Hvordan få barn til å sove hele natten

Er barnet en morgenfugl?

Dette gjør du om barnet aldri sover lenger enn til klokken fem.

VÅKEN: Det er ikke alle som er villig til å stå opp klokken fem. Ekspertene gir deg tipsene til hvordan du kan få barnet til å sove lenger.
VÅKEN: Det er ikke alle som er villig til å stå opp klokken fem. Ekspertene gir deg tipsene til hvordan du kan få barnet til å sove lenger. Foto: Foto: Crestock
Sist oppdatert

Helsesøster Nina Misvær har jobbet mye med barn og søvn.

Foreldrenes definisjon

Hun påpeker at det er familien selv som definerer om de har et søvnproblem.

- Noen foreldre synes ikke det er noe problem at barnet våkner om natten, eller at barnet sover i foreldresengen, sier hun.

Hun er imidlertid opptatt av at det er viktig at foreldrene hjelper barna til et godt søvnmønster, slik at både barn og voksne får nok søvn.

- Mange tror feilaktig at barnet deres trenger lite søvn, og derfor kan være lenge oppe om kvelden, sier hun.

I andre kulturer er det vanlig at barn er oppe like lenge som foreldrene, men da har barnet gjerne en annen døgnrytme og sover lenger om morgenen.

BABYBLOG: Her kan du blogge om babyen din

Kan forebygge brudd

Mens det i Norge ikke er vanlig at barn sover på dagtid etter 2-3-årsalderen, kan barn i andre land ha siesta til etter at de har begynt på skolen.

- Det å få nok søvn har stor betydning for helse og utvikling. Og det å få for lite søvn, har ikke minst betydning for samlivet til foreldrene, sier Misvær.

Hun har sammen med flere kolleger nylig publisert en studie i tidsskriftet Journal of Familiy Nursing om småbarnsforeldres opplevelse av parforholdet.

Her oppgir over halvparten av de spurte at de den siste måneden har vært for trøtte til å orke å ha sex. Dette gjelder både menn og kvinner, som har barn under fire år. Gjennomsnittlig har de sex 1-2 ganger i måneden.

Misvær mener det å orden på søvnen i familien, kan forebygge samlivsbrudd.

Les også:

Flere barn - bedre søvn

Søvn beskytter mot brystkreft

Vi løser problemer i søvne

Morgenfuglen:

Barnet mitt står opp klokken 5 hver morgen, blid og fornøyd. Det er alt for tidlig for resten av familien, og for barnet også.

Etter et par-tre timer blir han veldig grinete og vil helst legge seg igjen, men da er det på tide å gå i barnehagen.

Hvordan får vi ham til å sove lenger?

Ikke begynn å leke tidlig

Praktiske råd fra Caroline Teigen.

Caroline Teigen er utdannet homeopat og søvnterapeut hos Midtimellom - forebyggende senter for småbarnsfamilier.

Caroline Teigen
Caroline Teigen Foto: Foto: Privat

* Det er ikke lett for barnet eller de voksne når dagen begynner 05.00. Mitt råd er at man går inn til barnet og legger seg der, sier at det ikke er tid til å stå opp og at man ligger og hviler. Man kan ikke tvinge et barn til å sove.

* Ikke begynn å lek eller ta barnet ut av rommet, vær der inne og si at det er fremdeles natt og at barnet skal være i ro. Det kan være en tålmodighetsprøve, men barnet lærer fort at det ikke er noe som skjer og roer seg etter hvert selv.

* I noen tilfeller kan en «nattleke» fungere, det vil si en leke som ikke finnes ellers på dagen.

Bruk en vekkerklokke

Praktiske råd fra Nina Misvær.

Nina Misvær er helsesøster og forfatter av flere bøker om småbarn, blant annetn «Sove hele natten».

* Det er slitsomt når barn starter dagen mens det ennå er natt. For noen barn er årsaken rett og slett at de har en annen døgnrytme. De sovner i matfatet kl. 18 om kvelden, og er klare for å starte dagen mye tidligere enn foreldrene.

OVERTRØTTE: Overtrøtte og overstimulerte barn kan lett ty til tårene. Da har de behov for å roes ned, sier Nina Misvær, førstelektor ved Høyskolen i Oslo og Akershus.
OVERTRØTTE: Overtrøtte og overstimulerte barn kan lett ty til tårene. Da har de behov for å roes ned, sier Nina Misvær, førstelektor ved Høyskolen i Oslo og Akershus. Foto: Foto: privat

* Det som kan fungere i slike tilfeller, er å bruke en vekkerklokke som du gradvis stiller fremover, med utgangspunkt i barnets oppvåkningstid. Du går ikke inn til barnet og gir oppmerksomhet før vekkerklokken ringer.

* I andre tilfeller har barnet egentlig behov for mer søvn, det er som en natteoppvåkning. Da kan man prøve å gi det litt vann og roe det i sengen, og forklare at det fortsatt er natt.

Du bestemmer når det er morgen

Praktiske råd fra Karin Naphaug.

Karin Naphaug, søvnterapeut for barn, utdannet barnesykepleier og helsesøster, forfatter av boken «Sov godt, søvnoppskrifter for barn 0-8 år».

* Mange barn er rett og slett morgenfugler, våkner tidlig og har problemer med å sovne igjen. Noen barn mangler minst en time søvn, de er trøtte og grinete, men vil likevel gjerne stå opp.

* Husk at barnet ikke kan klokken. Det er du som bestemmer når det er morgen, og de fleste er vel enige i at alt før klokken 6 er natten. Det lærer du barnet ved å ikke ta det opp før det er morgen. Ta det gjerne litt gradvis, ved at du tar opp barnet noen minutter senere for hver morgen. Pass på at barnet ikke sover sent på ettermiddagen.

Karin Naphaug
Karin Naphaug Foto: Foto: Cappelen Damm

Søvnbehov i ulik alder:

* 0-6 mnd: 16-20 timer, fordelt over hele døgnet

* 6-12 mnd: 10-12 timer om natten, 1-3 timer X 2 daglig.

* 1-2,5 år: 1-3 timer i løpet av dagen, 11-12 timer om natten.

* 2,5-3år: Hvile/kosestund midt på dagen, helst ikke etter kl. 13 (13.30), 11-12 t. om natten.

* Fra barnet er 6 mnd-3år legges barnet senest kl. 19.

* 3-6 år: Eventuelt hvilestund på dagtid, 10-12 t. om natten. Bør legges mellom kl. 19-20 etter alder.

* Når det er morgen, må du formidle det til barnet ved å si at det er morgen, dra opp rullegardinen og slå på lyset, mens du snakker med blid og vennlig stemme. Da lærer du barnet forskjell på dag og natt.

Denne saken ble første gang publisert 07/11 2009, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også