Bli en valutaturist:

Her får du mest for feriepengene

Selv om kronen er svak, finnes det mange land å reise til som fortsatt gir god valuta for pengene.

MEST FOR PENGENE: I disse byene får du best valuta for feriepengene dine.

MEST FOR PENGENE: I disse byene får du best valuta for feriepengene dine. Foto: Foto: Crestock

Publisert Oppdatert
MYE FOR KRONEN: Isla Margarita i Den Domenikanske Republikk hører til blant de nye reisemålene, og et sted hvor man får mye for kronen.

MYE FOR KRONEN: Isla Margarita i Den Domenikanske Republikk hører til blant de nye reisemålene, og et sted hvor man får mye for kronen. Foto: Foto: Flickr

Kronen har svekket seg den siste tiden - både i forhold til euro, dollar og pund (selv om den viser tegn på å styrke seg igjen). Det betyr at det har blitt forholdsmessig dyrt å feriere ikke bare i Europa, men også i USA. Likevel finnes det land hvor den norske kronen fortsatt er noe verdt.

- Erfaringsmessig vet vi at i trangere økonomiske tider vil lavkostland utenfor Eurosonen tiltrekke seg flere turister, sier salgsdirektør Christian Grønli i Ving Norge. Han fremhever blant annet Bulgaria som et aktuelt sted. Det gjør også Lena Petersson, informasjonssjef i Star Tour.

- Vi tror rett og slett på et oppsving for Bulgaria, nå som dette blir et land hvor feriepengene rekker langt, ikke minst for småbarnsfamiliene som kan være ekstra sårbare når økonomien strammer.

Tyrkia og Thailand

På to måneder har det blitt knappe 10 prosent dyrere å feriere i euroland, og det innebefatter blant annet alle de tradisjonelle Syden-landene på denne siden av Bosporos-stredet. Rett på den andre siden har det imidlertid ikke vært en tilsvarende svekkelse.

- Allerede nå ser vi at Tyrkia er på salgstoppen neste sommer for populære reisemål. En ting er valuta og prisnivå, men også standarden på mat, opplevelser og hotell er tiltalende, sier Petersson, som anbefaler Tyrkia som et land hvor man får mye for pengene.

Et annet land som også anbefales er Thailand. Selv om kronen har svekket seg mot den thailanske bathen, er landet likevel blant reiseoperatørenes favoritter.

- Ser vi utenfor Europa er Thailand en vinner på vinteren. Der er det fortsatt meget billig, sier Grønli.

MYE FOR PENGENE: Thailand er reiseoperatørenes favoritt vinterstid.

MYE FOR PENGENE: Thailand er reiseoperatørenes favoritt vinterstid. Foto: Foto: Flickr

Praha i stedet for Paris

Billig fly til Praha

Den som tross kronens knefall for euroen likevel har lyst på en storbyferie i Europa, bør rette blikket østover.

- Man kan for eksempel velge Praha fremfor Paris. Det gir mer for pengene, og så er det en vakker by, forteller Petersson. Hun tror at dersom euroen fortsetter å holde seg sterk, vil de gamle østblokklandene stjele fra andre land, spesielt i forhold til storbyferie.

Eksotiske reisemål

Operatørene forventer svingninger i kronekursen fremover og mener at valg av ferie bør basere seg på andre vurderinger enn bare valuta.

- Vi tror det er viktig at folk først finner ut hva slags type ferie de ønsker og så ta stilling til dette med valuta, sier Grønli.

- Med finanskrise og utrygghet tror vi nordmenn vil søke tilbake til det trygge, og da blir det lett hytta og pakkereiser for alle pengene. Vi vil fortsette å reise, men vi vil være mer trygghetssøkende og økonomisk bevisste, sier Lena Petersson. Hun henter likevel frem eksotiske reisemål som Egypt, Isla Margarita og Bahia de Semana.

- Dette er reisemål vinterstid hvor du får mest igjen for feriepengene, og akkurat denne vinteren er eksotiske reiser på billigsalg.

Lyst til å komme deg vekk fra høstmørke og kulde? Klikk gir deg tips til hvor du kan reise.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning