Det er helt normalt å ikke ha lyst på sex etter en barnefødsel - det gjelder både kvinner og menn.

Tradisjonelt har kvinner blitt rådet til å vente til 6 uker etter en fødsel før de har samleie. Da har de fleste sting grodd og arrene er mindre ømme, og det er ikke lenger fare for infeksjoner i sårene.

Les også: Stor test av redningsvester

Men mange sliter med å komme i gang. Flere av Klikk.no-leserne har delt sin frustrasjoner i forumet Klikk Snakk (lagt ned, red. anm.)..

Les saken: Dårlig sex blir ikke bedre

5 måneder uten sex

«Har ikke hatt samleie med dama på et halvt år nå... dattera vår er 5 måneder», skriver «Fortvilet pappa».

Problemer etter fødselen

«Heldigvis er kvinner veldig elastiske i skjeden, slik at dersom du ikke har revnet eller blitt klippet mer enn normalt, så er man ganske lik seg igjen etter noen uker», skriver jordmor Siri von Krogh på DinBaby.com

Har du problemer med sting og arr, har du hatt keisersnitt eller sliter med tørr skjede etter fødselen? Les rådene fra jordmor Siri på DinBaby.com.

«Hun avviser meg kontant når jeg prøver å nærme meg, sex er rett og slett ikke-eksisterende! Hun gidder ikke engang å "hjelpe" til.

Jeg sliter med dette, begynner å bli lei av å bli avvist hele tiden», skriver mannen, som nå ser mørkt på hele forholdet.

Men ikke bare kvinner sliter med sexlysten etter en fødsel.

«Det som ofte påvirker mannens lyst i tiden etter fødselen, [er] det faktum at han føler seg tilsidesatt», mener en Klikk.no-leser (innlegget er noe redigert).

«Barnet og moren knytter så sterke bånd at han kan føle seg overflødig. For en mann kan det gå på selvfølelsen og selvtilliten løs, noe som igjen påvirker de seksuelle følelsene i sterk grad», skriver leseren.

Les også: 1 av 10 får fødselsdepresjoner

Ikke svartmal situasjonen

- Det er klart at det å få barn påvirker sexlivet, sier Anette Storm-Aafoss, spesialist i sexologisk rådgivning, til Klikk.no.

- Men ikke svartmal forholdet selv om sexen ikke har tatt seg opp et halvt år etter fødselen. Mange kvinner kan fortsatt ha smerter i underlivet og slite med søvnmangel, minner hun om.

Kvinner som ammer utskiller dessuten hormoner som gjør at de ikke har så stor seksuell lyst.

For enkelte tar det lang tid før hormonene balanserer seg.

- Mitt viktigste råd: Ikke stress med at dere har sex «for sjelden», sier sexologen.

Les også: Marte Stokstad: - Fødselen var en fantastisk opplevelse

- Mange fortvilte småbarnsforeldre kommer til meg fordi de har så lite sex. De blir så glade når jeg kan berolige dem med at sex én gang i måneden er en helt normal frekvens for par med nyfødte barn.

Anbefaler «samleie-skjema»

«Hvor uromantisk det enn låter, så tror jeg at mange småbarnsforeldre trenger et liggeskjema, for ikke helt miste grepet om sexlivet», skriver svenske Aftonbladets kronikør Daniel Pernikliski.

«Det øker nok sjansen til at det noen gang skal begynne å skje naturlig igjen.»

Pernikliski innrømmer at han og kjærestens såkalte «samleiefrekvens» aldri tidligere har vært så lav som etter at de fikk barn.

Og Storm-Aafoss er enig i at sexen må planlegges i større grad etter at man har fått barn.

- Mens nyforelskede kan ha spontan sex til alle døgnets tider, fungerer det bare ikke sånn for slitne og travle småbarnsforeldre. Sexen må iscenesettes, uten at det er noe galt med det. Legg til rette for sex, gi kjæresten komplimenter og en omsorgsfull massasje. Og husk at sexen ikke vare i over to timer for å være god, sier sexologen.

Les også: Slik unngår du bleieutslett

Hun har flere konkrete råd til par som ikke helt kommer i gang med sexlivet etter at babyen har snudd universet opp-ned.

- Blir lysten helt borte, er det viktig at paret setter seg ned og snakker sammen om problemet. Partneren kan føle at det er han eller hun det er noe galt med, men så er det kanskje bare at kjæresten er sliten og trett, eller har smerter, sier Anette Storm-Aafoss.

Likestilling bra for sexlivet

Et godt tips til menn som vil har mer sex, er å passe på at fordelingen av arbeidet i hjemme er rettferdig.

- Forskning viser at en lik fordeling av oppgavene i hjemmet fører til mer sex. Begge parter må få mulighet til å sove om natta, sier sexologen.

Og det er heller ikke slik at sexlivet er dømt til å bli dårligere etter en fødsel.

- Jeg kjenner til mange kvinner som har fått det bedre i senga etter at de fikk barn. De har vært gjennom en prosess som gjør at de tør å slippe seg mer løs, sier Storm-Aafoss.

 

Det bekrefter Klikk.no-leseren som kaller seg «frøken Fix it»:

«Min erfaring etter siste svangerskap, var at sexen ble enda bedre etter fødselen», beretter hun i forumet Klikk Snakk.

 

Les mer på Klikk Foreldre

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!