- Det er viktig å ikke klemme på tuppen, for barna vil gjerne trekke til seg tærne, og da er det lett å kjøpe for små sko, sier Karianne Kåsin fra Eurosko Storo.

I videoen over viser hun hvordan du velger barnet aller første sko. Har du større barn, ser du heller på videoen nederst i saken.

Men hvordan skal du egentlig tilpasse skoene når babyen ikke kan fortelle hvor skoen strammer?

Felles for dem alle er sålen alltid bør tas ut av skoene når barnet skal prøve dem.

- Sjekk at foten når helt ut til såla når barnet står på dem.

Barnet må ikke nødvendigvis kunne gå selv for å ha utbytte av ordentlige sko.

- Men de må være i stand til å stabbe rundt og jobbe med musklene i føttene. De bør ikke gå med sko mer enn noen timer om dagen i begynnelsen, sier Kåsin.

Tilpass barneskoen skikkelig

De litt eldre barna, som gjerne går og løper mye rundt, trenger mer stabile sko.

- Også her er det lurt å ta ut såla og se hvor føttene setter merke når barnet trår på den. Noen føtter er også bredere enn andre, så det er ikke alltid så lurt å være trofast mot et spesielt merke. Det er ikke sikkert ditt barns føtter passer til det merket du har sett for deg, sier hun.

Og når ungene er litt større kan du lære dem å knyte skoene sine selv.

Du må også kjenne over barnets vrist om skoen virker trang. Hvis du ikke får en finger nedi bak vil det fort bli kaldt i skoene.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!