Mensen - Tips og triks til barn og foreldre:

«Mamma, jeg har mensen»

Hvor flink du er til å forberede datteren din på menstruasjonen, bestemmer hva slags opplevelse hun har med det som skjer.

BEGYNNER TIDLIGERE: Vær forberedt på å snakke med syv-åtteåringen om menstruasjon.
BEGYNNER TIDLIGERE: Vær forberedt på å snakke med syv-åtteåringen om menstruasjon. Foto: Foto: Istockphoto
Sist oppdatert
Sørger du for at datteren din får god og saklig informasjon om hva som skjer i forbindelse med menstruasjonen, reduserer du risikoen for at det blir en ubehagelig opplevelse

Er hun forberedt på hva menstruasjonen dreier seg om og hvordan hun skal takle det, blir det hele mindre traumatisk. Er du riktig flink, kan det være datteren kommer hjem stolt og glad en dag og forteller at "jeg har mensen!".

Ettersom kjønnsmodning er så individuelt, og spenner seg over alderen 10-16 år, kan det være vanskelig å vite akkurat når ditt barn kommer i puberteten. De fleste jenter får første menstruasjon en gang mellom 11 og 14 år, men de kan få den allerede når de er 9 år.

Begynner tidligere

Kjennetegn ved puberteten hos jenter

  • Brystene begynner å vokse
  • Hoftene blir bredere
  • Hår rundt kjønnsorganet og under armene
  • Kjønnsleppene vokser
  • Kroppen vokser raskt (opptil 10 cm/år i alderen 10-14)

Tips og triks:

  • Kjøp truseinnlegg når utfloden begynner å komme
  • Vis datteren din hvordan hun kan brette dopapir som midlertidig bind
  • Snakk med barnet tidlig og i små drypp
  • Ikke vær flau, vær åpen og trygg
  • Snakk med barnet selv om de blir flaue, de får med seg info uansett

Kilder: Forstå barnet ditt 12-16, helsesøster Runa Lepsøe, jordmor Siri von Krogh

- Amerikanske undersøkelser viser at barn kommer stadig tidligere i puberteten. Antagelig er det samme tilfellet for norske barn, skriver professor Stein Erik Ulvund i boken Forstå barnet ditt 12-16.

- Ikke vent til barnet er 11-12 år med den "store samtalen". Jeg vil anbefale foreldre å begynne å snakke med barna tidlig, tilpasse informasjonen og gi den i små drypp, sier helsesøster Runa Lepsøe ved Karlsrud helsestasjon i Oslo. Barn har kort hukommelse, og snakker man med dem om menstruasjon når de er 8, kan de jo fort ha glemt alt når de er 11.

Les også: Hold deg unna andres oppdragelse

Vær åpen

Som forelder bør man tørre å være åpen og direkte, og hjelpe barna å få et vokabular i forhold til det som skjer med kroppen deres.

- Jeg selv visste for eksempel ikke hva "mensen" var da jeg fikk det. Vi kalte det bare "vondt i magen", sier Lepsøe, som også arbeider som helsesøster ved Nordstrand barneskole.

- Jeg treffer jenter i 11-12 årsalderen som jeg skjønner ikke har snakket med noen om menstruasjon. Det er synd for dem.

Kan bli skummelt

- Dersom man unnlater å prate om noe, kan det ofte bli stort og skummelt?

- Ja, helt klart. Derfor mener jeg man skal begynne å snakke med barna om menstruasjon når de er unge og har et avslappet forhold til det som skjer. Når de er yngre er de ofte mer åpne og nysgjerrige, sier Lepsøe.

- Sørger du for at datteren din får god og saklig informasjon om hva som skjer i forbindelse med menstruasjonen, reduserer du risikoen for at det blir en ubehagelig opplevelse, mener Ulvund.

Les også: Uregelmessig mens og mannlig hårvekst

Vekstspurt = varsel

Det finnes sikre tegn på at man bør ta en prat med jenta si om mensen. Alle barn går igjennom en vekstspurt rett før de går inn i puberteten.

- Under spurten vokser de 9-10 cm i året, forteller Ulvund. Jenters spurt kan starte allerede når de er 8 år. - Kommer vekstspurten tidlig, skjer kjønnsmodning tidlig. Sen vekstspurt betyr som regel sen kjønnsmodning.

- Hvis barnet begynner å få utflod, begynner å utvikle bryster og kroppslukt, er det klare tegn på at kjønnsmodningen har satt inn, sier helsesøster Runa Lepsøe.

Hva må barnet vite?

- Det er sjelden barn får store blødninger ved første menstruasjon, men det kan skje. Det kan være fint å dra ut sammen og kjøpe truseinnlegg som de kan bruke når de begynner å få utflod. Da blir de kjent med det å bruke bind, og man ufarliggjør det hele. Denne tiden er også en fin å bruke til å snakke om generell hygiene, at man må begynne å dusje litt oftere, og vise dem intimsåpen, tipser Lepsøe.

Les også: Kvinnehender fulle av bakterier

FOR- OG MOT: Ekspertene er uenige, men holdningen overfor tampongbruk hos unge er i endring. Så lenge de er tilpasset og ikke sitter i for lenge, er det ikke rapportert om skader forbundet med tampongbruk hos unge.
FOR- OG MOT: Ekspertene er uenige, men holdningen overfor tampongbruk hos unge er i endring. Så lenge de er tilpasset og ikke sitter i for lenge, er det ikke rapportert om skader forbundet med tampongbruk hos unge. Foto: Foto: Istockphoto

Kan hun bruke tampong?

Det er mange og sterke meninger blant fagpersoner angående når man kan begynne å bruke tampong. Noen helsearbeidere mener at tamponger helst ikke skal brukes før man har hatt samleie.

- Det tror jeg har gått på at man ikke er vid nok før man har født barn eller vært seksuelt aktiv, og at det dermed kan medføre ubehag å bruke tampong, sier jordmor Siri von Krogh. Det har vært rapportert om tilfeller av septisk sjokk forbundet med bruk av tampong. Lepsø mener imidlertid det er helt ok at også tenåringer under den seksuelle lavalder bruker tamponger.

- Jeg mener at alle som har hatt regelmessig menstruasjon en stund, kan bruke tamponger, og det kan være spesielt nyttig for unge jenter å kunne bruke dem i forbindelse med bading, trening og ferier. Men de må være tilpasset i størrelse, og man må øve seg litt på å få det til riktig. Lurt å øve når man har mensen, ellers vil skjeden være tørrere og det kan gi ubehag.

Aldri for langt

Dytter man tampongen bare litt inn, kan det føre til smerter og ubehag. Blir den liggende halvveis i åpningen, kan man få gnisse- og skrubbeskader.

Men det er viktig at de lærer å bruke dem riktig og samtidig hvilke begrensinger som ligger i det å bruke dem. Man skal skifte tampong etter fire- fem timer. Og i forhold til innsetting må de se nøye på lappen som ligger i pakken, sier Lepsøe.

- Den forsvinner ikke, så det er bare å dytte den så langt som den kommer, råder Lepsøe.

Kan bli positivt

Menstruasjonen er noe som følger kvinner nesten hele livet. Ved å ha en åpen holdning til det, og ved å gi riktig og god informasjon om det, kan du være en av dem som får et barn som (tross at det noen ganger er et "drass") synes det er helt ok å få mensen, og som over natten blir en ung dame i måten hun står og går og snakker på, og beskjeden om menstruasjonen kommer som et muntert:

ALENE: Barn som møter puberteten og menstruasjonen alene, føler seg ofte avsondret og ensomme om det. Noen enkle grep kan gjøre det å få menstruasjon mindre ubehagelig.
ALENE: Barn som møter puberteten og menstruasjonen alene, føler seg ofte avsondret og ensomme om det. Noen enkle grep kan gjøre det å få menstruasjon mindre ubehagelig. Foto: Foto: colourbox.no

- Jeg fikk mensen i dag, jeg!

LITEN VOKSEN: Et barn som har fått god og nyttig informasjon om menstruasjon, synes som oftest det er helt ok, og litt fint, å få den.
LITEN VOKSEN: Et barn som har fått god og nyttig informasjon om menstruasjon, synes som oftest det er helt ok, og litt fint, å få den. Foto: Foto: colourbox.no

Denne saken ble første gang publisert 02/02 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også