Helst hjemme på julekvelden

Svært mange norske småbarnsforeldre tilbringer julaften hjemme hos seg selv som vertskap for familien. Nesten ingen feirer med venner.

HJEMMEKJÆR: Julen er familiehøytid. Nesten ingen feirer i utlandet eller hos venner.

HJEMMEKJÆR: Julen er familiehøytid. Nesten ingen feirer i utlandet eller hos venner. Foto: Foto: Crestock

Publisert Oppdatert

Det kommer fram i en spørreundersøkelse som Foreldre & Barn har gjennomført blant bladets lesere.

Her svarer 42 prosent at de skal være hjemme med barna på julaften i år.

Andelen som skal være hjemme øker med alderen, barnas alder og antallet barn. Det er dessuten langt flere gifte foreldre enn samboende som skal feire årets største familiehøytid i eget hjem.

Blant aleneforsørgere er det derimot et flertall som skal hjem til egne foreldre.

Mormor og morfar er et mer populært valg enn farmor og farfar.

Les også: Redd barnet skal bli en pyse?

Vil gjerne være hjemme

Å være hjemme julaften er noe svært mange småbarnsforeldre ønsker. 53 prosent sier at de helst vil være hjemme og ha besøk av familie eller venner dersom de får velge helt fritt. Og blant dem som faktisk skal være hjemme, sier åtte av ti at det er dette de helst vil.

25 prosent av Foreldre & Barns lesere skal hjem til mors foreldre på julaften, mens bare 17 prosent skal være hos fars foreldre.

Det er helt tydelig at mormor og morfar er et mer populært valg enn farmor og farfar.

Menn og kvinner foretrekker naturlig nok sine egne foreldre, men det er faktisk flere menn enn kvinner som helst vil være hjemme hos svigerforeldrene på julaften.

Les også: Pynte til jul - Jul på naturlig vis

Vekk med vennene

Vi lever i en tid da venner blir holdt fram som stadig viktigere, på bekostning av familien. Vel og bra, men når jula ringes inn, er vi tilbake der vi var, som om ingenting er skjedd.

HYGGE: Svært mange småbarnsforeldre ønsker å være hjemme med familien i julehøytiden.

HYGGE: Svært mange småbarnsforeldre ønsker å være hjemme med familien i julehøytiden. Foto: Foto: Crestock

Overhodet ingen - null prosent - av dem som besvarte F&Bs Svar & Vinn-undersøkelse, skal tilbringe julaften hos venner. Og bare tre personer oppgir at de helst ville vært hos venner hvis de selv fikk bestemme.

Julekveld på Kanariøyene eller i Thailand er heller ikke noen norsk folkebevegelse.

Bare en snau prosent skal tilbringe julaften på reise eller i utlandet, og bare to prosent sier de helst ville valgt dette alternativet.

Les også: Lettvint rengjøring til jul

Gleder seg veldig

Svarene i undersøkelsen tyder på at småbarnsforeldre flest har få konflikter seg imellom om innholdet i julefeiringen. Det som peker seg ut, har med julas religiøse innhold å gjøre. 14 prosent sier at de er uenige med partneren om de skal gå i kirken eller ikke. 10 prosent er uenige om julaftenmenyen og omtrent like mange er uenige om hvor man skal være på julaften.

Men når alt kommer til alt og jula snart skal inn:

Hele 70 prosent av Foreldre & Barns lesere erklærer med tindrende øyne at de gleder seg veldig til julaften. Bare litt under to prosent synes at det er mer stress en glede på julaften.

Les også: Disse barnesetene er sikrest

Les mer på Klikk Foreldre

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning