Hvordan tilpasse skolesekken

Hvilken skolesekk passer for barnet ditt?

Vi hjelper deg med å finne den beste sekken!

Sist oppdatert

Mange seksåringer er ekstra spente foran høstens skolestart. Alt skal kjøpes nytt, og det aller viktigste er sekken. Samtidig står mange litt eldre barn klare for et skoleår med enda tyngre bøker enn tidligere.

Mange skal bæres trofast til og fra skolen i flere måneder, og om ikke sekken er riktig tilpasset kan det få helsemessige konsekvenser de bærer med seg i mange år.

Vi har fått besøk av en fysioterapeut som viser oss hvordan sekken skal sitte.

Les også om hunder som gjør barn til trygge lesere.

- Det er utrolig viktig med en sekk som er riktig tilpasset. Barna bærer veldig tungt hver dag, og konstant feilbelastning kan gi nakkeplager som kan sitte i lenge. Er man ekstra uheldig kan barna få alvorlige rygg- og nakkeplager, sier fysioterapeut Linda Letmolie Solem fra Storo og Nydalen Mensendieck Fysioterapi.

Henger for langt ned

Vi tok med oss Silja Bromark (9) som er femteklassing fra høsten av. I overgangen til mellomtrinnet er det mange som kjøper ny sekk, og med flere lekser og tyngre bøker er det ekstra viktig at sekken sitter som den skal.

- Jeg har hatt veldig mye vondt i ryggen, for jeg pleier å ha sekken hengende langt ned på rompa, sier Silja.

Det er noe mange barn har en tendens til å gjøre. Samtidig lar mange være å bruke reimene over brystet og hoftene, som holder sekken godt inntil ryggen og sørger for at den er stabil.

- De fleste går med feil tilpasset sekk, og da bærer de tyngden på hele ryggen. Den skal egentlig ikke gå mer enn ti centimeter under midjen og ligge helt inntil ryggen, sier Letmolie Solem.

Sjekk videoen vår på toppen av saken for å se hvordan du velger riktig sekk og hvordan du tilpasser den til barnet ditt.

TILPASSER: Drar du til i reimene og passer på at sekken sitter godt inntil ryggen slipper du at barna får vondt i rygg og nakke.
TILPASSER: Drar du til i reimene og passer på at sekken sitter godt inntil ryggen slipper du at barna får vondt i rygg og nakke. Foto: Foto og video: Gry Traaen

Denne saken ble første gang publisert 12/06 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også