Pappa for første gang

Hvordan bli en god pappa

Pappa for første gang? Det er ikke bare moro, ifølge psykolog Peder Kjøs

MODERNE PAPPA: Det er ingen heksekunst å vise barnet omsorg. Det er like naturlig for menn som kvinner, mener pappabok-aktuelle Peder Kjøs.
MODERNE PAPPA: Det er ingen heksekunst å vise barnet omsorg. Det er like naturlig for menn som kvinner, mener pappabok-aktuelle Peder Kjøs. Foto: Illustrasjonsfoto: Scanpix / Sara Johannessen
Sist oppdatert

De siste årene har det blitt gitt ut en rekke pappabøker. Felles for disse er gjerne at de er humoristisk og underholdende lesning, med stor vekt på den fantastiske opplevelsen det er å bli far.

En slik bok ønsket ikke psykolog og samlivsekspert Peder Kjøs å skrive.

- Jeg ville bort fra dette med at det å være pappa absolutt må ha noe veldig gøy over seg. Det å bli far er først og fremst en dyp og deilig forpliktelse. Det er en utviklende og god rolle å ha, sier Kjøs til klikk.no.

Han er aktuell med pappaboka «God pappa», som først og fremst gir fedre de praktiske rådene de trenger, om nærhet og kos, bleieskift, legging, kolikk, trass og læring.

Les også: Slik sover ungen i egen seng

Naturlig å gi omsorg

- En mor og en far er i utgangspunktet like godt skikket til å gi omsorg, med unntak av ammeperioden, sier Kjøs.

Selv er han pappa til tre barn på 17, 7 og 4 år, og karakteriserer seg selv som en svært omsorgsfull pappa.

Ifølge psykologen er det et universelt behov for mennesker å ta vare på et nyfødt liv.

- Skriket fra det nyfødte barnet går rett i hjertet også på menn. Men mor er viktigst for barnet den aller første tiden. Amming og fødsel gjør at hun helt naturlig blir svært fokusert på barnet.

PAPPABOK: Psykolog, samlivsterapeut og pappa Peder Kjøs er aktuell med ny, praktisk pappabok for førstegangsfedre.
PAPPABOK: Psykolog, samlivsterapeut og pappa Peder Kjøs er aktuell med ny, praktisk pappabok for førstegangsfedre. Foto: Foto: Pax forlag

Tips til hvordan bli en god familiefar

1. Engasjer deg. Still deg ved siden av mor med en gang barnet er født. Bær barnet, dyss det i søvn, snakk og pludre, lek med det og stell det. Skap nærhet til barnet.

2. Skift bleier. Det er en enkel greie, og lukter bare vondt i noen sekunder.

3. Ta pappaperm. En svensk studie viser at pappapermisjon gir mindre risiko for samlivsbrudd. Du blir sterkere knyttet til barnet, får mer tillit av kona.

4. Ta deg godt av mammaen. Ta en aktiv, omsorgsfull papparolle, også overfor mor. Hun er høyst sannsynlig mye mer sliten enn deg. Bare det å amme er for mange utrolig utmattende.

5. Ikke sutre om sex. Maser far om sex , vil mor føle seg lite verdsatt, forstått og tatt hensyn til. De aller fleste par har mye mindre sex enn før de første 6-12 månedene etter en fødsel. Husk at sextørken ikke varer evig.

Hentet fra Peder Kjøs' bok «God pappa»

Av den grunn kan nybakte fedre føle at de kommer litt til kort og har lite å bidra med i starten. Men det er viktig å velge å engasjere seg fra første dag, mener psykologen.

- Trekker du deg unna i denne første perioden, kan det være vanskelig å engasjere seg senere, sier Kjøs, som tror at mange menn er utrygge på omsorgsrollen fordi den fortsatt ikke er en integrert del av det mannlige selvbildet.

Les også: Gråt uten trøst kan gi dårlig selvbilde

Kos, stell og nærhet

Jenter blir oppfattet som omsorgsfulle, kjærlige «små mødre» fra de er ganske små, noe som gjør at omsorgsbiten er en naturlig del av mange kvinners selvoppfatning.

- Menns omsorgsevne behøver ikke å være annerledes enn kvinners. Jeg mener helt bestemt at menn kan engasjere seg i barn på samme måte som kvinner.

Les også: Derfor skal du vaksinere barna

Peder Kjøs håper at omsorgsdelen etter hvert vil utgjøre en større del av mannsrollen.

- Menn forventes å delta mye mer enn for 30 år siden, og prioriterer i mye større grad barna på bekostning av inntekt og karriere. Noe jeg ser på som ubetinget positivt, sier Kjøs.

- Men fremdeles er det slik at papparollen er handlingsorientert. Pappa gjør ting sammen med barna, tar de med ut i skauen og sparker fotball. Men kos, stell og det å være nær barnet er en like selvfølgelig del av det å være far, mener Kjøs.

- Ikke akkurat rakettforskning

Alle menn må finne sin egen måte å være far på. Det handler om å ta ansvar og engasjere og involvere seg, og bruke tid på i sitt barn. Det handler om tilstedeværelse. Går du inn i den følelsen, kommer mye på instinkt, mener psykologen.

Kos, stell og det å være nær barnet må bli en selvfølge også for menn.

- Å være pappa er ikke som å skifte en forgasser. Det kan ikke oppsummeres i håndfaste, konkrete grep. Og det i seg selv kan være litt uvant for menn.

For hva betyr det egentlig å skulle «være der» for barnet? Det kan kjennes litt vagt for noen. Men ifølge Peder Kjøs vil du vite det når du er der.

- Det handler om å skifte bleier, trøste, kose, praktiske gjøremål. Det er ikke akkurat rakettforskning, sier han.

Les også:

De nye strømslukene

Slik bygger du opp barnets selvtillit

Les mer på Klikk Foreldre

Denne saken ble første gang publisert 03/12 2009, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også