Husker du å smøre barna dine med solkrem så ofte som du bør? Og, bruker du riktig type og faktor?

Hyppig smøring er viktig for å sikre optimal beskyttelse mot solen.

Ifølge Synne Bakker, fagrådgiver innen hudpleie og kosmetikk hos Apotek1, kan det være ekstra viktig for barn, fordi de er mye i aktivitet og bader ofte mer enn voksne.

- Smør barna hver andre-tredje time, etter bading og etter bruk av håndkle. Smør også ofte hvis barnet svetter mye, sier hun.

Solbeskyttelse ekstra viktig for lyse hudtyper

Siden hud har ulik toleranse for sol, avhengig av hvor mørk eller lys den er, er solbeskyttelse ekstra viktig for de med lys hudtype.

- Men alle barn har en tynnere og skjørere hud enn voksne, og har godt av beskyttelse for solen. Vi anbefaler derfor alle å beskytte barna sine med klær og solkrem, forteller Bakker og legger til:

- Vi vet at barn som får solskader har økt risiko for å utvikle hudkreft i voksen alder. Det er derfor unødvendig å ta sjanser når det gjelder solbeskyttelse.

Fagansvarlig hudlege Xiaotong Li ved Hudavdelingen Volvat Oslo legger også til at jo yngre barna er, jo viktigere er det å beskytte dem mot sol.

- Babyer bør ikke være ute i direkte sol, sier han.

Så høy faktor bør du bruke

Når det gjelder hva slags faktor du bør bruke, mener Li at solfaktor 15 er tilstrekkelig for norske forhold.

- Husk at vanlig solfaktor indikerer beskyttelse mot UVB, så du bør passe på at solkremen også har god UVA-beskyttelse, sier han.

Bakker anbefaler å bruke solfaktor 30 eller 50 på barna om dere skal oppholde dere i sydlige strøk hvor solen er sterkere, og dere skal være mye ute.

- Mellom klokken 12 og 15 er solen på det sterkeste, så ta gjerne en pause fra solen disse timene, sier hun.

Utover det er viktig med jevnlige pauser.

- Et godt tips er å tilby barna drikke og frukt i skyggen med jevne mellomrom. Da får de en pause fra solen, samtidig som de får påfyll av væske, sier Bakker.

Li legger til at du ikke må glemme at klær, solhatt og solbriller også beskytter godt.

- Solkrem er kun ment når huden ikke er beskyttet på annen måte, sier han.

Solkremen du bør gå for

Det finnes flere typer solkrem, som gel, krem, olje, stift og spray. Så hva slags type bør barn bruke?

- Teoretisk sett spiller det ingen rolle hva slags form du velger å bruke. Den vanligste feilen er dog at en smører for lite og for tynt, sier Li.

Bakker i Apotek1 forteller at hva slags type du går for kommer an på hva du ønsker og hvilke behov du har.

- Det viktigste er at du bruker tilstrekkelig høy faktor, bruker nok produkt og smører ofte nok, sier hun og legger til:

- Og, bruker du spray, kan du med fordel spraye og smøre ut to ganger for å være sikker på at man har kommet til over alt.

Li ved Volvat anbefaler å bruke krem til å smøre barna godt på morgenen, og så bruke stift på spesielt utsatte områder som for eksempel lepper.

Bakker er enig.

- En solstift er et veldig godt supplement til andre solprodukter, fordi det kan brukes på de områdene som er ekstra utsatt, som kinnben, nese, ører, hals og nakke, sier hun.

Li legger til at dersom barna bader og svetter en del er det vanskelig å smøre på krem igjen, er det godt å ha en spray til utover dagen.

Når det gjelder riktig mengde av solkrem, forteller hudlegen at en håndfull krem er nok til en kropp.

- Bruk derfor gjerne barnas hånd til å måle hvor mye du bør smøre på, sier Li.

Kjøp solkrem hos seriøs aktør

Flere solkremer kan som kjent hormonforstyrrende, miljøskadelige eller allergifremkallende stoffer, så hvordan vet du hva slags solkrem som er best for barnet ditt?

- Både EU og Norge har regulering på hvilke stoffer som er tillatt og hvor mye en solkrem kan inneholde av disse stoffene, og det er enda strengere regulering på solkrem for barn. Jeg anbefaler å kjøpe solkrem på apotek, og som er laget for barn, sier Li ved Volvat.

Bakker er enig og anbefaler å handle solkremen hos en seriøs aktør.

- I tillegg kan forbrukeren sjekke at solkremen inneholder beskyttelse både mot UVA- og UVB-stråler, at den er vannresistent og at den har et fotostabilt filter – altså at filteret ikke brytes ned av solen.

Om barnet blir solbrent

- Det viktigste du kan gjøre er å holde barnet borte fra solen etterpå. Må dere ut, dekk til med klær og solkrem.

- En kald dusj eller kalde omslag kan føles godt for å lindre ubehag og svie, som kalde kluter eller håndklær.

- Smør en mild, kjølende lotion som aloe vera på de solbrente områdene.

- Er det alvorlig solforbrenning med smerter og store blemmer, kontakt lege. Alvorlig solbrenthet behandles som brannskade.

Kilder: Fagrådgiver Synne Bakker i Apotek1 og fagansvarlig hudlege Xiaotong Li ved Volvat

Valg av filter i solkrem

Bør man bruke solkrem med kjemisk filter, kombinasjonsfiltre eller fysisk filter på barn?

- Du bør bruke solkrem med både fysisk og kjemisk filter. Fordi det er en streng regulering på hvor mye hvert enkelt filter en kan ha i solkrem, må en sette sammen flere filter for å oppnå høy beskyttelse, sier Li og fortsetter:

- Solkrem for barn inneholder gjerne mer fysisk filter og mindre kjemisk filter sammenlignet med solkrem for voksne.

Bakker forteller at ulike filtre har ulike egenskaper. Et fysisk filter, eller partikkelfilter som det også kalles, reflekterer UV-strålene av huden gjennom å legge seg som en hinne utenpå huden. Et kjemisk filter trekker inn i huden og reagerer kjemisk med UV-strålene.

- De aller fleste solkremene til barn inneholder et kombinasjonsfilter, hvor både fysiske og kjemiske filtre blir brukt. Disse er også hudvennlige for barna. Solkremer med kun fysisk filter brukes også, men som regel i solkremer til de aller minste barna, for å sikre seg best mulig mot allergiske reaksjoner, sier hun.

Et fysisk filter er imidlertid vanskeligere å smøre ut enn et kjemisk filter, og vil også gi en hvit farge på huden.

- Hva man velger avhenger derfor av barnets alder, behov og ønskede egenskaper i solproduktet, sier Bakker.

Smøre på nytt etter bading

Selv om det står at solkremen er vannresistent, kan det være smart å likevel smøre på krem etter barna har badet.

- Selv om en solkrem er vannfast taper du likevel en del etter bading – særlig hvis du tørker deg med håndduk, så du bør absolutt fylle på litt mer, sier Li ved Volvat.

- Solkremer merket som ”ekstra vannresistent” tåler 4x20 minutters bading, mens solkremer merket med ”vannresistent” tåler 2x40 minutter bading før solbeskyttelsen er betydelig redusert, sier Bakker.

Hun legger til at fordi det er mange faktorer som påvirker beskyttelsen, som mengde solkrem, svetting og bruk av håndkle, er det uansett anbefalt å smøre på nytt etter bading for å sikre optimal beskyttelse.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg oss på Facebook.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!