Reisevaksiner

Amerika og Karibia

Reiser du til Amazonasområdet er det risiko for malariasmitte.

KARIBIEN: Både voksne og barn drømmer om snorkling i Karibien.

KARIBIEN: Både voksne og barn drømmer om snorkling i Karibien. Foto: Foto: Istock

Publisert Oppdatert

Reisemål

Gruppe 1

Gruppe 2

Canada, USA**

*

*

(Hep A)

(Men)

Belize, Chile, Costa Rica, El Salvador, Galápagos-øyene, Guatemala, Honduras, Karibiske øyer (utenom Trinidad og Tobago), Mexico, Nicaragua, Uruguay

*

Hep A

*

Hep A

(Hep B)

(Tyf)

(Rab)

(BCG)

Argentina, Bolivia, Brasil, Colombia, Ecuador, Panama, Peru, Trinidad og Tobago, Venezuela

*

Hep A

(G)

*

Hep A

(Hep B)

(Tyf)

(Rab)

(BCG)

(G)

Fransk Guyana, Guyana, Paraguay, Surinam

*

Hep A

(G)

*

Hep A

G

(Hep B)

(Tyf)

(Rab)

(BCG)

Type utenlandsreise deles inn i to hovedgrupper:

  • Gruppe I: Forretnings- og turistreiser (opptil 3-4 uker) til byer og turiststeder med dagsutflukter
  • Gruppe II: Lang- eller kortvarige reiser eller opphold i områder med dårlige hygieniske og sanitære forhold, og/ eller nær og langvarig kontakt med lokalbefolkningen (for eksempel arbeidsopphold, ryggsekktur, innvandrere på besøk til tidligere hjemland).

* Alle bør være vaksinert mot difteri, stivkrampe, kikhoste og poliomyelitt. Voksne som er grunnvaksinert bør ta én dose oppfriskningsvaksine mot disse sykdommene ca. hvert 10. år.

** Noen stater/skoler har egne krav for meningokokkvaksinasjon av skoleelever og studenter. Tuberkulosevaksine (BCG) skal ikke gis til de som skal studere i USA.

Forkortelser for aktuelle reisevaksiner:

BCG: Tuberkulosevaksine

G: Gulfebervaksine

Hep A: Hepatitt A-vaksine

Hep B: Hepatitt B-vaksine

J: Japansk encefalittvaksine

Men: Meningokokkvaksine

Pol: Poliomyelittvaksine

Rab: Rabiesvaksine

TBE: Skogflåttencefalittvaksine

Tyf: Tyfoidvaksine

( ) : Parentes rundt forkortelsen betyr at foreslåtte vaksine bør vurderes individuelt avhengig av reisetype og lokale geografiske og årstidsmessige variasjoner i sykdommens utbredelse. I tillegg må den reisendes helsetilstand, alder og tidligere vaksinasjonsstatus vurderes.

Forebygging av Malaria

  • Malaria kan være dødelig etter få dagers febersykdom. I Europa kommer ca. 10 000 reisende hvert år hjem med malaria og om lag 1 prosent av dem dør av sykdommen. Dette er dødsfall som kunne vært unngått med god informasjon og malariaforebygging.
  • Gravide utsetter seg for særlig risiko ved å reise til malariaområder. De mest effektive forebyggende medisinene bør ikke brukes av gravide i første trimester, gravide blir stukket dobbelt så ofte av malariainfisert mygg og de har økt risiko for å utvikle alvorlig sykdom og død hvis de får malaria. Falciparummalaria hos gravide kan resultere i abort eller prematur fødsel. Er du gravid bør du unngå å reise til malariastrøk hvis du ikke er nødt.
  • Barn under 5 år er generelt mer utsatt for å få malaria med ondartet forløp. I verdenssammenheng er det hovedsakelig barn som dør av malaria.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning