Suzanne Aabel (34)

  • Mamma til Michael (6)
  • Journalist og blogger
  • Medforfatter av boka "Mammarådet -16 kvinnelige bloggere om mammalivet i dag".
  • Kjent fra TV-seriene "Forbindelser" på kanal FEM og "Bloggerne" på TV2 BLISS.

KOMMENTAR: Øko-folka føler at de viser mer omsorg og kjærlighet til gullungen om de midt i den forbanna tidsklemma evner å lage egen mat til babyen samtidig som de lager søndagsstek til resten av familien.

For på et eller annet tidspunkt fikk mange for seg at hjemmelaget babymat er best, for alle, alltid, uansett. Hva er greia med det?

Vi har gjort vårt, og testet ferdig smoothie.

Jeg kan være enig i at det er økonomisk fordelaktig å dampkoke og mose maten til de aller minste selv, putte det porsjonsvis i små tupperwarebokser, fryse det ned og så tine opp igjen skånsomt i vannbad når du trenger, men kjapt er det definitivt ikke. Og er det egentlig spesielt mye sunnere?

Det er jo ikke akkurat sånn at barnematen som er ferdiglaget er like bedritent full av salt, glutamat og annet rask som det Fjordland og andre ferdigmataktører avler frem til oss voksne.

Barnegrøt, for eksempel, er jo mye bedre fra butikk enn fra grøtkjelen hjemme. 

Den er nemlig tilsatt ekstra jern, fordi babyer trenger det.

Sånt glemmer gjerne folk når de pliktskyldigst står nok en morra klokka fem på kjøkkenet og koker speltgrøt til den lille gullungen.

Barn har faktisk andre ernæringsbehov enn oss voksne.

Anbefalt inntak av protein, fett og karbohydrater for barn mellom 6 og 11 måneder er for eksempel, angitt som andel av energiinntaket:

  • 7-15 E% protein
  • 45-60 E% karbohydrater
  • 30-45 E% fett

Så her er det bare å kose seg, ikke minst med all prosentregningen!

Skal du lage pepperkakehus? Da må du se denne først.

Det å være flink er plutselig blitt synonymt med å gjøre ALT selv.

Suzanne Aabel

Måk i dem noen skjeer meg deilig, næringsrik, ferdigprodusert barnemat - og kjenn at du lever!

Suzanne Aabel

Og da har jeg ennå ikke snakket om smaken. Lag-det-selv-fantastene forsøker å overbevise oss om at det er like raskt å mose maten familien likevel skal spise til middag. Haha.

Har du forsøkt å få en kid på 6 måneder til å spise mosa taco?

Jeg serverte heller sønnen min et barneglass med pasta bolgnese enn den jeg hadde laget selv, fordi jeg liker min stappfull av hvitløk og salt og pepper og annet digg som ikke små barnemunner setter pris på.

Smoothier, middagsglass, kompotter, fruktmoser, you name it. Jeg skammer meg ikke for å si at jeg omfavner ferdiglaget barnemat. Kiden min elska det. Dessuten var det praktisk, tidsbesparende og enkelt.

Det har vært mye snakk om alt presset foreldre utsettes for i dag. For det å være flink er plutselig blitt synonymt med å gjøre ALT selv. Når i all verden ble det slik at man måtte gjøre alt selv?

Tror du ikke bestemora di hoppa av lykke på 50-tallskjøkkenet når posesausen gjorde at hun slapp å koke kraft hver bidige dag?

Jeg mistenker også at den hjemmelagede barnematpsykosen mange foreldre har gått inn i, er et resultat av ammepresset vi utsetter oss selv for. Nei, jeg tror ikke Nan er sunnere enn morsmelk, men jeg tror heller ikke at en unge på morsmelkerstatning vil lide noe stort tap verken fysisk eller psykisk.  Eller, det vet jeg faktisk. For jeg klarte ikke amme selv. Etter to måneder var det tomt for melk  i babymaskineriet mitt, og babyen min slurpet i seg morsmelkerstatning til den store gullmedaljen døgnet rundt det neste året. Han var aldri syk og var en tjukk, deilig baby. Nå er han en frisk, blid, slank fyr på 5 år. 

Pust ut. Det går bra, skal du se.

Så, i stedet for å dampkoke søtpoteter når du egentlig er sliten, ta nå og mat ungen med en risotto fra Nestlé neste gang han hyler etter mat. Og skal jeg gi deg enda et tips? Server den gjerne kald. Kidsa digger det. Dermed slipper du å lete desperat rundt etter kokende vann eller en mikrobølgeovn for å få stagget sulten til barnet.

Bare måk i dem noen skjeer meg deilig, næringsrik, ferdigprodusert barnemat - og kjenn at du lever!

SLAPP AV: Måk i dem noen skjeer meg deilig, næringsrik, ferdigprodusert barnemat - og kjenn at du lever! © Privat

Les hele saken

Se flere saker fra: Suzanne Aabel

Les alt om:

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!