Det er ikke noe uvanlig ved at nyfødte babyer skriker. De første ukene er det vanlig at et lite barn skriker i opptil to timer om dagen, men for noen varer gråten atskillig lengre. Et kolikkbarn gråter gjerne mellom tre og åtte timer i døgnet.

Mye skriking

- Kolikk er en tilstand, ikke en sykdom. Tilstanden defineres gjerne med at et barn skriker mer enn tre timer i mer enn tre dager per uke uten noen klar årsak, sier Berte Holstad Engen.

Hun er homeopat og akupunktør og tilbyr behandling mot spedbarnskolikk. Utspilt mage, mye tarmgass, raping, gulping og forstyrret søvn er ifølge Norsk Helseinformatikk symptomer som gjerne følger skrikingen.

Sulten eller kolikk?

Husk alltid at det er viktig å utelukke andre årsaker til gråtingen, før dere slår dere til ro med at barnet har kolikk. Andre årsaker til at barnet er urolig kan ifølge Ammehjelpen være sult, at han eller hun får for mye eller for ofte mat, at den lille er syk eller at babyen har melkeintoleranse.

Dette er kolikk

 • Kolikk kan vare i timevis, ukevis og kanskje måneder. Det er slitsomt, men kanskje finnes det en måte å gjøre tilværelsen bedre på for dere alle.
 • Barnet har kanskje kolikk dersom det gråter eller er urolig i mer enn tre timer i døgnet, og det gråter eller er urolig lenger enn tre uker.
 • Ca. 2 av 10 spedbarn i de skandinaviske landene rammes av kolikk.
 • Det kalles tremånederskolikk fordi skrikingen som regel gir seg ved 3 måneders alder.
 • Det oppleves ulikt, men mange foreldre forteller at barnet gråter i timevis hver eneste dag, og hele natten igjennom.
 • Ingen vet helt sikkert hva som er årsaken, men noen fagmiljøer tror at det kan ha med modningen av nervesystemet å gjøre. Det kan også være genetisk betinget, det er økt risiko for kolikk i enkelte familier.
 • Det ser ut som barnet har vondt i magen. Beina vil trekkes opp, og barnet krøker seg sammen.

Ukjent årsak

Opptil ett av fire spedbarn har kolikk, men fordi definisjonen er uklar er det også vanskelig å skaffe nøyaktige tall.

Årsaken er ukjent. Man har trodd at tilstanden skyldes forstyrrelser i fordøyelseskanalen, men forskning har ikke kunnet gi støtte for dette.

Ifølge Norsk Helseinformatikk er det imidlertid indikasjoner på at barn med kolikk har svekket toleranse for kumelk, men heller ikke dette har forskningen kunnet gi sikre svar på.

Oftest førstefødte

Det viser seg for øvrig at kolikk er mest vanlig hos førstefødte i en søskenflokk, men heller ikke hvorfor det er slik vet man sikkert.

Man har også funnet ut at plagen er sjeldnere i kulturer der barn bæres mye.

- Hos barn med kolikk kommer gråten i intense anfall. Barnet knytter hendene, trekker knærne opp mot magen og blir rød i ansiktet, sier helsesøster i bydel Nordstrand, Veslemøy Ruud.

Vanskelig å tolke

I tillegg til helsesøster er ofte legen den som først blir kontaktet av foreldre med kolikkbarn, men heller ikke legene har svar på alle spørsmål.

- Det første spørsmålet for en lege er om det feiler barnet noe som kan være alvorlig, men på den annen side kan det være en bekymring over et aktivt barn som er friskt. Et barn på denne alderen er ofte vanskelige å tolke når det gråter - også for mor og far, sier barnelege Knut Olav Bø i Ski. Når barnelegen kontaktes av bekymrede foreldre med kolikkbarn, undersøkes barnet somatisk. Man prøver på denne måten å danne seg et bilde av hva barnet uttrykker.

- I tillegg er det vesentlig å tolke hva foreldrene opplever av barnets gråt, da foreldrene kan ha en tilgang til barnet som ikke andre lett ser, sier Bø.

Fokus på kosthold

Veslemøy Ruud mener at det er flere forhold det kan være lurt å være oppmerksom på dersom man har en baby som gråter mer enn normalen.

Ha for eksempel fokus på mors kosthold, da det kan være matvarer som gir eller forverrer luftplager hos barnet.

- Frukt som druer, plommer, sure epler og jordbær samt grønnsaker som kål, erter og løk er eksempler på slike matvarer, sier hun. Det kan også være smart å unngå melk, sterkt krydder, sjokolade, lakris, kaffe, kullsyreholdig drikke, alkohol og tobakk og se om dette hjelper. Ikke alle reagerer på alt så prøv deg frem.

Kolikk verst om natten

Det er vanlig at kolikkplagene starter et par uker etter fødselen. De aller største plagene får barnet som regel omtrent seks uker etter fødselen. Aller verst er det gjerne på kvelden og natten, men plagene kan forekomme hele døgnet.

- Ofte følger skrikingen et bestemt mønster, for eksempel med en skrikeperiode på omtrent samme tid hver dag, sier osteopat Mike Dongelmans.

Uklart symptom

Spedbarnskolikk er altså ikke en sykdom, men en beskrivelse av gråt. Dette er et uklart symptom som kan inneholde mye, og ofte finnes det ikke noe enkelt svar på hva det feiler barnet. Barnet kan ha en sykdom og da må man prøve å forstå og behandle denne.

- Foreldres bekymring fører dem noen ganger til en barnelege, andre ganger til andre rådgiver og behandlere. Jeg har ingen oppskrift på hva man skal gjøre. Noen får hjelp av helsesøster, kiropraktor eller andre, sier barnelege Bø.

Sukkervann

For når plagene er som verst, vil man som mor og far helst ikke la noe være uprøvd. Søvnmangelen sliter på både liten og stor, og da kan gode råd ofte være dyre.

En undersøkelse gjennomført av Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenester viser imidlertid at det enkle ofte er det beste også på dette området. Sukkervann viste en tendens til å redusere spedbarnsgråten noe, og det samme gjorde valg av morsmelkerstatning fri for myse.

Går over

Og så til den gode nyheten - spedbarnskolikk går over. Har dere ikke fått hjelp før, vil tilstanden før eller siden gå over av seg selv.

- Symptomene varer sjelden lenger enn til tremåneders alder, men dette kan forekomme. Da kalles det tremåneders kolikk, sier kiropraktor ved OK Klinikken, Majorstuen Kari Bjellånes Gunstad.

Det er heller ikke holdepunkter for at spedbarnskolikk disponerer for andre plager senere i livet.

10 tips til foreldre når babyen har luftplager eller kolikk:

 1. Sjekk at barnet har godt sugetak når det ammes. Da unngår man at babyen sluker mye luft under diingen
 2. Prøv dere frem med hyppigere eller sjeldnere måltider
 3. Bær babyen så mye som mulig i et bæresjal eller en bæresele
 4. Vugg eller byss barnet forsiktig, men ikke rist!
 5. Legg barnet over låret og stryk ham eller henne over ryggen
 6. Forsøk å kutte ut kumelksproduker i mors kost og se om det hjelper
 7. Jevn lyd eller bevegelse roer en del barn. En biltur kan for eksempel hjelpe
 8. Smokk kan hjelpe
 9. Kroppskontakt og babymassasje
 10. Miniform (medikament som løser opp gassblærer i tarmen)

Kilde: Ammehjelpen og helsesøster Veslemøy Ruud

Alternativ behandling mot kolikk

En del erfarer at kolikkplagene lindres med kiropraktikk, homeopati, akupunktur og osteopati. Her er tre behandlere som tilbyr slik behandling:

Mike Dongelmans, osteopat

- Osteopaten bruker hendene til både å undersøke og utføre behandlingen. Det skjer ved en variasjon av manuelle teknikker. Dette kan dreie seg om svært forsiktige tøyninger av muskler og bindevev, gjentatte, rytmiske leddbevegelser, avspenning av stramt vev og korrigering av låste ledd, sier Dongelmans. Han forteller at man forventer en positiv reaksjon innen to behandlinger. Noen barn er symptomfrie etter ett eller to besøk hos osteopaten, mens andre trenger mer oppfølging.

- De færreste trenger mer enn fire behandlinger, og de fleste blir helt symptomfrie, sier Dongelmans.

Kari Bjellånes Gunstad, kiropraktor ved OK Klinikken Majorstuen

- Når man kommer til kiropraktoren, blir det gjennomført en detaljert samtale med foreldrene og en grundig undersøkelse av barnet før eventuell behandling. Det er viktig å evaluere eventuelle posisjonelle problemer, som for eksempel at barnet ikke klarer å snu seg, at han eller hun har vondt for å ligge på ryggen eller har smerter i nakken, sier Bjellånes Gunstad. Slike plager skyldes ofte blokkeringer og feilfunksjoner i ryggsøylen. Behandlingen av småbarn er skånsom, og kiropraktoren bruker lette trykk og teknikker som ikke er ubehagelige for barnet. Behandlingsfokuset vil være på rygg og nakke, men også ben og armer blir undersøkt og eventuelt behandlet.

- De fleste barn responderer raskt og har god effekt av kiropraktisk behandling. Det er ofte ikke nødvendig med mer enn tre til fem behandlinger, men det er viktig å understreke at vi ikke kurerer kolikk. Det vi imidlertid ser er at vi kan hjelpe disse barna ved å bedre barnets evne til optimal bevegelse, funksjon og utvikling. Da får man et mer tilfreds spedbarn, sier Bjellånes Gunstad.

Berte Holstad Engen, homeopat og akupunktør

- Både ved akupunktur og homeopatibehandling vil man ta en individuell vurdering av barnet. Vi stiller spørsmål som når barnet gråter, hva som kan hjelpe eller forverre tilstanden, om mat hjelper eller gjør det verre, hvordan avføringen er samt informasjon om svangerskap, fødsel og barnets helse, sier Holstad Engen. Ved akupunktur velges tre-fire punkter og nåleteknikker som matcher symptombildet. Nålene blir satt inn, stimulerer og tas så ut igjen. Det brukes spesielle barnenåler ved slik behandling.

- I homeopatien velger man en homeopatisk medisin som dekker symptombildet. Denne blandes i litt kokt vann og gis barnet, sier hun. Holstad Engen forteller at babyer responderer raskt på behandling og at hun forventer bedring innen tre akupunkturbehandlinger eller en uke med homeopatisk medisin.

- Mange blir helt bra. Andre blir bedre, men er fortsatt mer urolige enn normalt, sier hun.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!