Homoadopsjon kun på papiret

Den nye ekteskapsloven gir homofile og lesbiske par rett til å bli vurdert som adoptivforeldre. Men i praksis må homofile være single for å ha en sjanse.

NY EKTESKAPSLOV: Det hjelper ikke at homofile og lesbiske har rett til å adoptere.
NY EKTESKAPSLOV: Det hjelper ikke at homofile og lesbiske har rett til å adoptere. Foto: photographer Valua Vitaly
Sist oppdatert
Det er paradoksalt at enslige homofile kan adoptere, når muligheten for homofile par i de aller fleste tilfeller bare finnes på papiret

- Vi skulle gjerne hjulpet dem. Men ut fra de landene vi samarbeider med er det ingen mulighet for homofile til å adoptere.

Dette sier fungerende daglig leder i Adopsjonsforum, Fredrik Nordby. Ingen av de 11 landene de har kontakt med er villige til å adoptere til homofile eller lesbiske par - uansett om de er gifte og oppfyller alle de andre kriteriene.

Innenlandsadopsjon eneste alternativ

Heller ikke de to andre adopsjonsforeningene, Inoradopt og Verdens Barn har noen åpning for homoadopsjon blant sine samarbeidsland.

- I India og Kina står det nedfelt i regelverket, det vil heller ikke være snakk om fra Sør-Korea eller Thailand. Sør-Afrika har faktisk muligheten for innenlandsadopsjon til homofile, men det hjelper ikke oss, sier teamkoordinator Astri Ødegaard i Verdens Barn.

Hun mener Barne-, ungdoms- og familieetaten må gjøre sitt for at homofile nå skal få anledning til adopsjon i Norge.

- I et tiårsperspektiv kan det endre seg i utlandet. Men i dag er innenlandsadopsjon den eneste muligheten.

Også dette er et tynt halmstrå. De siste årene har mindre enn ti norske barn i året blitt adoptert bort, de fleste til nærmeste familie.

Lettere for single enn par

Kommunikasjonsrådgiver Elin Vestrum i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transkjønnede (LLH) ser likevel den nye ekteskapsloven som en seier.

- Barn som vokser opp i fosterhjem kan nå bli adoptert av fosterforeldrene sine, selv om fosterforeldrene er lesbiske eller homofile. Andre barn som mister sine foreldre får mulighet til å bli adoptert av de som står dem aller nærmest, selv om dette er en lesbisk tante og hennes registrerte partner.

På sikt håper Vestrum at den restriktive praksisen fra Norges samarbeidsland skal endre seg.

- Jeg tror flere vil endre regelverk og lovverket etter hvert som Norge og andre land går foran. Samtidig er det paradoksalt at enslige homofile kan adoptere, når muligheten for homofile par i de aller fleste tilfeller bare finnes på papiret.

Denne saken ble første gang publisert 02/07 2008, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også