FUGLELOPPER OG LOPPEBITT UTSLETT

Barnas utslett kan være loppebitt

Dersom du våkner full av røde prikker en morgen, kan det være fugleloppa som har stått opp fra dvale.

LOPPEBITT OG UTSLETT: Fugleloppe bitt kan være kløende og minne om myggstikk på utseende. Selv fire dager etter bittene kan utslettet være tydelig.
LOPPEBITT OG UTSLETT: Fugleloppe bitt kan være kløende og minne om myggstikk på utseende. Selv fire dager etter bittene kan utslettet være tydelig. Foto: Elna Høyer-Dahl
Sist oppdatert

Har du eller barnet ditt fått kløende utslett? Da kan det trolig være fuglelopper. Det er nemlig den vanligste loppearten som biter mennesker.

Men, hvordan kan man avdekke at det er fuglelopper bitt?

– Det kan være vanskelig å skille bitt fra fuglelopper fra bitt/stikk fra andre insekter.

– Ettersom lopper foretrekker å sitte tett tildekket når de skal spise så vil bittene på mennesker ofte finnes i linninger der klær og sokker strammer, eksempelvis rundt midjen og anklene, eller på områder som er delvis dekket av dyna. Bittmerkene står vanligvis i grupper eller rekker, og kan minne om myggstikk i utseende.

Dette informerer seniorforsker Arnulf Soleng ved Folkehelseinstituttets skadedyrkontroll.

BILDE AV FUGLELOPP: Fugleloppa er vingeløs, flattrykt fra siden, brunsvart av farge og 2-3 mm lang. De små hårene på ryggen gjør at de lettere setter seg fast i tekstiler.
BILDE AV FUGLELOPP: Fugleloppa er vingeløs, flattrykt fra siden, brunsvart av farge og 2-3 mm lang. De små hårene på ryggen gjør at de lettere setter seg fast i tekstiler. Foto: Illustrasjon av Hallvard Elven, Folkehelseinstituttet.

Hvordan ser fuglelopper bitt ut?

– Det er stor variasjon i utseende på bitt avhengig av hvordan man reagerer på bittene. Noen vil nesten ikke få merker, mens andre kan reagere kraftig, sier Soleng og fortsetter:

– Vanligvis ser man en liten rød hevelse på selve bittstedet, og med et større område rundt med erytem (hudrødme). Erytem skyldes økt blodgjennomstrømning i overflatiske blodkar i huden.

Barn er mest utsatt for loppebittene

Ifølge Soleng ser det ut til at fugleloppa langt oftere angriper barn.

– Dette kan skyldes at barn har tynnere hud enn voksne. Det ser også til at kvinner er mer plaget enn menn.

FUGLELOPPER UTSLETT: Seniorforsker Arnulf Soleng ved Folkehelseinstituttets skadedyrkontroll informerer at loppebittene ikke er farlig, men kan være plagsomt.
FUGLELOPPER UTSLETT: Seniorforsker Arnulf Soleng ved Folkehelseinstituttets skadedyrkontroll informerer at loppebittene ikke er farlig, men kan være plagsomt. Foto: Privat

– Årsaken her er trolig også hudtykkelsen. Men hvorfor loppa foretrekker enkelte, og frastøtes av andre, er derimot noe uklart. Vi ser det samme når det gjelder mygg, sier Soleng.

– Hvor vanlig er det å bli bitt av fuglelopper?

– Vi har ikke eksakte tall på hvor mange som bites, men vi kan si at det er mange personer som hvert år, spesielt rundt påsketider, opplever mange slike bitt fordi loppene overvintrer i fuglereir, og om vinteren venter de på at fuglene skal komme til reiret, informerer Soleng.

– Men det er en ny mindre topp om høsten fra september til november, legger han til.

Les også: Mamma Kristine trodde at Max (6) hadde fått influensa – gråt da de fikk diagnosen

Hvordan oppstår fuglelopper?

Fugleloppa formerer seg om våren, og legger egg i fuglereir som klekker larver. Larvene utformer seg til ferdige lopper i løpet av sommeren eller høsten, men de forblir i rede.

– De forpupper seg i en kokong, som er spunnet fast til redematerialene. De overvintrer inne i kokongen som er spunnet fast i reirmaterialet.

Ved mars til juni, står loppene klare til å ta sprang over en fuglevert som måtte dukke opp på redet. Dersom det ikke kommer fugler til redet, kan de spre seg andre steder.

– Loppene hopper mot fugler, mennesker, katter, hunder og andre som forstyrrer reirplassen. Lopper som bommer på vertsdyret vil havne på bakken under reiret, hvor de fortsetter å vente på et vertsdyr.

Loppene fester seg på kjæledyr og klær

De kan også vandre opp og ned trestammer og husvegger. De vil også kunne komme inn i hus gjennom ventiler og vinduer.

– Loppene kan også hoppe ned på klær eller sengeklær som luftes, eller komme inn med pelskledde venner, særlig katter og hunder. Ved store loppeangrep finnes det sannsynligvis et fuglerede rett ved hytta eller huset.

Er du redd for fuglelopper anbefaler Soleng å sjekke for fulgereir på huset, i ventiler eller nærliggende trær.

– Er det noe måte man kan hindre i at kjæledyrene tiltrekker seg fuglelopper?

– Nei, selv med for eksempel flåttmiddel på kjæledyrene, så kan de transportere fuglelopper inn i huset, sier Soleng.

Overvintrer i hytter

Dersom fugleloppene finner veien inn i huset eller hytta hvor det er litt varmere, vil dem tørke ut og dø etter noen dager.

– Fugleloppene kan ikke formere seg på menneskeblod eller på dyreblod, og innendørs i bolighus dør de etter høyst 1-2 uker. Inneklimaet er rett og slett for tørt for loppene. I uoppvarmede hytter med høy luftfuktighet kan nok loppene overleve innendørs i lengre tid, sier Soleng og fortsetter:

– Så, hvis hytta brukes sjeldent, og hvis luftfuktigheten er høy, kan loppene overleve lenger. Når hytta varmes opp i feriene, våkner loppene opp, og leter etter mat, og kan derfor finne veien til menneskene og bite dem.

Les også (+): – I løpet av 25 år har jeg fortsatt ikke møtt ett eneste annet menneske i denne skogen. Den har blitt mitt eget, private pauserom. Et sted jeg aldri kommer til å snakke høyt om

Fuglelopper koser seg i senga

– Oppvarming og ristelser i for eksempel hytter får loppene til å våkne og røre på seg.

Loppene er vanskelige å finne på kroppen og i klærne, men finnes oftere i senga.

Når en familie plages av loppebitt, er det ofte bare noen av familiemedlemmene som får bittmerkene. Soleng betrygger med at loppebittene ikke er smittsom mellom mennesker.

– Dette kan enten skyldes at bare disse personene reagerer allergisk på bittene, eller at bare disse personene kommer i kontakt med spredningsstedet, for eksempel når en seng står under en ventil med fuglerede.

Er du først blitt bitt av fugleloppa, kan veien være kort til hudinfeksjoner. Dette bekreftes av fastlege Trond Langerød ved Lønnås legesenter.

– Alle hull i huden er inngangsport for bakterier, og stafylokokker kan gi barna brennkopper der loppene har bitt.

Behandling av fugleloppe bitt

– Det er stor variasjon i reaksjonen på loppebittene. Noen klør mye, andre ikke i det hele tatt. Vanligvis vil bittene forsvinne i løpet av en ukes tid, sier Soleng og fortsetter:

– Har man klødd på bittene og bittstedene blitt infisert av bakterier så kan det ta lenger tid.

– Fuglelopper er ikke farlig eller overfører sykdom, men kløen kan være ubehagelig. Det er derfor kløen som må behandles, informerer farmasøyt Maren Hoff i Apotek 1.

Ved sterk kløe kan man lindre det med kløestillende kremer, men det er en ting du bør være oppmerksom på.

– Sterk kløe i forbindelse med loppebitt kan behandles med reseptfrie kløestillende kremer, så lenge det ikke er betente, væskende sår. Det kan også være aktuelt med lokalbedøvende kremer og lindrende produkter som inneholder sink. Dersom man har klødd så mye at man har fått sår, så bør disse behandles med sår-rens, stoppe eventuelle blødninger og dekkes for å forhindre infeksjon, sier Hoff.

Dersom det er veldig plagsomt, og kløestillende midler ikke fungerer, bør man kontakte fastlegen, råder Soleng.

– Ved allergiske reaksjoner kan legen anbefale bruk av kortisonsalve, sier han.

Dersom kilden er et fuglerede, råder Soleng at du hindrer at fugler bygger fuglerede der igjen for å unngå å bli bitt igjen.

– Ventiler og sprekker som fører inn fra redet, kan sprøytes forsiktig med insektmiddel, for eksempel permetrin.

Les også (+): Test av klemmeposer: Gladnyhet til foreldre

Slik blir du kvitt fuglelopper:

I tilfeller hvor det stadig kommer nye bitt, må en forsøke å finne årsaken til loppeplagen og fjerne sprednings- eller formeringsmulighetene. Se rådene under:

  • Fuglereir fjernes helst to-tre uker etter at ungene er fløyet. Reir kan med fordel også fjernes om vinteren før loppene kommer ut av kokongen og blir aktive.
  • Bruk regntøy slik at loppene preller av og ikke kryper inn i genseren, og ta reiret direkte i en plastpose som destrueres.
  • Dersom kilden er et fuglerede, bør du hindre at fugler bygger rede der igjen.
  • Anskaff myggnetting impregnert med permetrin ved gjentatte angrep.
  • Sprøyting av større deler av hytta er unødvendig, og frarådes.
  • Støvsuging er mest effektivt for fjerning av lopper i senger og andre steder hvor det er mistanke om at loppene kan oppholde seg.
  • Lopper i klær kan fjernes ved at klærne legges i fryseboks noen timer. Døde og kuldestive lopper kan ristes ut av klærne.
  • Det er tilstrekkelig å lufte og riste sengetøy og sovepose for å fjerne lopper i senga.
  • Ventiler og sprekker som fører inn fra redet, kan sprøytes forsiktig med insektmiddel, for eksempel permetrin.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Denne saken ble første gang publisert 01/10 2011, og sist oppdatert 24/05 2023.

Les også