Vil det skade barnet dersom jeg tar et glass vin i ammetiden? lurer mange på. Regelen om å ikke drikke noe alkohol før barnet er over 6 uker, er grei å forholde seg til.

Risikoen ved å drikke alkohol, er at barnet blir påvirket lenger av alkohol enn hva du blir. Jo yngre barnet er, desto dårligere er leveren utviklet til å bryte ned alkohol. En myte sier at øl øker melkeproduksjonen. Dette stemmer ikke, ifølge nyere forskning.

Her kan du delta i rusmiddeldebatten.

Halvt glass er ok

Et halvt glass vin innimellom, vil ikke merkes for barnet. Noen ammeeksperter sier faktisk at inntil et halvt glass vin pr. dag er av det gode. Det gjør at melken flyter lettere. Men vi kan ikke gå god for slike råd. Når du drikker alkohol er konsentrasjonen i morsmelken like høy som i blodet ditt. Nedbryting av alkohol varierer fra person til person, men allerede etter 30-90 minutter når alkoholen toppen. Det kan derfor være smart å utsette amming i 2-3 timer etter at du har drukket et glass vin eller øl.

En annen ting som er viktig å huske er at stell av barnet i alkoholpåvirket tilstand, kan skade barnet. Litt uoppmerksomhet på stellebordet kan ende i en ulykke.

Ut på byen

Når babyen vokser til, melder behovet seg for å og treffe venner igjen. Da blir det kanskje en tur på byen. Løsningen på melkespreng og sultent barn hjemme hos pappa eller barnevakt, blir å pumpe seg. Når du kommer hjem, har du nok behov for å pumpe deg på nytt. Melken kommer til å ha samme alkoholkonsentrasjon som du har i blodet, men promillen synker i takt med din promille. Det er derfor helt unødvendig å kaste melken.

Tommelfingerregel: Dersom du er edru nok til å kjøre bil lovlig, er du edru nok til å amme.

Gravide og alkohol

Det er stor forskjell på å drikke alkohol når man ammer og når man er gravid. Barnet i magen vil få alkoholen direkte i blodet via navlestrengen. Promillen blir som mammas.

Når du ammer, vil mengden alkohol i morsmelken være som i blodet ditt. Barnets promille blir lavere fordi melken drikkes og så fortynnes enda mer i barnekroppen.

(Kilde: ammehjelpen.no)

Tilbake til barnets 3. måned

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!