BARN OG HELSE

Sofie (10) har personlig trener

Sofie (10) ble så opphengt i vekt og utseende at foreldrene ga henne personlig trener. Resultat: Bedre kroppskontroll og selvtillit.

ØVELSE GIR MESTRING: Sofie lar seg utfordre på stadig nye øvelser.
ØVELSE GIR MESTRING: Sofie lar seg utfordre på stadig nye øvelser. Foto: privat
Sist oppdatert

Sofie drev med freestyle disco/jazz - en dansegren som er populær blant unge jenter, men hvor fokuset på kropp og utseende er stort.

- Noen barn takler dette godt, andre ikke, sier mamma Lene Berg til Foreldre & Barn.

- Det kreves fart og spenst for å lykkes i denne idretten. Derfor er det en fordel om man har en naturlig sped kroppsbygning.

For barn på alle nivå

Foreldrene til Sofie begynte å se etter andre mulige treningsformer for datteren. Noe som kunne gi henne en bedre mestringsfølelse.

De meldte henne inn i en liten treningsgruppe på Våg trening på Kolbotn utenfor Oslo. Her begynte Sofie å spille fotball - for lagfølelsen og det sosiale sin skyld - og fikk i tillegg sin egen personlige trener.

- Det vi tilbyr, er nytt. Vi hjelper barna å bygge opp en sterk og sunn kropp, uavhengig av nivå, sier treningsansvarlig Anna Jöves.

- Både trente og utrente barn synes opplegget vårt er spennende.

Bevisstgjøring på muskler

Barn er forskjellige

- Følelsen av ikke å mestre en idrett, kan være starten på at man føler seg utenfor i livet generelt, sier psykolog Karen Kollien Nygaard.

- Barn beveger seg veldig forskjellig, selv de som er jevngamle. Man kan faktisk ha så mye som to års forskjell i utviklingen på barn. Én førsteklassing kan være på nivå med et barnehagebarn, mens en annen førsteklassing kan ha kroppskontroll som en tredjeklassing, forklarer Nygaard.

Psykologen mener likevel at det kan være sunt for barn å delta i konkurranser:

- Konkurranser er en del av livet. Det er selvsagt viktig for de som er gode, får lov til å bruke talentet sitt. Her er det viktig å finne en balanse. La gjerne barnet strekke seg etter noe - og ønske seg noe - men gi også slipp hvis dette ikke går i den ønskede retning.

Anna Jöves lærer barn å bli bevisste på kroppens ulike muskelgrupper. De lærer hvordan øvelser skal - og ikke skal - utføres.

- I stedet for å spesialisere barna innen én enkelt idrett, tilbyr vi trening som er komplett. Kroppskontroll, balanse, holdning og styrke er nøkkelord. Barna skal være trygge på at trenerne - som er sertifiserte - ser dem, motiverer dem og utfordrer dem på deres eget nivå, sier Jöves.

Formative år

Hun trener 80 barn i uka, og hvert kurs varer i et halvt år. Det deltar mellom 6 og 10 barn per kurs.

- Det er jo i ung alder de gode - eller dårlige - kroppsholdningene blir etablert. Man legger et grunnlag for resten av livet, påpeker Jöves.

- Så hvorfor skal ikke barn få tilpasset komplett trening med utdannede trenere, når dette er blitt vanlig blant voksne? spør hun retorisk.

Prisen for å delta på kurs hos Våg er 2800 kroner per halvår.

Mange unge sliter

Også innen barneidrett er det mange som er veldig opptatt av å trene hardt for å bli best. Noen blir pushet av ambisiøse foreldre som er mer opptatt av resultater enn av hva som er sunt for en voksende kropp.

Men ikke alle barn passer inn på et idrettslag.

Dette gjelder både for individuelle idretter og lagidretter, og kan - med god grunn - gjøre foreldrene bekymret.

- Vi ser mange unge som sliter med holdning, overvekt, motivasjon og prestasjon, sier Anna Jöves.

Bedre selvtillit

MESTRE, IKKE PRESTERE: Fra 6 til 10 barn deler personlig trener på kursene til Våg trening.
MESTRE, IKKE PRESTERE: Fra 6 til 10 barn deler personlig trener på kursene til Våg trening. Foto: privat

Lene Berg mener datteren Sofie har fått styrket selvtillit av å jobbe med en personlig trener. Ikke minst har hun utviklet en fysikk som gjør at hun kan beherske andre treningsformer bedre.

- Sofie har litt mage - og har veldig godt av å bli kjent med mage- og ryggmusklene sine, sier mamma.

- Nå forstår hun at man kan trene for å bli sunnere og friskere, og for å føle seg vel. Hun har fått bedre kroppskontroll, og har satt pris på å få hjelp og bli korrigert, forteller mamma.

- Sofie føler glede når hun får til en øvelse - og liker å bli utfordret på stadig nye øvelser.

Mestre, ikke prestere

Semesteret på Våg trening har ifølge Lene Berg gjort datteren bedre rustet til å takle hverdagen. Barna har - i grupper som er så små at alle blir sett - blitt opptatt av å mestre på egne vegne, i stedet for å prestere overfor hverandre.

- Jeg kan ikke se hvorfor det å bruke penger på personlig trener skal være noe problem, i en tid hvor mange barn tar privattimer for å bli bedre i den idretten de driver med, sier Lene Berg.

- Jeg ville vært mer skeptisk til å sende barn på trening hvor trenerne ikke har utdanning, kvitterer personlig trener Anna Jöves.

Kommersielle motiver

For tiden er det mye fokus på at barn får for lite mosjon, og at kroppsøving derfor bør stå på timeplanen hver dag.

- Private treningssentre som selger tjenester til barnefamilier har også kommersielle motiver - det må foreldre være klar over, sier Marit Roland Udnæs, høgskolelektor ved Høgskolen i Lillehammer.

- Barn er blitt et markedsobjekt og foreldres status knyttes til barnas aktiviteter og utstyr. Dette skaper skiller i barnesamfunnet og kan lett utvikle seg til et statusjag som barnet selv ikke har kontroll over.

Les også:

Kickboksing for 3-åringer

Tykke barn mobbes mest.

Barn får plager bare voksne fikk før

Test deg selv: Er du for opptatt av barna?

Denne saken ble første gang publisert 21/08 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også