Jul og familie:

Hjelp, det er julaften hos oss i år!

Skal dere arrangere julaften hjemme hos dere selv for aller første gang? Fortvil ikke

FØRSTE JUL HJEMME: Skap dine egne tradisjoner!

FØRSTE JUL HJEMME: Skap dine egne tradisjoner! Foto: FOTO: Crestock

Publisert Oppdatert
RIBBE: Er dere en ribbefamilie? et vanskelig spørsmål å ta stilling til.

RIBBE: Er dere en ribbefamilie? et vanskelig spørsmål å ta stilling til. Foto: FOTO: Flickr

ETT SLAG: Ærlig talt, det er ikke sikkert at det er nødvendig med sju eller atten slag småkaker, og de trenger i hvert fall ikke være hjemmelagd.

ETT SLAG: Ærlig talt, det er ikke sikkert at det er nødvendig med sju eller atten slag småkaker, og de trenger i hvert fall ikke være hjemmelagd. Foto: FOTO:Flickr

Julestafettpinnen overlates ofte til neste generasjon når man er i småbarnsfasen. Med barn i huset er det plutselig dere som er samlingspunktet og tradisjonsbærerne, ikke bare for egne barn, men for besteforeldre og det som måtte finnes av onkler og tanter uten egne, etablerte julehjem.

Sannsynligvis er det besteforeldrene som de 25 foregående årene har holdt juletradisjonene i live. Nå skal de for første gang være bare gjester hos dere. Her er noen gode råd som kanskje passer for dere:

Snakk sammen!

Dere bør snakke grundig gjennom julekveldsplanene på forhånd. Men ikke bare det: Snakk åpent med besteforeldrene også, og eventuelt andre som nå skal feire julaften hjemme hos dere. Fortell hva som blir annerledes enn de er vant til, og spør dem om hvilke forventninger de selv har.

Om dere frykter at noen kan komme til å bli sure for ett eller annet, er det like greit at de blir sure i forkant og ikke når gavene skal pakkes opp.

Luk ut tradisjoner

Selv om man kommer fra noenlunde lik bakgrunn og med like juletradisjoner, kan det likevel være en utfordring å skulle slå tradisjonene sammen.

Tenk på at "generasjonsskiftet" også kan være en etterlengtet anledning til å pense ut av gamle spor. Hva vil dere ta med videre, og hvilke elementer skal kuttes ut? Det er ikke sikkert dere "må" ha tolv slag småkaker bare fordi det alltid har vært sånn.

Lag en turnusordning

Om dere har mulighet til det, så inviter familien til en turnusordning hvor man er hjemme hos hverandre hver andre eller hver tredje julaften. Da blir belastningen mindre på den enkelte, og man slipper dessuten de evige og av og til følsomme diskusjonene om hvem-som-skal-være-hvor-i-år.

Gjennomtenkt gjesteliste

Tenk gjennom hvor mange gjester dere vil håndtere. Det er ikke sikkert at dere skal ha hele slekta på besøk selv om det umiddelbart høres trivelig ut. Tenk for eksempel på hvor mange pakker og styr det kan bli med sju barn til stede.

Ny meny - ny start

Om dere begge kommer fra typiske ribbehjem, kan det være en idé å vurdere om dere skal servere pinnekjøtt heretter. Det er mange gode grunner til det. For det første er pinnekjøtt godt. For det andre er det mye lettere å lykkes med enn ribbe. For det tredje markerer dere på denne måten at dere skaper en ny tradisjon sammen - hos dere. Og for det fjerde slipper dere å måtte konkurrere med mor eller svigermor om hvem som lager den beste ribba.

Om dere kommer fra pinnekjøtt-, torske-, lutefisk- eller kalkunfamilier kan dere bruke samme logikk og kanskje servere ribbe. Eller noe helt annet.

Skulle dere ønske å holde fast ved forfedrenes tradisjoner til hovedrett, kan dere oppnå noe av den samme effekten med å velge en helt ny dessert.

Kjøp løsninger

Ærlig talt, det er ikke sikkert at det er nødvendig med sju eller atten slag småkaker, og de trenger i hvert fall ikke være hjemmelagd. I hvert fall ikke hvis dere ikke selv har glede av denne typen juleforberedelser.

Om barna har lyst til å bake selv - og servere sjarmerende misdannede pepperkakemenn og deformerte marsipankuler til farmor på julaften - trenger ingen å vite at deigen er kjøpt på Ikea.

JUL: La ungene pynte juletreet og ellers stå for flest mulig av dekorasjonene. På den måten blir både treet og øvrig pynt immun mot kritikk.

JUL: La ungene pynte juletreet og ellers stå for flest mulig av dekorasjonene. På den måten blir både treet og øvrig pynt immun mot kritikk. Foto: FOTO: Flickr

Hybelkaninenes jul

Senk skuldrene! Det er viktigere å kose seg sammen enn at hver eneste krok skal være antiseptisk ren. Når den bleke vintersola lyser opp stua 1. juledag, vil dere se at den uansett er like full av kakesmuler, barnåler, støv og annet rask som den var før dere begynte. Stearinlys og røkelse er en velsignelse som kan kamuflere mye.

Vi har pynta tre

La ungene pynte juletreet og ellers stå for flest mulig av dekorasjonene. På den måten blir både treet og øvrig pynt immun mot kritikk.

Løs badelogistikken

Dere har aldri for lite å gjøre julaften formiddag. Derfor kan det være greit å gjøre unna bading av ungene kvelden i forveien. På den måten får dere kanskje tid til å hente deg inn en halvtimes tid på badet før jula ringes inn. Hvem vet, kanskje det til og med er noen dråper varmt vann igjen til dere.

Ikke ha for mange regler

Om dere kan kutte noen spenningstopper ved å la barna få pakke opp en pakke eller to tidligere på dagen, så la dem få lov. Det blir alltids nok pakker igjen til selve kvelden likevel. Kanskje kan dere spare et par pakker til første juledag også.

En slik porsjonering av pakkefjellkjeden kan bidra til at ungene har mer glede av hver enkelt presang også.

Be om hjelp

Det er ikke sikkert dere trenger å gjøre alt selv. Kanskje kan svigermor steke ribba og ta den med når hun kommer, hvis hun virkelig vil. Kanskje kan svigerfar ordne juleølet som han er så stolt av. Kanskje kan svogeren fikse den flamberte superdesserten som han serverte i din søsters 30-årslag.

Det går an å spørre, i hvert fall når dere fremholder at ingen andre kan gjøre akkurat dette like bra som dem.

La svigers være gjester

GENERASJONSSKIFTE: Om dere kan kutte noen spenningstopper ved å la barna få pakke opp en pakke eller to tidligere på dagen, så la dem få lov, selv om svigermor er imot.

GENERASJONSSKIFTE: Om dere kan kutte noen spenningstopper ved å la barna få pakke opp en pakke eller to tidligere på dagen, så la dem få lov, selv om svigermor er imot. Foto: FOTO: Crestock

Eller kanskje er det like greit å gjøre det helt tydelig at svigermor får (eller pålegges) ha fri. Om dere lurer på om det dere gjør er "bra nok", så tenk over at det kanskje er uendelig deilig for svigermor og svigerfar endelig å kunne slappe av og være bare gjester - etter alle disse årene som vertskap.

Pass julemunnen

Snakk gjerne om hvor hyggelig vi har det akkurat nå, men pass samtidig på ikke å kritisere tidligere års julefeiring eller si noe som kan oppfattes som at det er hyggeligere å være her enn der. I forhold til minnene om egne julekveldsarrangementer kan svigermor være skjør som en antikk juletrekule.

Og nå: Evaluering

Når julelysene er brent ned, ungene sover og besteforeldrene enten er sendt hjem eller til gjestesengs med nye pyjamaser, er det tid for evaluering. Hva fungerte, og hva fungerte ikke? Hva kan vi gjøre bedre neste år?

Bare ikke tro at dere kommer til å huske dette gjennom 365 hverdager. Skal dere ha glede av evalueringen neste julaften, må dere skrive ned det dere absolutt vil huske. Kanskje på baksiden av et pent stykke innpakningspapir.

Rådene til førstegangs julekveld-arrangører er samlet inn fra journalistens nettverk på Facebook.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning