Flått er et blodsugende edderkoppdyr som kan bite seg fast på mennesker og dyr.

Flåtten trives best i blandingsskog, krattskog og områder med høyt gress. Flått kan overføre bakterien borrelia når den suger blod og man kan utvikle borreliose, flåttsykdom.

Les også: Slik får du barnet til å spise

Derfor er det viktig å fjerne flåtten, helst innen 24 timer. Dette er fordi den i sjeldne tilfeller kan føre med seg borreliose, også kalt lymes sykdom eller flåttsykdom.

Slik oppdager du flått på barn

Flått biter seg fast på tynne hudområder.

Hos barn er hode og hals mest utsatt. Du bør sjekke barn som har vært i områder med flått hver eneste kveld.

Gå systematisk til verks: Begynn med hodet. Løft godt på håret for å sjekke at det ikke har festet seg en flått i hodebunnen. Sjekk også bak ørene.

Gå deretter nedover og sjekk i armhulene, i knehasene, i lysken. På små gutter bør man også sjekke testiklene.

Dusj gjerne barna for å skylle vekk flått som ikke har festet seg. Det kan også være lurt å undersøke og evt fjerne flått fra klær.

Slik fjerner du flåtten

Bruk en flåttfjerner eller en pinsett. Det finnes ulike type flåttfjernere. Hvis barn synes dette er skummelt, kan man forsøke med fingrene først eller få gjort dette på et apotek eller hos en lege.

Les også: Dropp bleia i sommer

Hvordan vet man at alt er i orden?

Hvis litt av munnen sitter igjen etter at den er fjernet, er ikke dette farlig. Den delen av flåtten bærer ikke smitte, og vil falle av seg selv. Det kan være lurt å helle på litt rensevæske eller sårsalve etterpå for å unngå infeksjon i såret.

Når skal man kontakte lege?

Hvis det etter 1- 4 uker kommer til syne et rødt ringformet utslett rundt bittet eller hvis barnet får feber eller føler seg sykt, bør man kontakte lege. Da vil barnet få behandling med antibiotika.

Hvordan unngå flått?

Barn skal få leke ute i naturen.

Les også: Bæsj, tiss, promp. Derfor elsker barn bæsjehumor

Det kan være lurt at de går med lange bukser og gensere i områder der det er sannsynlig at det er flått, men noen ganger er det for varmt til det! Det er også en idé å bruke innsekstspray, som til en viss grad kan hindre flåttbitt.

På små barn under tre år, skal man bare spraye på klærne og ikke på huden. Men det viktigste av alt, er å sjekke jevnlig og fjerne flåtten så fort som mulig.

Les mer på Foreldre & Barn

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!