Per Olav Sølvberg

 • Forfatter av bøkene "Familiesirkus - 52 fabelaktige ting å gjøre sammen" og "Gateleker for hele gjengen".
 • Utdannet Montessorilærer. Jobber som frilansestylist, og brenner særlig for enkle tips til morsomme familieliv.
 • Har sin egen faste ukentlige spalte i Foreldre.no.
 • Far til Filippa, Leonora, Ferdinand og Emrik.

Det kan være en tålmodighetsprøve både for små og store når dere må være hjemme fordi barna er syke. Om barna ikke er så utslåtte at de bare vil sove, men de allikevel er syke nok til at de må bli hjemme, kreves det fort litt enkle aktiviteter for at dagen skal gå. I hvertfall hvis barna skal gjøre noe annet enn å se på Barne TV dagen lang...

Sjekk når barna bør være hjemme fra barnehagen

Her kommer noen enkle og gøyale tips til leker dere kan finne på sammen, -pluss tips til lærerrike app-er du kan la barna fordype seg i med god samvittighet.

Modellkitt

Å leke med modellkitt er noe de aller fleste barn liker. Når barna i tillegg kan få lage sitt eget modellkitt blir det ekstra stas.

Barnas lek er viktigere enn du tror

Her får du en superenkel oppskrift på modellkitt som kun inneholder naturlige ingredienser og har en fantastisk konsistens.

Dere trenger:

 • 2, 5 dl mel
 • 2, 5 dl vann
 • 1 dl salt
 • 1 ss solsikkeolje
 • litt konditorfarge
 • 1 ts. sitronsyre

Slik gjør dere det:

Bland alt i en kjele. Kok opp under stadig omrøring. Deigen brenner seg lett fast, så rør hele tiden. Deigen blir veldig klumpete når den er ferdig. Avkjøl deigen litt, og kna den deretter til den blir myk og smidig. Deigen holder seg i ukevis om den blir lagt i en pose i kjøleskapet.

Om barna skal være med å lage kittet selv er det viktig at de voksne passer godt på så det ikke svir i bunnen.

Kjøp med sitronsyre neste gang du er i butikken, så har du det stående klart i kjøkkenskapet neste gang du trenger en artig aktivitet kjapt. Mangler du sitronsyre kan du prøve denne enkle trolldeigoppskriften i stedenfor.

MODELLKITT: Modellkittet lager man med ting du alt har i huset. Husk å kjøpe sitronsyre neste gang du er på butikken. Salt, mel og olje har de fleste alt i hus. © FOTO: Per Olav Sølvberg

Collage

En enkel klippe- og limeaktivitet som kan bli til flotte kunstverk. Denne aktiviteten passer like godt til små som til store barn.

Dere trenger:

 • gamle aviser eller ukeblad
 • lim
 • saks
 • et ark å lime collagen på

Slik gjør dere det:

Finn frem gamle ukeblad og avsier, saks, ark og lim. Velg en farge dere skal ha som tema. Vi valgte rødt. Klipp ut alt dere finner av røde ting og lim det sammen til en collage. Små barn er ikke så nøyaktig med klippingen som de eldre, men det gjør ingenting, det blir fint uansett.

De eldre barna kan velge seg flere farger og klippe ut. De samler hver farge i bunker og når man har samlet en del, kan man lage et større mosaikkbilde for eksempel.

Her er det bare fantasien som setter grenser.

Dette er en super aktivitet å sette barna i gang med slik at du kan få unna litt arbeid du bare må få gjort.

RØDT: Man trenger ikke gå amok på nærmeste hobbybutikk for å gjøre kreative saker hjemme. Noen gamle ukeblader, en barnsaks og litt lim gjør susen. © FOTO: Per Olav Sølvberg

Fruktbingo

Vi har et velbrukt bingospill som vi stadig finner nye på nye varianter med. Forrige uke ble fruktbingo lansert av Filippa. Hun ville så gjerne vinne noe godt når hun fikk bingo.

Dere trenger:

 • fruktfat med oppskårne frukter
 • bingospill

Slik gjør dere:

Fordel ut bingobrett og velg en som skal trekke tallene. Trekk første tall. Om noen har dette tallet legges en markør på brettet. Når man har fylt en rad loddrett, vannrett eller på skrå roper man navnet på den frukten man vil vinne, for eksempel "banan". Vinneren får da en bananbit. Slik fortsetter man til man har fulle brett.

Lørdagsvarianten her i huset er å spille bingo med godteri. Da legger man godteri på spillebrettet i stedet for markører og får spise sitt godteri når man har fult brett.

FRUKTBINGO: Et bingospill koster ikke mer en kinobillett, og gir moro om og om igjen. Kjempegod ide til å gi bort som gave eller å ønske seg til neste bursdag. © FOTO: Per Olav Sølvberg

iPad

Man kommer ikke utenom den elektroniske verden når en hel dag venter innendørs. Der finnes mange gode apper for både små og store barn. Her får du noen av våre favoritter som vi bruker både hjemme og på skolen med elevene der.

Vi tror at så lenge man har gode spilleregler for hva og hvor lenge barna kan spille så kan iPad og andre digitale medier være en morsom måte å lære nye spennende ting på.

 • Bokstavlek -en lese app for de yngste som holder på å lære å lese.
 • Tracable -en bokstav app for de barna som holder på å lære hvordan bokstaver skrives. Man får opp en bokstav som man skal skrive over med fingeren. Gjør man feil kan man prøve igjen.
 • Tozzle -en puslespill app for de yngste barna. Det kommer opp et puslespill med omriss av bitene. Bitene dras inn der de skal være, gjør man rett blir de liggende, hvis det er feil flyr de ut igjen og man prøver videre. Man kan velge mellom mange ulike brett. På noen av brettene for eksempel et med frukt, blir de engelske ordne utalt når barna berører frukten. På den måten plukker de opp engelske ord for dagligdagse ting.
 • Gjett landet -en geografi app som viser et flagg og bokstaver. Du skal gjette hvilket land det er. Kjempe gøy for de eldste barna.
 • Mattekongen -denne appen passer for hele barnetrinnet. Her kan man følge sitt eget tempo og komme videre til høyere nivå etter hvert som man lærer mer på skolen.
IPAD: Det finnes mange gode og lærerike apper for barn. Akkurat nå er det mattekongen som er favoritten, syntes Filippa.

IPAD: Det finnes mange gode og lærerike apper for barn. Akkurat nå er det mattekongen som er favoritten, syntes Filippa. © FOTO: Per Olav Sølvberg

Vår erfaring er at jo mer vi klarer å finne på jo bedre blir dagen både for små og store. Vi må ikke glemme at barna selv er en ressurs så spør dem, og du vil sikkert få mange ideer til ting dere kan gjøre sammen.

Velg å gjøre dagen til noe positivt, og ikke minst; God bedring!

Les også:

Lærerike aktiviteter med barna

25 super-apper til småbarn

Slik leker du barnet smart

BILSPILL: Gamle gode leker som en bilbane gjør susen når barna er for syke til å gå på skolen, men ikke vil ligge i sengen hele dagen. © FOTO: Per Olav Sølvberg

Les hele saken

Se flere saker fra: Per Olav Sølvberg

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!