Økende hodepine blant barn

– Stress gir barn hodepine

Stadig flere unge får kronisk hodepine.

VONDT I HODET: Mange barn og unge tar smertestillende, men får ikke hjelp til å løse problemene som forårsaker hodepinen.
VONDT I HODET: Mange barn og unge tar smertestillende, men får ikke hjelp til å løse problemene som forårsaker hodepinen. Foto: Foto: Crestock
Sist oppdatert

En undersøkelse fra Bergen viser at 27.3 prosent av tiendeklassingene har hodepine minst èn gang i uka.

- Stress er en viktig faktor for utløsning av spenningshodepine, sier barnespesialisten Johan H. Hagelsteen til Dagens Medisin.

Kronisk hodepine

Hagelsteen ser en tendens til at stadig flere unge får kronisk hodepine, det vil si hodepine mer enn 15 dager i måneden.

- I underkant av én prosent av ungdom har kronisk hodepine. Det er svært mange, og jeg ser hodepine som et signal om at noe kan være belastende og må endres i livsførselen, sier Hagelsteen.

STRESSET HVERDAG: Mange barn og unge føler på store krav og stress i hverdagen, noe som kan føre til hodepine.
STRESSET HVERDAG: Mange barn og unge føler på store krav og stress i hverdagen, noe som kan føre til hodepine. Foto: Foto: Crestock

Stresset hverdag

Barnespesialisten mener at hodepinen ofte kan skyldes stress, krav, press og en stillesittende hverdag.

Han forteller også om 13-14-åringer med kronisk hodepine som forteller at de gjør lekser på PC, hører på iPod, har chat som popper opp og mobiltelefonen ved siden av seg på samme tid.

- Er hjernen laget for dette? spør Hagelsteen.

Overforbruk av smertestillende

Legen sier at noen av ungdommene tar paracetamol hver dag, noe som ikke er bra for kroppen, og som ikke gjør noe med årsaken til hodepinen.

- I tillegg kan preparatene opprettholde smerten, sier Hagelsteen, som jobber ved Oslo barne- og lungesenter.

Barnepesialisten sier det er viktig å kartlegge stressfaktorer på skolen, hjemme eller på fritiden for å finne ut hvorfor barnet eller ungdommen sliter med hodepine.

- Følelser som angst, negative forventninger og uro gjør smerteområdene i hjernen mer følsomme, sier Hagelsteen.

Livssituasjon

Eli Øvstedal er fastlege og skolelege, sier også at det første hun gjør, er å ta opp sykehistorien.

- Jeg tar også opp pasientens livssituasjon og om det eventuelt kan være psykososialt stress i hverdagen, hvilke arbeidsstillinger barnet har - og om det kan være sykdommer i familien som forklarer problemet, sier Øvstedal til Dagens Medisin.

Denne saken ble første gang publisert 03/03 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også