskjellen egentlig?"

Peder Kjøs opplever at tidene har forandret seg: tidligere var det ofte kvinnen som ville ha flere barn, mens mannen sa nei. Nå er det heller omvendt.

Psykologens råd er snakke mye med partneren om dette - og være ærlig.

GRAVID: Å lure partneren til å få et barn til kan være starten på slutten. Man bør ha respekt for partnerens valg.
GRAVID: Å lure partneren til å få et barn til kan være starten på slutten. Man bør ha respekt for partnerens valg. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com

- Det er ikke greit å lure partneren til å få barn. Et pillarspørsmål for forholdet må være om man er enige om antall barn. Å bli lurt er ikke noe godt grunnlag for å få barn. Det er ikke noe bra start for barnet. Det er viktig å ta på alvor hvis partneren ikke ønsker barn, og heller stille seg spørsmålet om forholdet er liv laga, sier psykolog Karen Kollien Nygaard til Foreldre & Barn.

Hun bekrefter at uenighet om antall barn er en problemstilling som jevnlig dukker opp hos hennes klienter.

Starten på slutten

- Som parterapeut må jeg desverre melde at dette ofte er starten på slutten. Det er ikke noe bra grunnlag for forholdet. Det er frivillig å være i et parforhold og det er frivillig å få barn. Da må man heller stille seg spørsmålet om hva som er viktigst. Er kjærligheten sterk nok? Elsker partneren meg nok hvis ikke hun/han vil ha barn?

- Jeg har tro på å snakke sammen. Tørre å snakke åpent. Er jeg villig til å gi slipp? Det er viktig å huske på at dette kan bli en konsekvens. Men skjer det uhell, er det selvfølgelig noe annet, påpeker psykologen.

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

På jakt etter brukt barneutstyr? Sjekk Foreldre & Barn-Torget.

Les mer:

Slik unngår du samlivstabbene

Samliv etter fødselen

Dette må du skåne barna for

Denne saken ble første gang publisert 15/03 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også