E.COLI:

Utbrudd i barnehage

Barn i Trondheim-barnehage sjekkes for E.coli-infeksjon etter at en jente (18 mnd) ble lagt inn på sykehus med smitte.

E.COLI-TESTES: 30 barnehagebarn, 10 ansatte og foreldrene til den syke jenta testes for E.coli.

E.COLI-TESTES: 30 barnehagebarn, 10 ansatte og foreldrene til den syke jenta testes for E.coli. Foto: Foto: Crestock/Julian Rovagnati

Publisert Oppdatert

Ifølge Adressa.no skal tilstanden til den smittede jenta som er lagt inn på St. Olavs hospital i Trondheim være alvorlig og stabil, hun har diaré og symptomer på nyresvikt.

- Vi ser svært alvorlig på saken, sier smittevernoverlege Eli Sagvik i Trondheim kommune til Adressa.no .

I tillegg til den 18 måneder gamle jenta skal seks andre barn i Nidarvoll barnehage også ha symptomer på magetarminfeksjon, skriver VG.no. Jentas foreldre, alle de 30 ungene i barnehagen og de ti ansatte er sjekket for E.coli, men testresultatene er ikke klare, melder VG.no .

ALVORLIG: Smittevernoverlege i Trondheim, Eli Sagvik, ser svært alvorlig på utbruddet i Nidarvoll barnehage.

ALVORLIG: Smittevernoverlege i Trondheim, Eli Sagvik, ser svært alvorlig på utbruddet i Nidarvoll barnehage. Foto: Foto: Gorm Kallestad/Scanpix

- Jenta er smittet av en variant av E.coli bakterien som heter EHEC. Den er svært smittsom og det skal ikke mye til for å bli smittet av denne, sier Eli Sagvik.

Denne varianten av bakterien E.coli kan potensielt være livstruende, ifølge Verdens Helseorganisasjon.

Kan smitte gjennom mat

Ifølge Wikipedia.no er noen stammer av E. coli giftige (de produserer en gift som er veldig lik dysenteri) og kan forårsake matforgiftning.

Dette får man som oftest ved å spise kjøtt som er utsatt for disse stammene av E. coli i slakteprosessen, og senere ikke varmebehandlet godt nok under tilberedningen. Omfanget av sykdommen varierer - den kan være dødelig for barn, eldre eller andre med svakt immunforsvar, men er som regel ikke veldig farlig.

Du kan lese mer om E.coli på Forskning.no og på Mattilsynets hjemmesider.

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag