parabener

Trodde du at parabener var farlige?

Dette vil du vite om parabener i kosmetikk.

PARABENER: Debatten omkring parabener er fortsatt aktuell, men er alternativene til parabener tryggere? Foto: Gettyimages.com.
PARABENER: Debatten omkring parabener er fortsatt aktuell, men er alternativene til parabener tryggere? Foto: Gettyimages.com.
Sist oppdatert

Parabener tilsettes i kosmetikk for å hindre bakterievekst.

Til tross for at parabener er blitt brukt som konserveringsmiddel i over 60 år, har stoffene vært gjenstand for en del debatt. Det er antatt at parabener har en påvirkning på hormonene, og da særlig på østrogen. Mange vegrer seg derfor for å kjøpe hudpleieprodukter som inneholder parabener.

Likevel er myndighetene og kosmetikkindustrien enige om at det ikke er noen grunn til å frykte kremer og andre produkter med parabener. Det er nemlig ikke uproblematisk med de konserveringsmidlene som brukes i stedet for parabener heller.

Parabener er tryggest

Ifølge direktør i Kosmetikkleverandørenes forening (KLF), Ingrid Standal, anses generelt parabener for å være blant de tryggeste konserveringsmidlene som finnes på markedet.

- EUs vitenskapskomité for forbrukersikkerhet (SCCS) har flere ganger gått gjennom alt man vet om parabener, og på bakgrunn av dette satt regler for hvordan det er lov å bruke disse konserveringsmidlene i dag, sier hun.

De vitenskapelige argumentene for å bruke parabener er, ifølge Standal, ikke at det ikke finnes noen hormonpåvirkende effekt av stoffene. Man mener imidlertid at effekten er så liten at selv om alle kosmetikkproduktene man bruker er preservert med maksimal tillatt mengde parabener, og man bruker store mengder av disse produktene hver dag, vil man likevel være helt trygg med stor sikkerhetsmargin.

- Når noen parabener likevel er blitt forbudt, er det ikke fordi de er funnet å være farlige. Årsaken til forbudet er at det ikke finnes nok informasjon om disse, og da praktiserer man et føre-var-prinsipp, sier Standal.

Les også: Slik kan sprengte blodkar fjernes

Debatt om parabener

Til tross for at eksperten føler seg trygg på at parabener er ufarlige, har stoffene samtidig blitt en gjenstand for debatt. Standal mener at det er flere årsaker til den store oppmerksomheten.

Slik unngår du parabener:

- Se etter svanemerkede produkter. Disse har vært gjennom en omfattende helse- og miljøsjekk og inneholder verken parabener eller andre hormonforstyrrende stoffer.

- Se etter produkter anbefalt av Norges Astma- og Allergiforbund. De oppfyller svanemerkets kriterier for innholdsstoffer og er i tillegg parfymefrie.

- Velg produkter anbefalt av Grønn Hverdag. De inneholder ingen parabener eller hormonforstyrrende stoffer, og heller ingen andre stoffer som organisasjonen vurderer som helse- og miljøbelastende.

Kilde: Grønn Hverdag

- At noen liker å skrive med store overskrifter har nok hatt noe å si, men det er ikke bare negativt. Det er positivt at det finnes grupper som setter søkelyset på industrien og undersøker om det er noen stoffer som burde gås nærmere etter i sømmene, sier hun.

Hun legger til at vi jevnt over kan føle oss trygge når vi kjøper kosmetikk, fordi det tydelige regelverket krever at alle kosmetiske produkter som selges skal være trygge i bruk.

- I enkelte tilfeller er produktene påført advarselstekst, og i slike tilfeller er det selvfølgelig viktig å følge bruksanvisningen, sier Standal.

Les også: Disse er mest utsatt for solskader

Fraråder bruk av parabener

- Parabener kan gi hormonforstyrrelser og mulige konsekvenser bør tas på alvor, mener leder i Grønn Hverdag, Espen Heggedal.

Selv om kosmetikkbransjen og Mattilsynet langt på vei friskmelder de mest vanlige parabenene, er Grønn Hverdag skeptisk. Grunnet den hormonforstyrrende effekten, fraråder organisasjonen parabener på generelt grunnlag.

- Alle parabener står på EUs kandidatliste for hormonforstyrrende stoffer i kategori 1. Dette betyr at alle parabener har vist hormonforstyrrende effekter i minst ett dyreforsøk, sier Espen Heggedal.

Denne saken ble første gang publisert 08/06 2015, og sist oppdatert 04/01 2018.

Les også