Av en eller annen grunn tror mange småbarn at tannpuss er noe det går an å skrike seg til å slippe unna, at det for eksempel hjelper å løpe når pappa står og vifter med tannbørsten før leggetid.

Dette til tross for at de har pusset tennene hver dag så lenge de kan huske.

Men nei, de slipper jo ikke unna.

– Hvis barnet absolutt ikke vil pusse tenne sine, ja så er det ikke annet å gjøre enn å holde barnet fast og pusse likevel, har tannlege Hanne Christin Kaland tidligere uttalt til Foreldre.no.

Men først er det smart å prøve å gjøre tannpussen til en morsom lek.

Færre hull, flere syreskader

I 2012 hadde 71–87 prosent av 5-åringene og 44–65 prosent av 12-åringene aldri hatt hull, ifølge tall fra Folkehelseinstituttet.

Omfanget av hull i tennene har altså gått ned, men de siste årene har norske tannleger sett en økning i syreskader på barnetenner. Trolig kommer dette av at barn drikker mer syreholdig drikke, som jus og smoothie.

Her er ni tips til friske barnetenner:

1. Begrens inntaket av syreholdig drikke. Vann egner seg best som tørstedrikk mellom måltidene. Unngå småspising.

2. Vent en time med å pusse tennene når barnet har drukket jus/smoothie, slik at du ikke skader emaljen ytterligere.

3. Alle tenner har fem flater: Toppen av tannen og de fire sidene. Det er viktig at alle sider blir rengjort grundig.

4. Ikke skyll munnen med vann etter tannpuss. Da skyller du bort fluoren. Barn som pusser med fluortannkrem trenger ikke å ta fluortabletter – med mindre barnet har problemer med karies/hull.

5. Puss barnets tenner morgen og kveld fra den dagen den første tannen dukker opp. Pass på at du pusser alle tennene. Lag gjerne et fast system, slik at du ikke glemmer noen.

6. Velg en børste med myk og liten bust, eller en elektrisk tannbørste. Puss med korte, lette bevegelser i overgangen mellom tann og tannkjøtt.

7. Bruk fluortannkrem, men kun en mengde tilsvarende barnets lille-fingernegl. Fra seks års alder klarer de fleste å spytte ut tannkremen, og da kan du øke til en mengde tannkrem tilsvarende en ert.

8. Ikke la barna pusse selv før de er 8–10 år. Fram til 12-årsalderen bør en voksen alltid sjekke kvaliteten på tannpussen og gjerne pusse over en ekstra gang.

9. Oppsøk den kommunale tannlegen hvis barnet har vondt i tennene. Møt opp på alle kontroller. Husk at tannleger og tannpleiere har trening i å gjøre kontrollen til en positiv opplevelse for barnet.

Kilder: Folkehelseinstituttet, Tannpleier.no, Institutt for klinisk odontologi (UiO)

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!