Vannkopper er plagsomt for den som er syk og slitsomt for hele familien, men sykdommen kan også ha en uventet bivirkning:

Plutselig står naboene i kø for å komme på besøk. Smittefest er populært, og helt forståelig, ifølge barnelege Anne Lindboe ved Ullevål Universitetssykehus.

Mye har endret seg når det gjelder barnesykdommer, her er det du trenger å vite.

- Umulig å unngå

- Noen barnesykdommer, som vannkopper og fjerde barnesykdom, er så smittsomme og såpass vanlige at det er nesten umulig for en barnefamilie å unngå dem. Og siden vannkopper kan ha et hardere forløp for voksne, skjønner jeg godt at foreldre ønsker å få barna sine smittet. Voksne kan få alvorlige komplikasjoner av vannkopper, som lungebetennelse, sier Lindboe, som selv er trebarnsmor.

OBS: Gjelder ikke de minste barna

Men det finnes unntak: Barn under ett år og gravide bør holde seg unna vannkopper.

- Selv om babyer som ammes til en viss grad er beskyttet av mors antistoffer, anbefales det ikke å utsette barn under ett år for smitte. Vannkopper kan oppstå på alle hudoverflater, også i munnen og ned i luftveiene og lungene. Dette er mest vanlig hos de aller minste eller de med dårlig immunsystem, og kan være farlig.

Tips til smittefest:

  • Ellers friske barn anbefales å få unnagjort vannkopper i førskolealder.
  • Vannkopper er mest smittsomt i begynnelsen av sykdomsforløpet, du bør altså være tidlig ute med å invitere deg selv på smitefest.
  • Unngå smitte hvis mor i huset er gravid, eller hvis barna har nedsatt immunforsvar.

Kilde: Barnelege Anne Lindboe ved Ullevål Universitetssykehus

Kan gi fosterskader

Alle gravide bør holde seg unna vannkoppesmitte dersom det er mulig. Dette er spesielt viktig hvis du ikke har hatt sykdommen. Vannkopper hos gravide kan nemlig gi skader på fosteret.

Har du hatt vannkopper én gang, kan du regne med å være immun resten av livet. Denne immuniteten vil også beskytte barnet i magen.

Bør smittes før skolestart

Vannkoppviruset ligger latent i kroppen resten av livet når du først er blitt smittet, og kan bryte ut i helvetesild i en periode immunforsvaret ditt er dårlig. Det er ikke farlig, men fryktelig vondt.

- Hva vil du si er den ideelle alderen for barnesykdommer?

- Etter fylte ett år og før skolestart vil være det beste tidsrommet å få unna spesielt vannkopper. Da er barna store nok til at sykdommene ikke er farlige, og de slipper å miste mye undervisning. Vannkopper kan gi tildels lange fraværsperioder, og sykdomsperioden øker med alderen. Fjerde og femte barnesykdom tar den tiden de tar uavhengig av alderen din, og det er ingen krise om du får disse som voksen, sier Anne Lindboe.

Les også:

Frisk nok for barnehagen?

Alt om vannkopper

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!