- Mollusker kalles også barnevorter, og de aller fleste har det en gang som barn. Barn med atopisk eksem, spesielt hvis den er veldig utbredt eller ubehandlet, har imidlertid større risiko for å få mye mollusker, sier hudlege Ole Martin Rørdam ved dr. Rørdams Klikinn i Trondheim.

Han forteller at dette er et koppevirus, og en ufarlig slektning av koppeviruset som er utryddet med vaksine.

- Mennesket er eneste bærer av viruset, legger han til.

Kan forårsakes av medisiner

- Mollusker er en vanlig virusinfeksjon som finnes over hele verden. Infeksjonen er mest vanlig blant barn og seksuelt aktive voksne, og den forekommer oftere hos dem med lavt immunforsvar forårsaket av medisiner, forteller hudlege Kjetil Guldbakke ved Oslo hudlegesenter.

Han bekrefter at også pasienter med eksem er mer utsatt for infeksjonen.

Varierende størrelse

Av utseende ser molluskene ut som små, hvite, perleaktige, opphøyde vorter på huden.

Aktuell behandling

  • Skraping
  • Frysing
  • Canthacure
  • Jodsalisylsprit
  • trikloreddiksyre
  • Aldara
  • A-vitaminsyrekrem
  • Antiseptisk middel hvis molluskene er betente

Kilder: Hudlegene Kjetil Guldbakke og Ole Martin Rørdam

- Og om man studerer dem nøye, ser man at de gjerne har en liten åpning som en pore, sier Rørdam.

Guldbakke forteller videre at størrelsen på molluskene varierer fra en millimeter til en centimeter eller mer, og at man som regel vil man få omtrent 10-20 mollusker på kroppen.

- En del får imidlertid langt flere, sier han.

Smitter lett

Molluskene kan oppstå hvor som helst på kroppen.

Ofte vil man først finne dem i armhulene, på underlivet eller på bøyefurene på armen, og har man først fått dem ett sted, smitter de fort over til andre kroppsdeler.

Mollusker spres ved hud-til-hud kontakt - både på egen og andres kropp.

- Den gode nyheten er at de fleste ikke har noen symptomer når de får denne hudforandringen. Noen vil imidlertid oppleve at det klør og er ømt, legger Guldbakke til.

Umulig å unngå

Selv om dette er et svært smittsomt virus, anbefaler ikke Rørdam å ta noen spesielle hensyn selv om lekekamerater eller søsken får mollusker.

- Det å få mollusker har for det første få eller ingen konsekvenser, og i tillegg er det umulig å unngå smitte. Derfor er det ikke anbefalt spesielle forhåndsregler, sier han.

Totalt antas det at 5,6 prosent av alle barnehagebarn og 7,4 prosent av barna på barneskolen har mollusker, men noen er mer utsatt enn andre.

- Studier har vist at forekomsten av mollusker er dobbelt så høy blant barn som er ofte i svømmebasseng, og husk at hvis flere deler på samme håndkle, kan de også spres via håndkleet, sier Guldbakke.

Vond behandling

I utgangspunktet krever ikke mollusker behandling, men det finnes noen alternativer dersom man ønsker å gjøre noe med problemet.

- Legen vil i hvert tilfelle vurdere hva som er best. Man kan skrape vekk molluskene, frysebehandle dem, bruke blemmemiddelet Canthacure, Jodsalisylsprit til hjemmebehandling, pensle med Trikloreddiksyre eller smøre på kremen Aldara, som stimulerer immunforsvaret til å angripe molluskene, sier Guldbakke.

Fordi behandlingen kan være smertefull, anbefaler han den imidlertid ikke til barn.

Bør behandle eksemen

Det gjør heller ikke Rørdam.

- Årsaken til at behandling ikke anbefales, er at det gjerne er smertefullt og kan etterlate arr eller merker. Da er det bedre å la kroppen ordne opp med dette selv, sier han.

Noen unntak er det likevel.

Hos barn med atopisk eksem og mange mollusker, bør den underliggende atopiske eksemen behandles bedre med fuktighetskremer og kortisonkremer.

Dette gjør at molluskene forsvinner raskere.

- Og hvis de er betente, kan man bruke et antiseptisk middel som Brulidine, sier han.

Går over

Hos barn uten andre hudsykdommer, kan behandling med A-vitaminsyrekrem, som den reseptpliktige kremen Differin, gjøre at molluskene faller av raskere.

- Man må imidlertid unngå for aggressiv behandling for ikke å lage arr og for at det ikke skal bli vondt, sier Rørdam.

Vanligvis forsvinner molluskene av seg selv i løpet av to til tre måneder, men det er ikke uvanlig at det tar et år eller mer før de blir borte. 

 

Les mer i Helseleksikonet

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!