Vinteren er ikke bare lang, kald og mørk. Den er også proppfull av snørr, hoste, øreverk, halsvondt, feber og oppkast.

Vi har merket det alle sammen: når gradestokken kryper nedover, klatrer febertermometeret stadig oftere oppover.

Den ene forkjølelsen følger den andre, kun avbrutt av en runde omgangssyke eller halsbetennelse sånn like før jul.

- I praksis er det umulig å unngå at barna blir forkjølet, sier overlege Karin Rønning ved avdeling for infeksjonsovervåking ved Folkehelseinstituttet.

Barnehagebarn mest utsatt

- Luftveisinfeksjoner er uhyre vanlig om vinteren, særlig blant barnehagebarn. Noen barn kan ha opptil 20 forkjølelsesrunder i løpet av ett år. For de aller fleste går det bra, men i noen tilfeller har jeg i min praksistid som lege rådet foreldre til å flytte barnet til en mindre barnehage eller et annet miljø. Barn som går med stadige infeksjoner rekker ikke å hente seg inn igjen før de blir syke på nytt. Immunforsvaret blir svekket, sier Rønning.

Det er blitt forsket på hvorfor vi oftere blir syke om vinteren, men det er ikke funnet noe entydig svar.

Én teori går ut på at kaldere luft fører til dårligere immunforsvar lokalt i nese og svelg, slik at forkjølelsesviruset møter mindre motstand der kroppen tar det inn. En annen forklarer det med at vi er mer innendørs og dermed tettere innpå andre mennesker en større del av tiden. Men ingen av teoriene kan gi en sikker forklaring.

- Det vi vet, er at godt ventilerte lokaler med få mennesker gir bedre smittevern enn trange lokaler med mange mennesker, som for eksempel en buss. Vi ser også at barn som går i store barnehager der mange barn bruker de samme rommene, blir oftere syke enn barn som er hjemme eller går i små familiebarnehager, påpeker Rønning.

Vask hendene!

Selv om det er vanskelig å beskytte barna mot vintersykdommene, finnes det likevel noen gode råd som kan hjelpe.

- God håndhygiene er det viktigste. Vask dine egne og barnets hender ofte, tørk snørr i papirtørklær som du kaster med en gang, og hold barnet hjemme fra barnehagen når det er sykt for å unngå å spre smitten.

- Hjelper det å ta ekstra C-vitaminer eller annet kosttilskudd?

- Nei. Et alminnelig sunt kosthold og aktivitetsnivå gjør de fleste sterke nok til å takle vintersykdommene. Men D-vitamin får vi generelt for lite av her i Norge om vinteren fordi det er så lite sol. Derfor kan det være lurt å ta tran eller annet tilskudd av D-vitamin, sier Rønning.

Her er de vanligste vintersykdommene:

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!