- Det å ha oppblåst mage fra tid til annen er ikke et uvanlig fenomen, og som regel er det helt ufarlig.

Det opplyser klinisk ernæringsfysiolog og førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger, Elisabeth Lind Melbye om.

Hun sier at på samme måte som for voksne kan det være flere årsaker til luft i magen hos barn. Noen får det fordi de svelger mye luft når de spiser og drikker, og andre spiser og drikker for fort.

- Andre får luft i magen av å spise for mye av gangen, eller ved inntak av enkelte matvarer, forklarer hun.

Noen barn får også luft i magen dersom de har treg mage og forstoppelse, da dette kan hindre normal luftavgang.

Oppblåst mage og luftsmerter

- Alle slipper ut litt tarmgass, og det skjer rundt 10-20 ganger hver dag, forteller lege Beit Nordstrand.

Hun har 25-års legeerfaring, og har spesialisert seg i klinisk farmakologi.

Hun opplyser imidlertid om at noen barn kan være ekstra plaget med luft i magen, som skaper besvær i form av oppblåst mage og intense, kortvarige luftsmerter.

Dersom barnet ditt er plaget med luftsmerter som ikke stagnerer, bør du ifølge Nordstrand kontakte lege for en konsultasjon.

Det gjelder også selv om smertene er levbare.

- Det samme gjelder ved diarè, slimete avføring, forstoppelse eller hvis ikke barnet legger på seg som forventet, forklarer legen.

Problemet bør dermed tas alvorlig dersom barnets mage til stadighet er oppblåst, og ofte gir uttrykk for smerter, ubehag eller mistrivsel.

- Da bør lege oppsøkes, slik at du får testet barnet for tilstander som kan medføre oppblåsthet, som for eksempel cøliaki, matvareallergi og matvareintoleranser, anbefaler Melbye.

- Uro og adferdsforstyrrelser kan også skrive seg fra magen, mener Nordstand.

Matvareallergier- og intoleranser

Det kan være underliggende matvareintoleranser som plager barnet, dersom oppblåst mage er dagligdags.

- Ved tilstander som cøliaki og matvareallergier- eller intoleranser, må barnet få et kosthold som er tilpasset disse tilstandene, opplyser Melbye.

Da er det i tilfelle viktig at barnet får hjelp til å sette opp et kosthold som utelater de matvarene som ikke tåles, samtidig som barnet får i seg de næringsstoffene som trengs for å vokse og utvikle seg normalt. 

- Dersom barnet ditt har vært hos lege og det ikke er funnet tegn til cøliaki, allergier, intoleranser eller andre sykdommer i mage- tarmkanalen, skal du ikke utelate matvarer uten videre, understreker hun.

Det gjelder spesielt basismatvarer som brød og melk, da utelatelse av slike matvarer kan medføre feilernæring hos barnet.

- Skal barnet teste ut gluten- og melkefri diett, bør det skje under kyndig veiledning fra lege eller ernæringsfysiolog, legger Nordstrand til, og fortsetter:

- Barnet kan få mangel på enkelte næringsstoffer om råvarene ikke erstattes med like næringsrike alternativ.

Ifølge Melbye og Nordstrand finnes det opptil flere årsaker til oppblåst mage hos barnet. Her er noen av dem:

1. Svelging av luft

Svelging av luft, også kalt aerofagi, oppstår når barnet spiser for fort, og luften svelges under måltidet. I tillegg kan drikking fra flaske eller sugerør medføre svelging av luft.

- Lær barnet å spise langsomt, og avled oppmerksomheten fra maten litt underveis. Legg ned skjeen, drikk litt vann og spis så videre, anbefaler Nordstrand.

Både hun og Melbye mener familien bør sette seg ned sammen og bruke god tid på måltidet.

- Sitt ned og spis sammen med barnet, skap en rolig atmosfære og be barnet om å tygge maten godt og kose seg med den, råder Melbye.

Nordstrand legger til at dersom du spiser mer langsomt og tygger maten bedre, starter fordøyelsen i munnhulen ved at enzymer i spyttet får gjort jobben sin.

2. Gassproduksjon i tykktarmen

Nordstrand forklarer at gassproduksjon i tykktarmen oppstår på grunn av fiber som ikke fordøyes fullstendig i tynntarmen. Det gjelder for eksempel fiber fra fullkorn, rotgrønnsaker, erter, bønner, linser og kål.

- Spiring, melkesyregjæring og langtidsheving kan dempe slike plager. Noen ganger må du redusere inntaket av fiberrike matvarer en periode på 2-3 uker, frem til magen har roet seg. Så kan du gradvis øke fiberinnholdet i maten igjen.

3. Forstoppelse

Ifølge Helseleksikonet er forstoppelse en normal tilstand, og som regel helt ufarlig. Men dersom det ikke går over iløpet av to uker, bør barnet tas med til lege.

- Forstoppelse er når avføring hindrer luften i å passere ut, forklarer Nordstrand. Utstrakt bruk av avføringsmidler kan også gi luftplager.

4. Forstyrret tarmflora

Forstyrret tarmflora kan gi luftplager og oppblåst mage.

- Raffinerte, hvite karbohydrater som hvitt sukker, siktet hvetemel, hvit ris og lys pasta kan gi forstyrret tarmflora, sier Nordstrand, og legger til:

- Slik mat gir ikke nok fiber til å opprettholde en frisk tarmflora.

Hennes beste råd er å gradvis redusere den type matvarer, samtidig som du øker fibermengden i kostholdet til barnet, eksempelvis med plantebasert mat.

Slik kan du for eksempel bytte:

- Hvete byttes med økologisk speltmel.

- Hvit ris byttes med mathavre, byggryn eller quinoa.

- Lys pasta byttes med pasta av økologisk spelt eller bønner.

- Sukker byttes med honning, dersom barnet er over ett år.

Styr generelt unna mat som er tilsatt sukker, fruktose eller stivelse, og tilsett naturlig søtning som magen kan tåle. For eksempel lønnesirup, banan eller dadler.

5. Kunstig søtning

Får barnet ditt ofte saft, brus, tyggegummi eller pastiller? Det er ofte tilsatt kunstig søtning, og kan dermed forstyrre tarmfloraen og gi luftplager - nettopp fordi kjemikaliene er kunstig for kroppen.

Nordstrand mener derfor at barn ikke bør få i seg dette.

- Vi kjenner ikke langtidseffektene av kunstig søtning, og heller ikke "cocktaileffekten" av slike kjemikalier i kombinasjon med tilsetningsstoffer i mat og sprøytemiddelrester.

- Begrens kullsyreholdige drikker, saft og fruktjuice, da både kullsyre og fruktsukker kan gi luft i magen, legger Melbye til.

Ett glass juice om dagen er nok.

6. Matintoleranse- og allergi

Dersom barnet opplever oppblåst mage etter inntak av melkeprodukter, kan det være fordi kroppen ikke er i stand til å bryte ned melkesukkeret, også kalt laktose.

- Dette er vanligst hos barn over tre år, men småbarn kan være laktoseintolerante, forklarer Nordstrand, og legger til:

- Andre typer matintoleranse, særlig proteiner i melk og gluten kan føre til mye luft i magen, diaré, svekket allmenntilstand og vekttap.

- Matvareallergi krever streng utelatelse av en eller flere matvarer. Noen må utelate disse matvarene resten av livet, mens andre vokser av seg allergien. Det gjelder for eksempel melkeallergi, opplyser Melbye.

Nordstrand opplyser om at dersom barnet skal teste ut gluten- og melkefri diett, skal det skje under kyndig veiledning fra lege eller ernæringsfysiolog.

8. Grønnsaker

Ernæringsfysiologen anbefaler at du serverer litt frukt og grønnsaker til hvert måltid, istedet for en stor porsjon en gang om dagen. For mye på en gang kan nemlig gi mageknip.

- Sjekk også om barnet ditt ofte får luft i magen etter inntak av typisk gassdannede matvarer som løk, bønner, erter og kål. Dersom det er tilfellet kan du begrense, eller unngå, disse matvarene for å se om det blir bedre, tipser hun.

9. Antibiotikakurer

Dersom barnet ditt nylig har gått på antibiotikabehandling, kan det være at tarmfloraen har blitt forstyrret som et resultat av det.

- Det kan være lurt å ha særlig fokus på mat som styrker tarmfloraen under antibiotikakurer. Ta gjerne et probiotikatilskudd beregnet på barn, sier Nordstrand.

Hun anbefaler at du spør ytterligere på apoteket eller hos legen.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!