Kiropraktorbehandling av sengevæting

Kjapp behandling for sengevætere

DEBATT: – Kiropraktor er redningen for sengevætere, mener innsender.

TAR GREP: Mange barn som sliter med sengevæting, får hjelp av kiropraktor. To-tre behandlinger er som regel nok.

TAR GREP: Mange barn som sliter med sengevæting, får hjelp av kiropraktor. To-tre behandlinger er som regel nok. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Istockphoto

Publisert Oppdatert

GODE RÅD MOT SENGEVÆTING

Kiropraktorforeningen har følgende råd til foreldre med barn med inurese, som er den medisinske betegnelsen på sengevæting:

* Det er svært viktig at barnet selv er motivert for å bli tørt før tiltak settes i gang. Aller først må man gå til legen for å utelukke andre plager.

* Dersom man mistenker forsinket produksjon av hormonet ADH (antidiuretisk hormon), som skal dempe urinproduksjonen om natta, kan barnet ha effekt av å få dette hormonet i form av en smeltetablett før det legger seg. Mer enn 70 prosent av pasientene har god effekt av denne behandlingen.

* Dagbøker med belønning er mye brukt, som en gullstjerne for en tørr natt. Dette kan fungere bra, men husk å opptre støttende og oppmuntrende. Barnet må ikke få følelsen av å bli straffet dersom hun eller han er uheldig. Det hjelper også at barnet selv ta ansvar i behandlingen og fører kontrollskjema over tørre netter.

* Begrens væskeinntaket før leggetid.

* Vekk barnet og følg det på toalettet rett før foreldrene skal legge seg. Vekking medfører derimot ikke at barnet blir tidligere varig tørt.

* Beskytt madrassen med plast. Et håndkle kan legges på våt flekk resten av natten. Det kan være lurt å investere i spesielle overmadrasser som trekker til seg fuktighet og har vanntett bunn, og overflaten tørker rasker enn normalt.

* Bruk av bleier om natta frarådes da dette vedlikeholder plagene.

* For større barn er det foreslått at det kan være oppdragende selv å skifte sengetøy, men for yngre barn vil dette kunne oppfattes som straff. Oppmuntring og belønning virker bedre enn kritikk og straff.

* For de barna som har enurese på dagtid og om natten, kan det være lurt å angripe natten først, i og med at dette er det vanskeligste. Problemet på dagen vil løse seg av seg selv

(Kilde: Norsk kiropraktorforening)

- La barna slippe disse pillene, trusealarm og oppvåkning på nettene for at de må prøve å tisse litt ... Skal dere få barnet til å slutte med sengevæting, vil jeg anbefale kiropraktor, skriver "Luckas" i forumdebatten Slik blir barnet tørt om natta.

Det viser seg at barn som sliter med sengevæting, også sliter mer psykisk enn andre barn.

Nerver i klem

Innsenderen begrunner anbefalingen med at kiropraktorbehandling kan frigjøre nerver i ryggen som har ligget i klem. De samme nervene som gir sovende barn informasjon om at blæra er full.

- Etter to-tre ganger med behandling vil dere merke at dette virker, skriver "Luckas".

Dette til tross for at det ennå ikke foreligger forskningsresultater som støtter dette synet.

Har ikke forskningsbevis

- Det stemmer, derfor går vi heller ikke ut med at vi behandler sengevæting, presiserer kiropraktor Ann-Kristin Sulesund ved Klinikk for alle i Oslo.

- Selv om vi ikke kan si med sikkerhet hvorfor kiropraktorbehandling løser problemet for mange sengevætere, tilsier all erfaring at det gjør det, sier Sulesund.

Økt muskelkontroll

Kiropraktorbehandling av sengevætere går kort fortalt ut på å løse opp spenninger og låsninger i ryggen og bekkenet.

Ved å øke bevegeligheten i den delen av kroppen hvor nerveforsyningen til urinblæren passerer, viser det seg at barn kan få bedre kontroll over musklene rundt blæren. Også om natta.

Ser fort om det hjelper

- Grepene vi benytter på barn er langt mildere enn de vi bruker på voksne med ryggproblemer, for eksempel. Barna synens det bare er morsomt. Om noen så er det foreldrene som er engstelige, sier kiropraktor Ann-Kristin Sulesund.

- En annen fordel er at vi ser raskt kan avgjøre om behandlingen har effekt eller ikke. For de fleste er det nok med to til fem behandlinger.

Ikke alle trenger behandling

- Hvor mange hjelper det for?

- Anslagsvis 60 til 70 prosent har god effekt. Men jeg kan bare snakke for meg selv og vår egen klinikk, sier Sulesund.

Ifølge Norsk kiropraktorforening vil om lag 10-25 prosent av barn som sliter med sengevæting, etter hvert bli bra av seg selv.

Har dere funnet en løsning ufrivillige vannlatingsproblemer om natta? Fortell om det i debatten om sengevæting.

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag