Krybbedød årsak

Vanlig bakterie kan forklare krybbedød

Spedbarn som dør uventet, er oftere enn andre angrepet av en bakterie som gir magesår hos voksne.

PÅ RYGGEN: Barn skal alltid legges på ryggen for  minske risiko for krybbedød.

PÅ RYGGEN: Barn skal alltid legges på ryggen for minske risiko for krybbedød. Foto: FOTO: Crestock

Publisert Oppdatert

Hvert år dør ca. 15 norske spedbarn uventet og uten noen åpenbar årsak, oftest i alderen mellom én og fem måneder.

Uventet spedbarnsdød forekommer fremdeles, selv om tallene har sunket siden 1980-tallet. Da oppdaget forskerne at risikoen kunne reduseres ved å legge spedbarna på ryggen, og ikke la barna sove sammen med røykende foreldre.

Sjekket bæsjebleier

Nå viser ny, norsk forskning at omtrent 25 prosent av barna som døde i krybbedød hadde spor av magesårbakterien Helicobacter pylori.

- Vi samlet inn bæsjebleier fra 250 friske barn på helsestasjoner i Oslo, Drøbak og Drammen, og sammenlignet med prøver fra barn som hadde dødd av ulike årsaker som f.eks. hjernehinnebetennelse. Det viste seg at 50 prosent av avføringsprøvene fra barn som hadde omkommet av infeksjoner som hjernehinnebetennelse eller blodforgiftning, inneholdt magesårbakterien, sier Arne Stray-Pedersen, lege ved Rettsmedisinsk institutt på Rikshospitalet til klikk.no.

Mens for barna som hadde omkommet i krybbedød, var tallet 25 prosent.

- Hos barn som hadde dødd f.eks. i en dramatisk ulykke, var tallet ni prosent, omtrent som hos friske barn, sier Stray-Pedersen.

Les også: Sov i samme seng

Usynlig infeksjon

Ifølge forskeren kan dette være et tegn på at barna som dør i krybbedød har en usynlig infeksjon, og at det er noe i immunsystemet deres som gjør at de ikke utvikler tradisjonelle sykdomstegn som feber og dårlig allmenntilstand, men bare slutter å puste.

- Immunforsvaret deres har reagert som om de hadde en alvorlig infeksjon. Vi vet ennå ikke om det er magesårbakterien som utløser dette, eller om den bare er en slags markør på at det er noe annet galt med barnet. Men til foreldre som opplever en slik tragedie, er det viktig å formidle at det var noe galt med barnet.

Les også: Nikotin til nyfødte

Feil i immunsystemet

Men hva som kan være feil, er det for tidlig å si. Arne Stray-Pedersen har lett etter feil i immunsystemet til disse barna, uten å finne noe.

- Vi skal fortsette å forske på dette.

Vanlig bakterie

Mange foreldre vil kanskje stille seg spørsmålet om dette er noe de kan oppdage selv. Svaret er dessverre «nei».

- Dette er en vanlig bakterie som de fleste barn får av mor under fødsel. Men mens friske barn kvitter seg med denne bakterien, skjer ikke dette hos enkelte av de barna som dør i krybbedød, sier Arne Stray-Pedersen.

- Det må vi prøve å finne ut av hvorfor de ikke gjør.

Les også: Tabu med pupp

For tidlig å teste

- Det er altfor tidlig å innføre et testregime på dette. For å gjøre dette må man være sikrere på sammenhengen mellom denne bakterien og krybbedød, og så må man også ha noe å tilby de foreldrene som får beskjed om at barnet deres har en slik bakterie, sier Stray-Pedersen.

Les også: Naturlig fødsel gir raskere tilknytning

Men dersom fremtidig forskning viser en slik sammenheng, tror han det kan være aktuelt å ta avføringsprøver av nyfødte etter tre- fire uker, og undersøkte de predisponerte barna ytterligere.

Det eneste du som forelder kan gjøre nå for å minske risikoen for uventet spedbarnsdød er å legge barnet på ryggen, og ikke sove i samme seng som barnet dersom mor eller far røyker.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning